fbpx

„Тужиоцу дато 2.500 страна доказа против Динкића“

0
(0)

Представници Антикорупцијске лиге Балкана предали су српском тужиоцу за организовани криминал Миљку Радисављевићу документацију на 2.500 страна по којој је бивши министар Млађан Динкић наводно нашао на Кипру државни новац Србије, а није га проследио у бужет већ на тајне рачуне Хипо банке.

„Део те документације Динкић је означио са ‘строго поверљиво’, а она указује да је на Кипру пронашао новац грађана Србије. Према подацима главног аустријског истражитеља у афери Хипо Кристијана Болера реч је о 18 милијарди евра“, рекао је Дарко Трифуновић, који је са новинаром Домагојем Маргетићем, у име Анитикорупцијске лиге Балкана Радисављевићу предао доказе у четвртак увече.

Уједињени региони Србије (УРС), странка чији је лидер Млађан Динкић, јуче су одбацили све оптужбе Антикорупцијске лиге Балкана и оценили да се тим наводима угрожавају углед и инвестициони пројекти Србије.

Према речима Трифуновића, документи која је предао тужиоцу, указују на то да је Динкић у власничку структуру Мобтела, који је претходно одузео Богољубу Карићу, увукао аустријског бизнисмена Мартина Шлафа, са којим је формирао заједничку фирму чији је оснивачки капитал 130 милиона евра.

„Од тих 130 милиона 90 је отпало на власништво Србије, на опрему, репетиторе а остало је био наводно капитал Шлафа, за који му је Динкић, исплатио на име учесћа 500 милиона евра из бужета и тиме оштетио Србију за пола милијарде“, казао је Трифуновић.

Трифуновић је рекао да су он и Маргетић тужиоцу понудили контакт са аустријским истражитељима из афере Хипо од којих су добили значајну документацију из које се наводно јасно види како су капитал стицали српски тајкуни, како су подизали кредите од Хипо баке без икакве гаранције.

„Принцип је био једноставан – у Хипо банци је отваран тајни рачун на коме су биле кипарске паре грађана Србјие које је Динкић пронашао на Кипру и уместо у бужет Србије послао га у Хипо банку. Онда су локални тајкуни узимали кредите без икаквих гаранција и никад их нису ни вратили, а банка је имала као гаранцију тај тајни рачун“, казао је Трифуновић и додао да су на тај начин испумпане огромне своте новца.

Трифуновић је указао да је расчишћавање ове афаре важно јер постоје докази да је новац изнет из Србије.

„Тужиоцу Радисављевићу смо напоменули да је кљуцни сведок кипарксе афере заправо министар Велимир Илић, који је јавно тврдио и више се пута се састајао са нама да је видео докумета да је нађено четири милијарде српских пара на Кипру“, рекао је Трифуновић, професор на београдском Факултету за безбедност.

Трифуновић је рекао да су Радисаљевићу предати и подаци о Славици Ђукић, руководиоцу трезора Беобанке која је полицији сама изјавила да је само 1995. и 1996. године изнето 500 милиона ефективе из земље, и да је она потписивала све те налоге.

„Указали смо Радисављевићу да оно што је урадио Динкић није само коруптивно дело, већ стицај више кривичних дела од злоупотребе положаја – на документе је стављао ознаку државна тајна, па до најтежег дела против уставног уређења, зато што је гасио ликвидне банке пре свега Беобанку и Југобанку и на тај начин урушио економску моћ Србије“, казао је он.

Трифуновић је рекао да ће се данас поново састати са тужиоцем Радисављевићем.

 

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Набавка медицинске опреме и колико је пара и за шта потрошено остаје тајна

0 (0) Републички фонд за здравствено осигурање од 8. маја није одговорио Савету за борбу …

СНС представио нови предизборни спот “За нашу децу“ у којем су на мапи Србије изоставили Косово и Метохију

5 (1) Српска напредна странка представила је нови предизборни спот у којем су на мапи …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *