То што је Дачић уцењен, не значи да су бирачи СПС уцењени, Вучић је узрок криминализације друштва

0
(0)

Социолог Јово Бакић, политички директор ЦЕСИД-а Ђорђе Вуковић и политиколог Јован Комшић рекли су у емисји “Н1 Директно“ да нису изненађени што су Александар Вучић и Томислав Николић ипак постигли договор о председничким изборима. Гости емисије не искључују могућност да се упркос договору унутар СНС-а, председнички избори ипак реше у другом кругу.

Бакић је оценио да су му најава кандидатуре Томислава Николића, па одустајање од ње после разговора са Александром Вучићем, личила на јефтину мелодраму. Истиче да није добро за једног политичара, а ради се о актуелном председнику државе, да не зна шта ће. “Једног дана каже једно, па другог друго, па се премишља… То помало подсећа на дете на ноши“, оцењује Бакић.
Бакић истиче и да је сада потпуно небитно питање да ли ће Николић бити амбасадор, политички саветник или нешто треће. “Оно што је битно јесте да се ми забављамо тим небитним стварима, уместо да говоримо о свеопштој криминализацији друштва, а узрок те криминализације је у Влади Србије, у шефу Владу Србије“, тврди он и додаје да су увек постојале везе мафије и политике, али да толика чврстина тих веза никада није постојала као данас.

Ђорђе Вуковић каже да га је Николићев потез од почетка био “пуцање празном пушком“. Сматра да је Николић проценио шта су му реалне шансе и да је на крају поступио рационално. “У оваквим политичким односима, медијској сфери, тешко да би ишта могао да уради“, оцењује Вуковић и додаје да евентуална кандидатура Николића не би представљала значајнији ударац за бирачко тело СНС-а.

Професор Комшић оценио је да је преломни утицај на Николићеву одлуку да се ипак не упусти у председничку трку била седница Главног одбора СНС-а који је једноглсно подржао Вучића. “То је тврда чињеница коју је актуелни председник морао узети у обзир“, рекао је Комшић, истичући да је Николић неспорни губитник у конфликту са Вучићем.

Председнички избори као тржиште половних аутомобила

Гости емисије “Н1 Директно“ сматрају и да је касно за договор странака опозиције о заједничком кандидату, упркос инцијативама појединих партија да се Вук Јеремић и Саша Јанковић договоре да један од њих двојице одустане од председничке трке.

Бакић је рекао да ни Вук Јеремић, ни Саша Јанковић нису лоши кандидати и да је важно да опозиционо астројено тело изађе и гласа за једног од њих двојице. Он ипак истиче да се подршка лидера политичких странака, попут Драгана Шутановца или Велимира Илића, и једном и другом кандидату може пре тумачити као “забијање ножа у леђа“, те да ни за Јанковића, ни за Јеремића, није добро да им кампање воде људи чији су надимци Кена и Паук.

“Грађани треба да сазру у политичком смислу и да знају који им трговац шта продаје, да науче да разликују један добар аутобмобил од аутомобила у којем има разних проблема, где је можда и број шасије прекуцан. Просто речено, ми имамо посла са трговицма половним аутомобилима, и јако је битно који је у најмање лошем стању. Јер половни јесу, али није сваки исти. А осим тога имамо проблем са главним возачем или пилотом овог авиона који је олупина и не може да се подигне, а они га представљају као авион“, наводи Бакић.

Комшић, с друге стране, сматра да су претпоставке “за политичку зрелост и рационалност демоса у Србији врло оскудне“, и да је стога тешко очекивати да ће грађани препознати “карактер политичког аутомобила који купују“. Зато, како каже, не треба да нас изненашује што половина популације даје подршку олако датим обећањима. У таквим околностима, према његовим речима, минималне претпоставке деморкратије, укључујући економске слободе.

Вуковић је оценио и да лидери опозиције имају неку врсту алибија у подршци нестраначким кандидатима, јер ће у случају њиховог успеха рећи: “Ето, то је због нас“, а у случају неуспеха, оптужиће кандидате да су једноставно били лоши. Зато, како каже, опозоцији у овом тренутку не би ни одговарали ванредни парламентарни избори, јер се већина лидера боји за статус у својој странци.

Могуће је да буде другог круга

Упркос свему, гости телевизије Н1 не искључују могућност да избори буду решени у другом кругу. Вуковић ипак каже да је нешто већа вероватноћа да се избори заврше у провом кругу, јер анкете показују да Вучић може да рачуна на стабилну подршку бирача СНС-а који чине отприлике половину оних који би изашли на гласање.

Бакић, с друге стране, подсећа да је у последњих 27 једино Слободан Милошевић победио у првом кругу. “У том смислу рачунам да су грађани понешто сазрели и да неће допустити победу у првом кругу“, навео је он, оценивши да може да се превари неко ко рачуна да 100 одсто побеђује у првом кругу, јер бирачи не морају да слушају оно што су им вође странака рекле.

“То што је (Дачић) уцењен, не значи да су бирачи СПС-а уцењени. Нису су се сви сликали са Бананом, па су мученици у страху. Или Бошњаци, то што су Љајић и Зукорлић у срдачним односима са Вучићем, не значи да су му други опростили ангажман у СРС-у. А Мађари су тек посебна прича“, указује он.

Комшић каже да уколико је договор Николића и Вучића веродостојан, можда може да се деси победа у првом кругу, “иако ће бити врло тесно и остаће отворене шансе за други круг“. “До краја првог круга ће бити два кључна кандидата – Јанковић и Јеремић. Они ће имати шансе да синхронизују своје позиције и дођу до тачке сусрета у евентуалној подршци за други круг“, оцењује он.

Гости Н1 су рекли и да очекују прљаву кампању која ће се, пре свега, ослањати на дисквалификацији противкандидата.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КОМЕ ЈЕ ПОТРЕБАН „МИНИ ШЕНГЕН“ или хоће ли српска сиротиња одлазити на печалбу у Албанију?

5 (5) Готово једна трећина људи у Србији живи са просечним приходом до 30.000 динара. …

Ко су били Титови партизани? (видео)

5 (4) Kо су биле партизанске јединице, којим идејама и циљевима су биле вођене, која …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend