Турски вирус побуне и у Сарајеву! Демонстранти блокирали парламент БиХ

0
(0)

Због протеста испред парламента БиХ и евентуалне евакуације српских представника у заједничким институцијама, припадници Специјалне јединице полиције Републике Српске упућени у Источно Сарајево. Српски представници у заједничким институцијама БиХ не осећају се безбедним, рекао председник РС Милорад Додик.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Радислав Јовичић упутио је припаднике Специјалне јединице полиције РС у Источно Сарајево због протеста испред зграде парламента БиХ и евентуалне потребе евакуације српских представника у заједничким институцијама БиХ. Демонстранти блокирају излаз посланика из парламента

Министар Јовичић је, како је саопштено, ову одлуку донео по наредби председника Републике Српске Милорада Додика и премијерке Жељке Цвијановић.

Председник РС Милорад Додик изјавио је да се српски представници у заједничким институцијама БиХ не осећају безбедним, додавши да се сада покушава пронаћи начин да они безбедно изађу из зграде парламента.

„Све ово говори да не постоје довољно безбедни услови за рад парламента и то ће, очигледно, бити проблем у будућности“, казао је Додик.

Он је оценио да се ради „о политички мотивисаном скупу“, наводећи да покушај блокаде изласка посланика из парламента говори да се „иде на неке радикалније мере“.

Додик је потврдио да је на подручју Источног Сарајева подигнута приправност полиције РС, која је спремна да са полицијом Федерације БиХ и осталим полицијским агенцијама реши проблем блокаде посланика у парламенту БиХ.

Испред зграде парламента БиХ у Сарајеву од јуче трају протести грађана због непостојања Закона о јединственом матичном броју грађана.

Окупљени грађани су блокирали зграду парламента и не дозвољавају било коме да из ње изађе, тражећи од посланика у парламенту да усвоје Закон о ЈМБГ, како би се деблокирало издавање ЈМБГ новорођеној деци у БиХ.

Према последњим информацијама, седница парламента БиХ, која је раније прекинута због консултација Колегијума Представничког дома, неће бити настављена, јер не постоји консензус у вези са предложеним законским решењима о ЈМБГ.

Једну верзију закона предложио је Савез независних социјалдемократа из РС, а другу Социјалдемократска партија БиХ из Федерације БиХ.

Од 12. фебруара ниједно новорођено дете у БиХ не може добити јединствени матични број нити може бити уписано у књиге рођених због пресуде Уставног суда БиХ од јануара ове године којом се ван снаге ставља постојећи Закон о матичном броју БиХ.

Проблем је настао при доношењу новог закона јер српски и бошњачки посланици нису могли да се усагласе око регистрацијских подручја при издавању ЈМБГ.

Бошњачки посланици траже да у једно регистрацијско подручје уђу Сарајево, Источно Сарајево и општина Пале, као што је то било и пре рата.

Српска страна се томе противи, тражећи да се у регистрацији подручја не смеју прелазити границе ентитета.

Влада РС раније је донела уредбу према којој је новорођенчадима у РС омогућена додела ЈМБГ.

САРАЈЕВО – Испред зграде Парламента БиХ у току је протест више стотина грађана који на миран начин желе исказати негодовање јер Савјет министара Бих још није донио коначан Приједлог закона о ЈМБ, већ привремено рјешење о издавању јединствених матичних бројева.

Демонстранти су „људским ланцем“ блокирали излаз из Парламента, из кога службеници безуспјешно покушавају да побјегну. Твитер заједница данас је забиљежила и једини успјешан бијег из зграде Заједничких институција. Фотографију можете да погледате у нашој галерији, а развој догађаја пратите на нашем порталу.

Хронолошки слијед данашњих протеста:

16.55 – Бајкери су моторима препријечили уличице према Вилсоновом шеталишту.

16.44 – Службеници напуштају зграду излазећи кроз прозоре, док су се истовремено демонстрантима придружили мотористи.

16:22 – Осигурање предсједавајућег Вијећа министара БиХ Вјекослава Беванде изашло је на споредни улаз и при покушају бијега гурнули су демонстранта који је пао на бетонски ступ и повриједио се.

16:16 – Неколико службеника Парламента БиХ „побјегло“ кроз прозоре.

16:14 – Очигледно је да данас неће бити наставка 49. сједнице Представничког дома ПСБиХ – казао је посланик Шемсудин Мехмедовић. Он је новинаре извијестио да није било могуће одржати сједницу проширеног Колегија због недостатка кворума. Наиме, на сједницу нису дошли представници ниједне од странака из РС.

– Ситуација се усложњава, а оно што се дешава испред парламента БиХ, требало би да се деси испред неких других институција. Очигледно министар цивилних послова БиХ Средоје Новић злоупотребљава имплементацију пресуде Уставног суда БиХ у смислу да покушава да „потури“ још неке ствари за које нема сугласности у парламенту, рекао је Мехмедовић. На тај начин, додао је, трпе дјеца која немају ЈМБ.

– Дошли смо у ситуацију да ни сједница проширеног Колегија нема кворума, а све због политичког несугласја, закључио је.

На питање како ће сада напустити зграду институција, а имајући у виду да демонстранти никога не пуштају ван зграде, казао је да се он не осјећа угрожено те да мисли да ће без проблема изаћи. – Ми из Клуба СДА се не осјећамо угрожено и сматрали смо да требамо данас наставити рад. Нажалост, дио посланика то не мисли тако и задужили су адекватне службе да им помогну да напусте зграду. Не бојим се и нема разлога за то, рекао је Мехмедовић.

16:08 – Демонстрантима се придружило и стотињак грађана који су градом протестовали за спас кањона Љуте.

16:02 – Службеници покушавају кроз тунеле изаћи из зграде Парламента.

15:44 – Потпуно блокирани улази и излази у Парламент.

15:38 – Службеници Парламента моле демонстранте да их пусте да изађу из зграде. „Ми ништа нисмо криви“, поручили су.

15:11 – Сједница Парламента неће бити настављена јер су то тражили посланици из РС који брину за своју сигурност. Наводно, постоји план евакуације посланика из зграде Парламента.

14:30 – Једна службеница је успјела прескочити ограду испред зграде Парламента и побјећи.

14:21 – Неколико службеника Парламента покушало је побјећи кроз прозор са стражње стране зграде, али су спријечени.

14:08 – Мартин Рагуж је такођер покушао изаћи из Парламента БиХ, али му демонстранти нису дозволили. Они су направили „људски ланац“ држећи се за руке и одлучни су у томе да никоме не дозволе да изађе из зграде институција БиХ док закон о ЈМБ не буде донесен.

13:49 – Демонстранти, којих има близу 400, спријечили су излазак једне посланице из зграде Парламента.

13:15 – Почиње сједница Колегија Парламента на којој ће се, како сазнајемо, разматрати сигурносна ситуација испред зграде институција БиХ.

12:51 – Демонстранти су успјели! Прошли су поред кордона полиције и блокирали згараду.

12:46 – Мајке с дјецом и остали демонстранти кренули према улазима које чувају специјалци.

11:46 – Пред Парламент је стигла специјална полиција, која је распоређена испред два улаза која нису блокирана. Очекује се да двије групе крену према тим улазима, а предводит ће их мајке с бебама које немају матични број.  

11:40 – Тренутно се у Парламенту води расправа о два приједлога закона о матичним бројевима. Протестима ће се ускоро придружити и возачи Сарајево таxија.

„У наредних сат времена блокират ћемо сва три излаза и из зграде нико неће изаћи“, казао је Шемсудин Маљевић.

Група грађана која се јуче окупила испред зграде Парламента Босне и Херцеговине са захтјевом да Вијеће министара БиХ усвоји Закон о јединственом матичном броју наставила је своје протесте и у ноћним сатима, јавља агенција Анадолија.

Како су поручили, демонстранти и даље траже пуштање приједлога Закона о ЈМБ у хитну парламентарну процедуру, јер нису задовољни привременом одлуком о издавању ЈМБ коју је јуче донијело Вијеће министара БиХ и којом се дјеци рођеној у наредних 180 дана могу издавати матични бројеви.

Уз музику и друге видове забаве група од двадесетак грађана проводила је ноћ испред парламента, гдје ће протест бити настављен и данас ујутро, за када је заказана и сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Један од учесника протеста и отац осмогодишњег дјечака Алдин Арнаутовић, у разговору са новинаром агенције Анадолија, истакао је да иако његов син има матични број, сматра како је једино мјесто на којем је јуче требао бити плато испред зграде парламента.

„Остали смо вечерас, јер не вјерујемо у њихова обећања. 15 година нас варају. Данас су успјели за десет-15 минута донијети ту одлуку. Ми се питамо зашто је нису тако донијели одмах, зашто су патили ту дјецу. А друго, ако већ могу тако брзо да договарају ствари, имамо ми велику листу за њих“, истакао је Арнаутовић, додавши да демонстранти неће напусити то мјесто док се не донесе приједлог закона.

Шта је разлог што је одлука донесена брзо и потпуно неуобичајено начину рада политичара Арнаутовић не зна. Изразио је наду да је тај разлог управо овај протест.

„Мислим да су мало сензибилизирани, гледају шта се дешава у Турској. Сви људи гледају и мисле да се ствари могу мијењати. Мислим да и они имају сензибилитет према томе и да нису хтјели да се прави фрка. Нису нас дирали, оставили су нас овдје. Наш план је да сачувамо локацију до десет сати ујутро док не стигну остали демонстранти“, појаснио је Арнаутовић.

Грађанима Босне и Херцеговине потребан је већи импулс да би изашли на масовне протесте, истакао је Арнаутовић, чему може посвједочити и јучерашња ситуација.

„Мислим да је давно прошло вријеме да грађани БиХ изађу на улице. Ако ми будемо чекали да се 100.000 људи скупи овдје, нећемо никада дочекати. Ја лично вјерујем да је ово начин да се нешто започне“, поручио је Арнаутовић.

Ако се математички погледа колико је људи на власти и директно везаних за овај апарат, онда је јасно да велики број избјегава да се појави на протестима.

„Ја искрено вјерујем да ћемо нешто радити. Ја желим да свијет у којем расте мој син буде бољи. Да ли ће то неко други процијенити тако, то је друга ствар. Морају људи сами да схвате да су ове ствари важне“, рекао је Арнаутовић.

Синоћ су били ту. Уколико данас њихов захтјев не буде испуњен, правиће нови план. Арнаутовић је подсјетио да је ријеч о неорганизованој групи грађана, која нема хијерархију и рјешава проблеме корак по корак.

Арнаутовић је поручио да послије овог дана политичари могу очекивати све више људи који ће захтијевати оно што им припада.

„Ми њих плаћамо. Не одустајемо ни од овог ни од других захтјева. Не одустајемо. Вријеме је. Доста је“, закључио је Арнаутовић.

Протести настављени

Група грађана Сарајева која се јуче окупила испред зграде институција БиХ, изражавајући незадовољство због чињенице да новорођенчад не могу добити јединствени матични број, наставила је мирне протесте и данас у 10 сати.

Ово је Фени потврдио глумац Феђа Штукан, који се као грађански активиста придружио протестима у знак солидарисања са захтјевима протестника.

Он наводи да је њих двадесетак провело ноћ испред зграде институција БиХ, те да ће у међувремену Вијећу министара БиХ бити достављена листа захтјева учесника протеста.

Штукан напомиње да инсистирају на законском регулисању питања одређивања матичних бројева и не прихватају привремена рјешења у том погледу, те траже оснивање фонда за болесну дјецу у БиХ, као и смањивање плата запосленим Вијећа министара БиХ за 30 посто у корист овог фонда.

На протесте у Сарајево долазе незадовољни грађани из цијеле БиХ, Тузле, Градачца, Живиница, Мостара, Коњица, јавља ортал Клиx.ба… Окупљени узивикују пароле „Лопови излазите напоље!“

Један од вођа протеста, Шемсудин Маљевић позвао је грађане да у што већем броју дођу испред зграде Парламента како би блокирали све излазе и улазе ове бх. институције. Расте број присутних на протестима који чекају на главном улазу, док у згради Парламента траје сједница на чијем се дневном реду налазе два приједлога закона о ЈМБ.

На дневни ред Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине уврштена су два приједлога закона о ЈМБ – СДС-ов и СНСД-ов, односно приједлог Вијећа министара те приједлог СДП-а.

У општинама још не издају матичне бројеве

Инес Лопчалија, мајка Бењамина који је рођен прије 40 дана обратила се демонстрантима. Казала је да јутрос није могла добити матични број за своју бебу.

„Борим се за права свог дјетета. У Опћини Центар не знају о чему се ради и нису добили никакву службену обавијест о привременој одлуци о издавању матичних бројева. Агонија се наставља и не знам докле ће овакво стање трајати“, истакла је.

Почиње одређивање ЈМБГ-а

Одређивање јединствених матичних бројева грађанина почет ће током дана на свим локацијама одјељења за администрацију гдје се издаје ЈМБГ – потврдила је Агенцији Фена директорица Управе администрације и подршке Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево Сања Петровић.

Она наглашава да је у ову Управу данас прослијеђена инструкција Министарства цивилних послова БиХ о примјени Привремене одлуке о утврђивању регистрационих подручја за одређивање јединствених матичних бројева, која ступа на снагу даном доношења, 5. јуна.

-Инструкција наводи да се одмах може приступити одређивању матичних бројева. Током дана ће свим одјељењима за администрацију бити прослијеђена инструкција како би одређивање матичних бројева могло почети – потврдила је она.

Петровић наглашава да је МУП КС од Агенције за идентификацију докумената и размјену података ИДЕЕА добио информацију да су сви технички услови спремни за отпочињање процеса издавања ЈМБГ.

Навела је да је само на подручју Општине Центар Сарајево, гдје су смјештене двије болнице, до данас запримљен највећи број захтјева за издавање ЈМБГ који сада већ прелази цифру од око 1.000, а односи се на новорођене бебе, али и пунољетне особе којима је установљена грешка у ЈМБГ.

Посланици СНСД-а траже гаранције за безбједност

Није познато да ли ће и када бити настављена сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, јер су, према незваничним информацијама, посланици СНСД-а затражили гаранције за личну безбједност посланика и несметан рад парламента због догађаја испред зграде Парламентарне скупштине БиХ.

Због тога је дата получасовна пауза сједнице проширеног Колегијума, која је почела око 11.00 часова, на којој би требало да буде утврђен данашњи дневни ред.

 

РТС, Независне новине

фото: Независне новине

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Супер бака позива све оне који воле Србију да дођу на протест (видео)

5 (5) Супер бака позива све Србе да дођу и подрже протест против како она …

За вечерас сазван највећи протест до сад: СРБИЈА НЕ СЕДИ!

4.7 (29) Како сазнајемо за вечерас је сазван највећи протест до сада под називом: Србија …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *