fbpx

Теленор потврдио: Продали компанију у Србији

0
(0)

Теленор група потписала је уговор о продаји свог пословања у региону централне и источне Европе са ППФ групом у вредности од 2,8 милијарди евра.

Норвешки Теленор купио је у јулу 2008. српску компанију мобилне телефоније Моби 63, уз лиценцу за другог мобилног оператера за 1,513 милијарди евра.

Трансакција укључује мобилне операције у Мађарској, Бугарској, Црној Гори и Србији и провајдера техничких услуга Теленор Цоммон Оператион (ТнЦо), који су сви у потпуности у власништву Теленор групе, наводи се у саопштењу Теленор групе.

Теленор операције у региону централне и источне Европе имају удео од 11,8 милијарди норвешких круна, односно 9 одсто у укупним приходима Теленор групе и 4,1 милијарде норвешких круна или око 8 одсто ЕБИТДА у 2017, са више од 9 милиона корисника и 3.500 запослених.

ППФ је највећа инвестициона група у централно-источној Европи која улаже у различите секторе, укључујући банкарство, финансирање приватних лица, некретнине, рударство и телекомуникације. Међу скорашњим аквизицијама су О2 Чецк Републиц од Телефонике 2012. и Нова Броадцастинг Гроуп у Бугарској 2018.

– Овом куповином, ППФ група проширује свој телекомуникациони портфолио на још четири земље и ближи се свом дугорочном циљу да постане европски оператор средње величине, као и да искористи своје искуство за јачање тржишне позиције – каже Ладислав Бартонíчек, представник ППФ групе одговоран за сектор телекомуникација.

Трансакција захтева добијање неопходних регулаторних одобрења и очекује се да буде завршена у трећем кварталу 2018. године. Од првог квартала 2018. операције у региону централне и источне Европе третираће се да су у „процесу продаје“ и неће бити укључене у наредне финансијске извештаје Теленор групе. Процењује се да ће транскација резултирати књиговодственим добитком после пореза у износу 3 милијарде НОК, који ће бити евидентирани после завршетка трансакције.

Мобилне операције у региону централне и источне Европе биле су у власништву Теленора 25 година. На мађарско тржиште ушао је 1994. године куповином Паннона, и касније проширио присуство у региону покретањем мобилних услуга у Црној Гори 1996, и куповином Моби 063 у Србији 2006. године. Теленор је 2013. купио компанију Глобул у Бугарској.

б92.нет, Вестионлине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *