Насловна / Србија / Политика / Тома нас је опет преварио
Тома нас је опет преварио 1

Тома нас је опет преварио

Посланици Скупштине Србије ускоро би требало да се изјасне о предлогу резолуције о основама за разговоре са Приштином. Како ствари стоје, о том документу ће се бурно расправљати.

– Тај текст је против националних и државних интереса, и пре свега, против нас који живимо на Космету. Од Скупштине Србије очекује се да у суботу фактички прихвати све атрибуте државности самопроглашене државе Косово – оцењује за „Вести“ Марко Јакшић, посланик Скупштине Србије из редова ДСС-а.

Јесте ли ви упознати са комплетним текстом платформе, будући да је део проглашен тајном, и како ћете о резолуцији, која је проистекла из те платформе, гласати? 

– Мислим да платформа није битна, јер онај текст резолуције који је дат посланицима нема много додирних тачака са платформом председника Томислава Николића. Тај текст будуће резолуције може да се произведе и из Тадићевог плана од четири тачке, можете да га правите и из Ахтисаријевог плана о КиМ. У тексту те будуће резолуције пише да ће Скупштина Србије применити све споразуме које је Борко Стефановић као преговарач претходне владе, направио у Бриселу.

 Да ли ће се расправљати о резолуцији о парламенту? 

– Данас би на скупштинском Одбору за Косово требало да буде изјашњавање о резолуцији, а у суботу би став Одбора за КиМ требало да буде предочен Скупштини Србије. Ако не дође до битних промена постојећег текста резолуције, ја лично ћу бити против њега.

Зашто?

– Зато што је тај текст против националних и државних интереса Србије и против нас који живимо на Косову и Метохији. Скупштина Србије треба у суботу, усвајањем тог текста, фактички да прихвати све атрибуте државности самопроглашене државе Косово, њихове личне карте, саобраћајне и возачке дозволе, катастар, границу… То у пракси значи признање независног Косова. 

Очекивали сте другачији садржај из платформе? 

– Срби су подржали ту платформу, нарочито та два става – да ништа није договорено док све није договорено, и други да нема техничких преговора који би могли да угрозе државне и националне интересе. Од оба та два става се одустало. Према томе, Срби са Космета су подржали платформу Томислава Николића, као што су је подржали и представници цркве и САНУ. На жалост, сада те платформе нема у Скупштини, што по оној народној значи да смо „џаба кречили“. Прича о томе да је платформа тајна, јер треба да чува наше тактике и стратегије, уопште не стоји, с обзиром на то да је текст објављен у великом броју медија.

Сматрате да су прекршена обећања? 

– Апсолутно. Томислав Николић није одржао своју реч. Прво, то није учинио када је од Срба са севера тражио да пристану да се постави граница и обећао да неће плаћати царину. А када је Приштина кренула са наплатом, споразум није поништен, као што је било обећано. Николић је добио подршку од Срба и северно и јужно од Ибра, али је под притиском његових међународних пријатеља, пре свега западних, изменио текст платформе. Обмануо је Србе са КиМ и када није успео да се избори са владом, није хтео или није смео, па се платформа неће наши пред Скупштином. Додуше, то није први пут. Николић, за кога сам и ја гласао, обећао је да ће поништити све споразуме прошле владе, а сада је јасно да ће их прихватити.

 

[quote]

Србе на Србе

Како коментаришете батињање Срба и оптужбе да су их тукли сународници из КПС?

– То је за сваку осуду. Начин на који су поступали према њима је бруталан, али то чека све Србе на КиМ оног тренутка када буде заживела тзв. независна држава Косово, а која мора да заживи да би Србија ушла у ЕУ. Срби јужно од Ибра су уз благослов Београда, а не на своју руку, ушли у институције Приштине – и у Скупштину, владу, локалну самоуправу. Не треба да чуди ако и кад се деси да тако подељени пријављују једни друге.

[/quote]

 

 

Вести

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

Миливојевић: Захтев да се питање Kосова врати у УН једина примерена реакција на забрану Приштине 11

Миливојевић: Захтев да се питање Kосова врати у УН једина примерена реакција на забрану Приштине

Аналитичар Цвијетин Миливојевић је оценио да би захтев да се питање Kосова врати у Уједињене …

Ти бандиту и Вучић сте изоловали Србе на КиМ потписима на Бриселски споразум! 12

Ти бандиту и Вучић сте изоловали Србе на КиМ потписима на Бриселски споразум!

ОВО што су урадиле власти у Приштини потез је без преседана и још један шамар, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *