fbpx

Тржиште капитала и токови новца у Украјини

0
(0)

Задњих дана светски медији су са пажњом испратили демонстрације у украјинским градовима. Паралелно фокусу на догађајима на трговима Кијева, интересантно је размотрити токове новца на украјинском тржишту капитала, које ретко да су у било каквим околностима тема насловних страна новина.

Следећи графикон приказује дешавања са украјинским девизним резервама од децембра 2012 године. Пад девизних резерви је фасцинантан, из њега се види да су оне у односу на тачку максимума у априлу 2013 године пале за неких 27%. Претпостављамо да је украјинска централна банка користила девизне ресерве у циљу одбране домаће валуте, што је коштало неких 6,5 милијарди долара. Тренд пада резерви отпочео је у априлу И интензивиран је од септембра. Дакле, графикон сасвим јасно И очито је у корелацији са политичким збивањима у земљи, односно дало би се рећи да су токови пара антиципирали проблеме.

ukr-3

Ови трендови свакако се нису могли догодити а да не повећају ризик украјинским обвезницама, што је сликовито видљиво на другом графикону.

ukr-31

Но, да би овај графикон даље појаснили ставили смо га у контекст српских ЦДС (Цредит Дефаулт Сwапс) због сличности земаља у односу на процесе придруживања Европској Унији. На трећем графикону смо због тога дали спреад између петогодишњих украјинских И српских ЦДС-а.

Док ЕУ И Русија подижу улог И све од себе чине да подигну Украјини цену бирајући “погрешну” страну, тржиште капитала већ увелико кажњава Украјину. Одлив новца из земље је у “слободном паду”, а перцепција ризика је удвостручена.

 

Макроекономија

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У извозу мина из Крушика у Украјину учествовала фирма оца министра полиције

2.5 (2) Бивши члан Руског института за стратешка истраживања (РИСИ) задужен за Балкан Никита Бондарјев …

Тепић: Вучићу, иза извоза мина у Украјину стоји Милорад Пушица, члан ГО СНС

4.6 (9) Председник Србије Александар Вучић већ данима говори да иза извоза мина, које су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *