fbpx

Трулеж: ДСС подржао велеиздајника Николића, намеравају у коалицију са велеиздајницима у Београду

0
(0)

Вест о томе да је недавно „више од деведесет одсто” чланства општинског одбора Демократске странке Србије из Врбаса прешло у редове напредњака само је последња у низу информација о наводно све масовнијем осипању Коштуничиних редова.

Нешто раније врх странке је донео одлуку да распусти Градски одбор у Зрењанину па је као реакција на такву одлуку партије ДСС напустило још 120 чланова месног одбора из Стајићева код Зрењанина. Велики број чланова ДСС-а на челу с руководством суботичког огранка, њих 500, такође се „преселило” у редове напредњака, а одлазака из партије је било и у Јагодини.

Није ово, међутим, једино звоно за узбуну у ДСС-у. Како се незванично може чути неки високи функционери странке, међу којима је најгласнији потпредседник партије Милош Јовановић, већ дуже време врху партије замера сувише „млаку” реакцију на владину политику која је у супротности са ставовима ДСС-а.

Ових дана није незапажено прошла ни вест да се потпредседник партије Ненад Поповић састао с Џонатаном Муром из америчког Стејт департмента што је први сусрет неког америчког званичника с високим функционером ДСС-а после паљења америчке амбасаде у Београду 2008.

Како оцењује Ђорђе Вукадиновић, уредник НСПМ, политички и организационо гледано, ДСС је без сваке сумње у једној необичној ситуацији.

„Као странка ДСС је у кризи, дефанзиви и некој врсти пометње око даљих потеза па и сопствене будућности. Та збуњеност се манифестује на различитим пољима, а нарочито на нивоу оперативне, дневне политике где су највећи парламентарни критичари владајуће политике, а истовремено и тесно сарађује с владајућим странкама широм Србије, укључујући и наговештај савезништва у Београду и Војводини. То је резултат неке унутрашње подвојености”, сматра Вукадиновић.

Према речима Милоша Јовановића, једна од његових највећих замерки је што странка није адекватно одговорила на квалитативно нови моменат који је настао потписивањем Бриселског споразума и консензусом политичких странака у Србији о предаји Косова.

„Морао је да се нађе неки одговор, да ли кроз окупљање опозиције, односно људи који се противе политици коју спроводи влада или на неки други начин. Али тај одговор је морао да буде квалитативно нов и потпуно различит од праксе и методологије рада ДСС-а”, каже за „Политику” Јовановић, који се, како истиче, „боји” да је деловање странке у протеклих годину дана више помогло Александру Вучићу него што је помогло остваривању циљева ДСС-а.

„Ако је то заиста тако, онда и ДСС сноси одређену дозу одговорности у процесу који води актуелна влада и који ће се неумитно завршити потпуном предајом Косова и Метохије. Ако желимо добро, првенствено Србији али и странци, мораћемо нешто озбиљно да мењамо у нашем начину рада”, поручује потпредседник ДСС-а.

С друге стране, у свему овоме што се дешава у ДСС-у протеклих месеци, Милован Милошевић, председник Извршног одбора партије, не види апсолутно никакав проблем.

„Сви имамо јединствен став око наше генералне политике. Не постоји никакав проблем с Милошем Јовановићем као потпредседником”, категоричан је Милошевић.

Када је реч о комешањима у општинским и градским одборима, одливу чланства, Милошевић тврди да је то ипак све медијски преувеличано.

„Било је прелазака и из других странака, али се то медијски не покрива. Највећа је лаж да је наводно наш председник градског одбора у Врбасу с 90 одсто чланова прешао у СНС. Тај Бабић, који се представио као председник Градског одбора, није ни члан Градског одбора, а камоли председник ГО. Неко сада жели да прикаже да ДСС има проблем са организацијом што није истина”, каже Милошевић.

Он не види ништа спорно у томе што се његова странка појављује као оштар критичар републичке власти док с тим истим странкама, СНС-ом и СПС-ом, прави планове за рушење власти ДС-а у Београду.

„Када је у питању републичка власт ми мислимо да је њихова политика штетна за државу Србију, а што се тиче локалних структура и заједница, морам да вас подсетим да смо у 74 места у власти, и у великим градовима као што је Нови Сад. Наши локални одбори спроводе локалну политику. Ми те ствари нисмо мешали јер се ту не одлучује о државним стварима”, објашњава Милошевић и додаје да Статут партије налаже да се одлука о уласку у власт у великим градовима доноси на Председништву партије.

Разлоге оваквог понашања ДСС-а Вукадиновић види с једне стране у очекивању евентуалног уласка у власт, али и могућег страха од неких оптужница.

„ДСС самом себи а ни бирачима не жели да призна грешку с подршком Николићу. Да је власт водила политику коју је обећавала у предизборној кампањи, онда би било лакше оправдати подршку Николићу и отвореност коалиције с влашћу. Али пошто је власт пошла курсом којим је пошла, онда ДСС мора да буде најжешћа, радикална критика, а они то из разних разлога нису. Да ли због могуће коалиције, због страха од санкција или из неког трећег разлога”, каже Вукадиновић.

 

Политика

припрема. Србија данас

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија је сама тражила да се, уместо техничких, воде преговори о статусном решењу за Косово

5 (1) Председница Европског покрета Срба са Косова Рада Трајковић је за Данас коментарисала обновљени …

Крагујевац: Маскирани батинаши тукли кога су стигли

4.2 (14) Крагујевац – М.Ј., стар 23 године, студент машинства из Крагујевца, био је у групи …

6 Коментара

  1. ОБОЈИЦА СУ СРБИ ИЗ СРБИЈЕ САМО КОЈА СЛУЖБА ТО КОНТРОЛИШЕ ПИТАЊЕ ЈЕ САД

  2. ОБОЈИЦА СУ СРБИ ИЗ СРБИЈЕ САМО КОЈА СЛУЖБА ТО КОНТРОЛИШЕ ПИТАЊЕ ЈЕ САД

  3. ОБОЈИЦА СУ СРБИ ИЗ СРБИЈЕ САМО КОЈА СЛУЖБА ТО КОНТРОЛИШЕ ПИТАЊЕ ЈЕ САД

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *