Трошкови јавних предузећа: Бахато на рачун државе

0
(0)

Нови финансијски извештаји јавних предузећа поново крију неоправдане трошкове, па и преваре. Из каса фирми које примају помоћ Србије, одвајају се милиони за одморе и порцеланске зубе

ПАПИР трпи све, али међу редовима крију се тајне вредне милијарди. Контрола финансијских извештаја јавних предузећа опет је открила да многи законе желе само да заобиђу. И то, најчешће законе о јавним набавкама, раду, па и платама у јавним службама. Из касе предузећа, која примају помоћ државе, одвајају се милиони динара за рекреативни одмор и порцеланске крунице и пломбе.

„ПОЛЕТЕЛИ“

Једна од примедби ДРИ на рад „Јат ервејза“ тиче се јавних набавки вредних 5,6 милијарди динара и по мишљењу ревизора услови нису били испуњени, јер та средства нису била планирана годишњим програмом пословања. У поступку ревизије у „Јат ервејзу“ утврђено је и да телефони нису примљени и инсталирани. Генерални директор (тада Срђан Радовановић) 11. маја 2010. именовао је Комисију за спровођење јавне набавке. Ревизорима није познато због чега Комисија није спровела јавну набавку. Анексом уговора од 25. октобра прошле године, набављена су 572 ИП телефона, вредна 50 милиона динара и то без спроведене јавне набавке. А 21. фебруара 2011. „Сита“ обавештава в. д. генералног директора о обавези по рачуну од 27. децембра 2010. за ИП телефоне на износ 59 милиона динара, под претњом принудне наплате. Неправилности је било и око отуђења Пилотске академије у Вршцу, набавке и инсталирања софтвера, уплата и исплата из благајне…

ЧАЧКАЛИЦА

И ЈП „Ресавица“ се купујући робу и услуге ту и тамо огрешило о Закон о јавним набавкама. План за 2010. су превазишли за близу 45,5 милиона динара. И процедуре су у неким случајевима одступиле од законских правила, па су поједине набавке проглашаване за хитне. „Ресавица“ је улагање од 12,2 милиона динара започела као донацију селу Штаваљ за изградњу сеоског водовода. До посете ревизора није контактирала са предузећем „Сеоски водовод“ и решила питање ко је власник изграђеног водовода.

 

ПРЕКРШАЈНЕ ПРИЈАВЕ ВРШИЛАЦ функције председника Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић, потврдио је „Новостима“ да су у тај суд стигле три прекршајне пријаве ДРИ. Пријаве су поднете против бившег директора „ЈАТ ервејза“ Срђана Радовановића и још петоро његових сарадника. Заведене су и пријаве против првог човека „Железница Србије“ Милана Марковића и још троје његових сарадника, као и против Зорана Дробњака, директора „Путева Србије“.

 

„Ресавица“ је током 2010. године мање обрачунала ПДВ у износу од 21,5 милиона динара и за толико мање исказала губитак. За износ од 9,7 милиона динара намењен синдикатима није постојао основ у колективном уговору, ни у Програму пословања за 2010. годину.

 

БАЊСКИ ПАНСИОН

Уз 4,19 милиона динара на бањски пансион за 331 путника и 17,8 милиона динара за стоматолошко лечење запослених, чланова породица и пензионера, републички ревизор је нашао још неправилности у пословању „Железница Србије“. Новац који је Влада Србије наменила за ремонт шинских возила за 2009. и 2010. „Железнице Србије“ су потрошиле без спроведеног поступка јавних набавки. Такође, Саобраћајном институту ЦИП поверена је израда идејног пројекта за модернизацију пруге Стара Пазова – Нови Сад у вредности од 303 милиона динара без јавне набавке. Оно што ДРИ замера српским железницама су и такозване уситњене јавне набавке. Наиме, „Железнице“ су да би избегле јавно оглашавање уситњавале набавке на мале вредности иако је реч о истој роби. Тако су купљени клима-уређаји, туцаник …

„Железнице Србије“ нису пописале друштвене станове са стањем на дан 31. децембар 2010. године, чија вредност по пословним књигама износи 506 милиона динара. Нема ни пописа теретних кола, а последња процена вредности вучних возила обављена је 1. 1. 2004. године. Ово јавно предузеће није усагласило ни обавезе према „Хрватским железницама“. Укупни трошкови репрезентације износили су 46,6 милиона динара, од којих су представници синдиката потрошили девет милиона динара, што је супротно Правилнику о репрезентацији. Против предузећа се води и велики број судских спорова, вредних 1,1 милијарду динара.     


ПУТАРИНЕ ВАН ЕВИДЕНЦИЈЕ

У „Путевима Србије“ било је јавних набавки у вредности од 6,2 милијарде динара мимо годишњег плана набавки. Ово предузеће повећало је и масу зарада за 32 милиона динара, почевши од плата за септембар прошле године на основу одлуке о изменама програма пословања за коју је Влада Србије ретроактивно дала сагласност. Предузеће такође није евидентирало у пословним књигама приходе по основу изјава о одбијању плаћања путарине у износу од 158 милиона динара. „Путеви“ нису обрачунали нити уплаћивали ПДВ у износу од 2,3 милијарде динара.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Kолико је држава дала за Београд на води и ко је власник – и даље крију одговор

4.8 (4) Галерија Београд у оквиру насеља Београд на води требало би да буде отворена …

ЕУ до даљњег не дозвоља улазак грађана Србије на територију земаља чланица?

5 (1) Земље чланице Европске уније сутра на састанку у Бриселу поново разматрају листу трећих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *