fbpx

Теслина технологија за сaкупљање енергије у околини

0
(0)

13.03.2012. – Ваздушна електрика напаја урећаје

Руски научници разрадили су нови начин добијања сталне електричне енергије из ваздуха наелектрисаног статичким електрицитетом. Угледни узорак уређаја направљен је и сада се испитује у једној од лабораторија московског Института за електрификацију пољопривреде.

Са статичким електрицитетом човек се сусреће сваког дана. Наелектрисана четка или одећа, изненадна варница приликом додира са металним предметом – то су свакодневне примери за ову природну појаву. Руски научници су смислили како да извуку из ње корист. Шеф лабораторија Института за пољопривреду Леонид Јуферев уврен је: сарадницима института је пошло за руком да направе ефикасан уређај који претвара елткростатичко пуњење у сталну струју:

То да је атмосфера наелектрисана знало се још пре више од 200 година. И сва истраживања су била спроведена такође врло давно, пре више од сто година. Сада предлажемо скидање електрицитета из атмосфере, зато што се тиме многи баве, разраде постоје. Ми се бавимо уређајима који ће трансформисати онај електрицитет који је скинут. У нашим разрадама електрицитет из атмосфере се трансформише помоћу технологије Тесле у обичан напон сталне струје ниског напона, тачније стандардни за примену у домаћинству или у неке индустријске сврхе.

Лабораторијски уређај је компактан и ради у пару са јонизатором – лустером Чижевског који се користи за стварање неопходног статичког поља. Затим се статички електрицитет сакупља одузимачем струје и преноси се у експериментални трансформатор, говори Леонид Јуферев.

Уређај снаге 50 вати има величине отприлике 20 пута 20 пута 10 центиметара, тачније он је сасвим мали. Тежина је око килограм. Величина уређаја је везана за његову снагу. Ако се направи снажнији, он ће бити великих димензија.

По речима Леонида Јуферева, перспективе примене новог начина напајања биће корисне у тешко доступним регионима, где није сврсисходно спроводити обичну мрежу, а ваздух је јако наелектрисан статичких електрицитетом. На пример, у планинским регионима или на Јужном полу. Експерти сматрају да ће то бити најјефтинији начин да се добије енергија на сличним местима. Тако се, на пример, могу напајти радијски предајници.

Такође сличне иновације ће помоћи у свакодневном животу. Сада се у институту орпобава нови бесконтактни механизам предаје енергије преко електромагнетног поља. Научници се надају да ће у скоријој будућности домаћи електронски уређаји – мобилни телефони или компјутери, моћи да се напајају без уобичајеног кабла или утичнице. Довољно је сместити уређај у зону напајања. А кашикари на складиштима неће морати да користе батерије. Они ће скидати струју неопходну за кретање са једног електричног проводника постављеног испод пода (једнопроводнички енергетски ситем Тесла). Врше се огледи и на стварању такозваних електрифицираних путева којима ће се електромобили кретати у режиму тролејбуса, али без троле. Под асфалтом ће једноставно бити смештен проводник, а испод аутомобила специјални пријемник који ће ловити електромагнетска колебања. Стране компаније су се већ заинтересовале за нови вид електротранспорта.

 

Извор: Голос России

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Руски амбасадор оштро реаговао због напада Вучићевих таблоида на Москву!

4.7 (6) Руски амбасадор Александар Боцан-Харченко обратио се путем Твитера уредништву листа „Српски телеграф“, рекавши …

Русија: „Суперватрогасац“ Бе-200 постаје убица подморница (видео)

5 (1) Бе-200, чувени амфибијски авион, „суперватрогасац“ Министарства за ванредне ситуације Русије, модификован и унапређен, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *