Турска ствара нову тајну службу

Турска ствара нову тајну службу

  • Још један механизам коришћења инструмената за пропаганду и контрапропаганду ствара Анкара, с циљем борбе против информативних кампања «увођења у заблуду» (misperception operations), усмерених против Турске. Можда је циљ нових мера да се супротставе растућој антитурској реторици на друштвеним мрежама, која је знатно ојачала у последње време
  • О задацима специјалног одељења Управе телекомуникација и веза Турске, улози професора Фахретина Алтуна, а такође о пројекту заједничког Центра за «борбу с исламофобијом» Турске, Пакистана и Малезије, пише кипарско – грчки периодични часопис «Η Σημερινή»

ПИШЕ: Елинида Галчева

 Упркос чињеници да је Турска појачала своје пропагандне активности у традиционалним медијима и друштвеним мрежама, последњих месеци приметан је пораст негативних реакција и критика усмерених према Анкари. С једне стране, то су протестне изјаве (често се претварају у повике) њених традиционалних противника, попут Грчке, Кипра, Јерменије и Курда, које су постале све чешће, а резултат су недавних акција Турске у Евросу, Егејском мору, Искључивој економској зони Кипра, Сирији, Ираку, Ирану и Кавказу. С друге стране, придружили су им се гласови са интернета из арапских држава, посебно из земаља Персијског залива, које су обновиле односе са Израелом или су на путу да их нормализују или то учине.

Стварање посебног одељења турске Управе за телекомуникације и комуникације, које је добило назив «Стратешке комуникације и управљање кризама», најављено је 18. септембра 2020. године у Службеном гласнику Републике Турске («T.C. Resmî Gazete»). Како је саопштено, активности нове структуре биће усмерене на стварање услова за ефикасно супротстављање информационо-психолошким нападима и клеветама против Турске, као и кампања усмерених на «разне врсте манипулација и дезинформација». На списку задатака специјалних снага, «под кризним периодима» подразумевају се природне непогоде, ванредне ситуације, ратови и мобилизација.

Фахретин Алтун, шеф Одељења за односе с јавношћу турске председничке администрације, именован је за шефа нове службе. Мало познат, бар донедавно, Алтун је изгледа добио Ердоганово поверење пошто му је овај поверио ову веома важну функцију. Алтун је професор на Катедри за медијске и комуникационе студије Универзитета Ибн Халдуна у Истанбулу, а и члан је владајуће Партије правде и развоја (ППР). Као научник и истраживач, Алтун је аутор бројних научних публикација о питањима као што су слобода медија и медијска демократија у Турској, оријентализам као обележје покривања турских питања у страној штампи, реторика левих кемалиста, критика и противљење ППР, као и студије о ширим темама, попут утицаја постмодернизма на комуникације, етику и објективност медија.

Један од Алтунових грандиозних планова је иницијатива за стварање заједничког Центра за медије и комуникације «против антиисламског расизма» од стране Турске, Пакистана и Малезије. Према речима Алтунау, Центар намерава да формира утицајни «глобални бренд» са висококвалитетним садржајем на енглеском језику. Како је «Daily Sabah» известио 5. октобра 2019. године, пакистански премијер Имран Хан, председник Реџеп Тајип Ердоган и малезијски премијер Махатхир Мохамад разговарали су о стварању медијског центра на трилатералном састанку у Њујорку током заседања Генералне скупштине Уједињених нација. Овај корак је део Ердоганове политике формирања властитог имиџа лидера муслиманског света, затим ефикасног супротстављања растућој исламофобији на међународном нивоу. Ердоган је у својим тадашњим говорима назвао «раст расизма, ксенофобије и антимуслиманске дискриминације претњом миру и стабилности на планети» и предложио развој «глобалне стратегије за борбу против злочина против човечности». У исто време, Алтун је рекао да ће такав глобални канал вероватно имати седиште у Истанбулу, где ће позајмити искуство турске Државне телевизијске и радио компаније (TRT), која има моћан сегмент окренут енглеском говорном подручју са присуством на друштвеним мрежама. «Ова дигитална платформа користиће се за стварање видео садржаја за друштвене мреже, као и за документарне филмове и вести», рекао је.

Забележимо очигледну чињеницу. Недавно је јавна реторика десничарског конзервативног Ердогана и његових екстремно десничарских савезника, кемалистичких националиста, позајмљивала навике, фразе и кључне речи из западне левице и ултралеве политичке литературе. На пример, 20. јула ове године, на годишњицу турске инвазије на Кипар, државни телевизијски канал TRT World на енглеском језику објавио је и емитовао широм света документарац карактеристичног назива «Неонацисти на Медитерану» («Neo-Nazis of the Mediterranean»). Генерално, његов сценарио говори да је Република Кипар фашистичка држава настала као резултат фашистичког грчко-православног образовања. Да би «појачали» овај наратив, ствараоци су вешто користили изјаве кипарских Грка из ширих левичарских политичких партија на Кипру.

Други пример. У августу, разговарајући са турском војском о новим системима наоружања, Ердоган је рекао да ће «2023. турска нација дати одговарајући одговор на фашистичка осећања како у иностранству, тако и у земљи». А недавно је Алтун назвао сајт TourkikaNea. gr «фашистичким елементом» (TRT World, 9. август 2020. год.).

Што се тиче турске опозиције, власти показују своје право ауторитарно лице на друштвеним мрежама. У лето се Ердоган обавезао да ће предузети оштре мере, а Алтун је оптужио бројне друштвене мреже за «стварање услова за злочине попут сексуалног узнемиравања, уцена и пропаганде тероризма» (Hürriyet, 1. јул 2020. год.).

Резимирајући лист «Η Σημερινή» примећује да је Турска у својој антигрчкој и антикипарској пропаганди достигла ниво «хибридног рата», пошто га води паралелно са провокативним акцијама у поморској зони и, истовремено користи фактор миграције.

С руског превео Зоран Милошевић


ИЗВОР: https://regnum.ru/news/polit/3075177.html

Балканска геополитика

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ердоган стиже у званичну посету Црној Гори

Ердоган стиже у званичну посету Црној Гори

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган боравиће у првој званичној посети Црној Гори 28. августа, саопштено …

НОВЕ КЊИГЕ: Турска и пантуркизам – шта треба знати о савременој спољној политици Турске

НОВЕ КЊИГЕ: Турска и пантуркизам – шта треба знати о савременој спољној политици Турске

Турска се у евраозијску политику вратила «на велика врата». Њено учешће у агресији НАТО-а на …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *