fbpx
Насловна / Србија / Транспарентност Србија: Влада планира изградњу „Моравског коридора“ без примене закона о јавним набавкама
Транспарентност Србија: Влада планира изградњу „Моравског коридора“ без примене закона о јавним набавкама 1

Транспарентност Србија: Влада планира изградњу „Моравског коридора“ без примене закона о јавним набавкама

Посебан закон који се доноси ради изградње „Моравског коридора“ задаће још један ударац јединству правног поретка, а нарочито систему јавних набавки у Републици Србији, указује Транспарентност – Србија (чланица Транспаренцy Интернатионал). Предлог овог закона о којем данас почиње скупштинска расправа, уређује питања која су већ регулисана законима Републике Србије о експропријацији, јавним набавкама, јавно – приватном партнерству, пројектовању, порезима и царинама. Тиме се наставља опасан тренд доношења посебних правила која важе само за један пројекат, као у случају „Јужног тока“ и „Београда на води“. Уколико Влада сматра да закони нису добри (нпр. у вези са брзином експропријације) онда треба да предложи њихове измене и допуне, а не да ствара посебна правила која ће важити само за један случај.

Изван сваке сумње је аргумент Владе Србије да је изградња аутопута који ће повезати Крушевац и Чачак преко потребна. Међутим, Србија већ има прописе о експропријацији, грађевинске стандарде, као и законе који уређују одабир извођача радова или избор фирме са којом би био закључен уговор о неком виду јавно-приватног партнерства, као што ће овде бити случај. С друге стране, предлог посебног закона предвиђа да се на избор „стратешког партнера и закључења уговора о пројектовању и изградњи, као и приликом избора стручног надзора над извођењем радова, не примењују прописи којима се уређује поступак јавних набавки.“ Критеријуми и начин избора би били уређени искључиво подзаконским актом који ће Влада донети за 30 дана.
У вези са тим, необично је да се у образложењу предлога закона наводи да се одабир Стратешког партнера „врши на начин који гарантује правну сигурност“, кроз метод „који је правно ефикасан, у потпуности транспарентан“, „поштујући Устав и процедуре“, и да би то „требало да има позитиван утицај на разне међународне индексе демократичности и транспарентности“. Нејасно је на чему се темељи овај оптимизам, када се има у виду да ће поступак избора стратешког партнера бити уређен подзаконским актом Владе, чији је садржај још непознат, а да је примена постојећег Закона о јавним набавкама, који би иначе обезбедио транспарентност, недискриминацију и правну заштиту изричито искључена.

Једино што се овом посебном закону може навести у прилог јесте то да је нарушавање правног система нешто мање него код закључивања директних међудржавних споразума о кредиту код којим се истовремено уговара и извођач радова. Подсећамо, на тај начин су пре месец дана, одобрени зајмови за градњу пруге Нови Сад – Келебија и аутопут Прељина – Пожега, а ти послови, вредни 1.686.000.000 долара, истовремено су додељени именованим фирмама из НР Кине. Када је реч о „Моравском коридору“, чија је вредност процењена на 800 милиона евра, Влада је већ закључила „Меморандум о сарадњи на пројекту изградње“ са фирмама „Бехтел“ и „Енка“ из САД, односно Турске, који још увек не представља правну обавезу да се посао додели овим фирмама.

Са становишта међународних обавеза Србије у области јавних набавки и јавно-приватних партнерстава, а нарочито Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, могле би бити спорне и одредбе члана два посебног закона, према којима ће приликом изградње бити „коришћени домаћи материјали и опрема и ангажовани домаћи извођачи у односу који ће бити одређен уговором о пројектовању и извођењу радова.“ Наиме, на основу тог споразума, преференцијали за домаће понуђаче су укинути још у новембру 2018.

НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Држава за четири године Пинку одложила плаћање 1,52 милијарде динара пореског дуга 11

Држава за четири године Пинку одложила плаћање 1,52 милијарде динара пореског дуга

Држава је телевизији Пинк за четири године одложила плаћање преко 1,52 милијарде динара пореског дуга, …

Одборничка група СзС тражи оставку Горана Весића и градског архитекете Марка Стојчића 12

Одборничка група СзС тражи оставку Горана Весића и градског архитекете Марка Стојчића

ШЕФ одборничке групе Савеза за Србију и потпредседник Народне странке Никола Јовановић затражио је данас …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *