fbpx

Ти шорави да смањиш доживљај око Косова, није ти га ни тата ни деда оставио!

0
(0)

Косово није „изгубљено” како неки тврде, поручио је председник Србије Александар Вучић, јер, додао је, да је тако, не би се тако снажно и толико борио за њега.

„Не бих се овако и оволико за њега борио сваког дана”, рекао је Вучић за РТС коментаришући неке написе да је Косово изгубљено и подсетио да је био најчвршћи и најтврђи у свим разговорима о том проблему.

Ситуација је за нијансу боља за Србе на Косову, оценио је, и у том смислу је навео да РОСУ сада нема на северу Косова и да су тамо присутни припадници КПС са 99 одсто.

Председник је одбацио наводе о томе да код Могерини већ постоји припремљен текст свеобухватној споразума о нормализацији односа Београда и Приштине.

Нема, истакао је, ни столице у УН за Косово, нити има било чега, било какве одлуке без Србије.

Председник је истакао да ће компромисно решење за Косово и Метохију бити јако тешко постићи, али да је он спреман да за то плати политичку цену, како наша деца не би морала да се баве тим питањем.

Вучић: У свету је компликовано, ми да сачувамо Србију у „сигурној луци”
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је његов утисак, након учешћа на заседању Генералне скупштине УН у Њујорку, да је ситуација у свету веома конфузна, замршена и компликована и поновио да је најважније да Србија остане „усидрена у мирној луци”.„Не памтим да је ситуација у свету била овако компликована као сада… Неко од шефова делегација у УН рекао је да помало личи на луду кућу. Не могу на такав начин да се сложим са тим, али да је ситуација замршена, јесте и неће бити лако било коме”, рекао је Вучић гостујући на РТС.Он је подвукао да је за нас најважније да се Србија „не нађе у том ковитлацу, у сред ветрова који дувају са различитих страна, у неправилним смеровима”.„Да сачувамо Србију усидрену у мирној луци, стабилну и чврсту и мислим да у томе некако успевамо”, рекао је председник.

Управо чињеница да без Србије није могућа никаква одлука, каже Вучић, подиже нашу одговорност:

„У томе и јесте наша одговорност”, истакао је и објаснио да је наша одговорност да бринемо о безбедности Срба на Косову и Метохији, о њиховим животима, али и о нашој територији и о нашој будућности.

Кад се све то има у виду јасно је, рекао је, да нема идеалних решења, а какво год да буде предложено јасно је да ће бити непопуларно.

Он је одбацио наводе да је проналажење решења за Косово и Метохију неминовно, приметивши да је у САД неминовно само платити порез и умрети, а да у Србији чак ни плаћање пореза, на жалост, није неминовно.

Вучић истиче да су, шта више, мале шансе да се пронађе компромисно решење, и додао:

„Али, спреман сам да политички страдам у борби за то, а у жељи да наша деца у будућности могу да се баве нечим другим.

Упитан шта је мислио кад је рекао „тежак компромис”, Вучић је поновио да то значи да не могу Албанци да добију све, а Србија да изгуби све, а на питање да коментарише да је и сам први пут поменуо учлањење Косова у УН, а у замену за нешто, казе да он то није помињао, али да су о томе други говорили.

„Не може Косово у УН, осим ако ми не будемо нечим задовољни, а то никако не може да буде да признамо независно Косово”, истакао је.

Додаје да је потребно сагледати реално и објективно ситуацију на КиМ, да не дамо нешто што имамо и што већ контролишемо.

„Мене интересује да учиним шта је добро за народ, то је суштина свега”, рекао је Вучић додајући да је у то сигуран и да стоји иза свих својих одлука, као што је био сигуран, рецимо, да треба донети баш такав Закона о раду какав смо донели и да треба смањити плате и пензије.

„И онда су ме нападали, а ми сад имамо одличан закон и имаћемо повећање пензија и плата и то је све могло после тешких одлука и тешког рада”, рекао је Вучић.

Истакао је да не треба да се обмањујемо, нити да нас неко обмањује, по питању колико је важно решити проблем Косова и Метохије.

„Неће инвеститори доћи нигде где постоје територијални проблеми”, приметио је.

Указао је такође да у БиХ живи 33 одсто Срба, у Црној Гори око 20 одсто, да се не говори о Србима у Хрватској и да са свим њиховим проблемима треба да се суочимо, а да истовремено очувамо стабилност у Србији, у којој, такође, живи неколико стотина хиљада Бошњака, живе Мађари…„и о свима њима треба да бринемо, то је наш посао”.

„У тако деликатној ситуацији људи ће схватити да само борбом за бољи живот можемо нешто да урадимо, да решење лежи само у напретку економије, а не у терању ината и сукобима”, рекао је српски председник.

„Јаки сте онолико колико сте увек у стању да чувате отаџбину”, рекао је Вучић.

Додаје да ником не треба претити, али да је важно да држава увек може да се одбрани, јер снага не сме да буде у ароганцији, већ у економским чињеницама и одбрамбеним моћима.

Упитан да ли ће у будућности бити оружаних сукоба на КиМ, Вучић је рекао да ту нема гаранција, али да је добро што у последње четири године ниједан Србин на КиМ није страдао у сукобима.

Раније је било десетине мртвих у сукобима, сада је боље, навео је Вучић и додао да има помака, али да је у природи Срба да мисле да је увек све лоше.

„Има још много да се уради, али смо стабилизовали стање”, рекао је Вучић.

„Има проблема, посебно у метохијским селима. Највећи проблем је са повратницима, то је случај и са ухапшеним Богданом Митровићем, таквих појединачних случајева имате. Раније смо говорили о десетинама мртвих, а ово су појединачни случајеви. Учињен је помак, биће проблема, немојте да бежимо од тога”, указао је председник.

Према његовим речима, неозбиљности и неодговорности у српском друштву је много и лако је, каже, критиковати све.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Шиду имамо проблем јер си ти олошу Сорошу и његовим НВО препустио да воде државну мигрантску политику

5 (6) Председник Србије Александар Вучић објаснио да је мере у Шиду наложио на основу …

Како би било да ту војну полицију из Шида пошаљеш да чува границу јер да су тамо миграната у Шиду не би било!

4.4 (7) Председник Србије Александар Вучић рекао је да је поступио у скаду са проценама …

2 Коментара

  1. Ради за тату Муслија …

  2. Srbija samo može da obeća da će kad-tad iskoristiti bilo kakvu povoljnu priliku i vojnom intervencijom vratiti Kosovo. Može i da prizna da je zbog političkih prilika i ucena prisiljena da se saglasi sa nametnutim rešenjima, koja će suspenzovati (makar i za 50 godina) čim se stvore uslovi za to. To bi bio iskren i realan odgovor na pitanje Kosova koje bi podržali svi Srbi i shvatili da nemamo „lažove i izdajice na vlasti. „Vidimo se u Izraelu“ pozdrav svih jevreja, „Vidimo se na Kosovu“ to bi bio pozdrav svih Srba. Ja ne vidim realniji plan za opstanak Kosova do pretnje i obećanja da ćemo ga vratiti kada realno budemo u političkoj, ekonomskoj i vojnoj situaciji.
    Sada naša prava miruju, i nemamo obaveze prema otetoj teritoriji (ne treba da vraćamo njihove dugove, da isplaćujemo penzije i sl. ) Ako su rešili da budu samostalni bez naše saglasnosti onda neka sami finansiraju svoje troškove, šta mi imamo sa njihovom privremenom političkom zajednicom? Ništa. Mi smo kontinuirano nesaglasni i prema tome neobavezni. Onog trenutka kada ponovo Kosovo bude u sastavnu Srbije bavićemo se kao suverena država svim tim temama.
    Privremena politička zajednica (ma kog uređenja) nas se trenutno ne tiče, a opstanak našti građana i tretman koji oni imaju na Kosovu, mislim na Srbe, treba usloviti carinskim, ekonomskim, saobraćajnim i drugim dozvolama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *