Три месеца од безакоња и тероризма у Савамали – истрага није ни покренута

Три месеца од безакоња и тероризма у Савамали – истрага није ни покренута

0
(0)

Ни три месеца од бесправног рушења приватних објеката и притварања грађана у београдској четврти Савамала, тужилаштво није отворило истрагу и јавности нису предочене информације о томе ко стоји иза овог догађаја.

Не зна се ни ко је наложио полицији да те ноћи не одговори на позиве грађана који су видели рушење и не изађе на терен, пише КРИК и подсећа на најважније детаље овог случаја.

Око један сат иза поноћи 25. априла, док су се пребројавали гласачки листићи, представници политичких партија се ценкали око броја освојених скупштинских места, а грађани чекали да чују резултате избора, три багера без ознака ушла су у Херцеговачку улицу у Савамали.

Дошли су из правца градилишта „Београда на води“ – са места где би требало да никне нова луксузна четврт престонице. Вешто су се провукли између декоративних жардињера постављених након реконструкције леве стране улице и почели да руше десну страну на којој су били објекти у власништву фирми „Искра“ и „Транспорт перони“.

Ове фирме некада су биле државне, а нови власници њихову имовину купили су у стечају и објекте су углавном издавали. Један од закупаца био је и „Савски експрес“, ресторан застерелог ентеријера и богатог јеловника.

Група мушкараца са фантомкама преко лица спровела је багере под окриљем ноћи у улицу. Они су се довезли у Херцеговачку црним аутомобилима затамњених стакала и прекривених таблица. Машинама су препречили прилаз улици и обезбеђивали терен док су багери рушили.

Да би се постарали да не буде сведока, заустављали су грађане на улици и извлачили их из аутомобила, одузимали им телефоне и забрањивали им да се крећу док све зграде не сравне са земљом. Нису им дозволили ни да гледају у црна возила која су патролирала. Чувара објеката су везали, а случајне пролазнике затворили у оближње зграде. Пошто је рушење завршено, пустили су их уз претње да ником не говоре шта се догодило.

Починиоци под фантомкама однели су са собом снимке сигурносних камера да би спречили да буду откривени.

„Имамо позив, шефе“

Грађани су ипак позвали полицију. Полиција их је, међутим, изневерила и није притекла у помоћ. Од оператера који су се јављали на њихове позиве добили су одговор да је са „врха“ стигло наређење да се не баве овим случајем.

„Шефе, имамо још један позив из Херцеговачке, ово је нешто ново. Позива човек и каже да су његовог радника везали једно сат времена и одузели му телефон да никог не позива и опет су срушили неке објекте код Херцеговачке 4. То је оно ,Београд на водиʼ, шефе. Исто да поступим као што је било са оним?“, питала је службеница у полицији да ли да грађане преусмери на Комуналну полицију.

„Тако је“, кратко јој је одговорио надређени.

„Шефе, само једна помоћ, овај што је везан доле, зове Комуналну, одбили су га. Је л ништа да му не дајемо, ништа?“, чује се у следећем разговору.

„Па ништа“.

Исте ноћи и на идентичан начин срушени су и објекти фудбалског клуба „Железничар“ испод моста „Газела“.

Због постизборне грознице, о овим догађајима сазнало се тек два дана касније када је Родољуб Шабић, Повереник за информације од јавног значаја и рођени Савамалац, током јутарње шетње сазнао шта се десило и објавио информацију о томе. Шабић је и званично од надлежних у граду затражио да објасне и испитају цео случај.

И док су представници највиших државних и градских органа Александар Вучић и Синиша Мали порицали да држава, односно град, имају било какве везе са рушењем, Заштитник грађана Саша Јанковић покренуо је контролу рада полиције.

Утврдио је да полиција заиста није поступила када је била позвана и да је одбила да заштити грађане који су били лишени слободе.

„Група од више десетина лица под фантомкама преузела је на два сата власт над делом Београда“, пише у извештају.

Јанковић је послао препоруке Министарству унутрашњих послова да истраже случај и поднесу кривичне и прекршајне пријаве, али је министарство игнорисало Јанковићев извештај. Премијер је рекао да нема времена да га прочита.

Након открића Заштитника грађана министар полиције Небојша Стефановић давао је медијима различите изјаве – од тога да је полиција изашла на терен када је позвана до тога да није отишла на место догађаја због пресечених каблова који су могли да доведу у опасност животе полицијаца.

Новинари Мреже за истраживање криминала и корупције – КРИК дошли су до снимака рушења које је начинила оближња сигурносна камера и нису најбољег квалитета, али су потврдили догађај. На снимцима се види када жути багери долазе, руше објекте, одлазе, као и људи који су заустављали пролазнике.

Више јавно тужилаштво у Београду реаговало је тек десет дана након рушења и наложило полицији да истражи случај.

Градске власти су до тада већ почистиле место рушења, па полиција није ни изашла на терен – јер је било касно да се обави квалитетан увиђај. Шабић је рекао да овај потез градских власти буди сумњу да је реч о „укљањању доказа“.

По налогу тужилаштва, полиција је дошла и у просторије редакције КРИК-а и затражила снимке рушења које је КРИК екслузивно објавио неколико дана раније.

Саслушани су и сведоци догађаја, како нам је речено у полицији. Тужилаштво, међутим, ни данас, три месеца након рушења, није покренуло истрагу. Из тужилаштва су рекли да се још увек спроводе предистражне радње, не објашњавајући колико ће то трајати. Затражено је од медија да не инсистирају на овој причи и не врше притисак.

Грађанска иницајитива „Не давимо Београд“ организовала је протесте у Београду којима је присуствовало више од 10 хиљада грађана и којима је циљ, како кажу представници организације, да се овај случај реши, а одговорни поднесу оставке.

„Дајте мени један багер“
О догађају је у више наврата говорио и премијер Вучић.

Најпре је рекао да је сигуран да држава није учествовала у рушењу. Вучић је оправдавао догађај истичући да су објекти били нелегални и да је било правично да се поруше, али да је био споран начин на који је то учињено. Објекти су, међутим, били у поступку легализације што значи да нико није имао права да их сруши док држава о томе не да коначни суд. Премијер је власнике објеката оптуживао да су криминалци који раде за своје интересе, а против државе.

Месец дана касније, Вучић је сам себе демантовао и рекао да иза рушења у Савамали стоје највиши органи градске власти у Београду, али није именовао ко је тачно одговоран.

„Случајно нисам знао за ту акцију, да сам знао, рекао бих им да узму багере и да руше у току дана и да дају мени један багер да седнем у њега, да то ругло криминално склоним. Нису ме питали, нису ни реч рекли, извели су оно што је лоше, за то сносимо одговорност, али није вам довољно“, рекао је Вучић и додао да му „не пада на памет“ да именује одговорне.

Нису их до данас именовали ни полиција и тужилаштво, те јавност до данас не зна имена оних који су учествовали у рушењу Херцеговачке и по чијем налогу.

Данас

Илустрација са сајта www.крик.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта се тренутно догађа са ухапшеним оцем Сергијем и Средњеуралским женским манастиром (видео)

Шта се тренутно догађа са ухапшеним оцем Сергијем и Средњеуралским женским манастиром (видео)

5 (3) Отац Сергије ступио у десетодневни строги пост – без хране и воде Схиигуман …

ПРАВОСЛАВНА РУСИЈА? Лењинови комесари поново хапсе и тероришу руски народ по манастирима (видео)

ПРАВОСЛАВНА РУСИЈА? Лењинови комесари поново хапсе и тероришу руски народ по манастирима (видео)

5 (3) Како је јутрос известила руска информативна агенција „Интерфакс“, парохијани и житељи Средњеуралског женског …

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend