Твитер: Важно је да знате када влада контролише медије

Твитер: Важно је да знате када влада контролише медије

Компанија Твитер саопштила је, након што је неке медије у Србији означила као “медије који сарађују са Владом Србије”, а који су је због тога оптужили за цензуру, да је тој друштвеној мрежи важно да њени корисници знају када влада финансијски и уређивачки контролише медије.

Та друштвена мрежа је пре неколико дана означила на својој платформи РТС, Радио-телевизију Војводине, Политику, Тањуг, Б92, ТВ Прва, ТВ Пинк, ТВ Хепи, Курир и Информер тагом „Медиј који сарађује са Владом Србије“.

У одговору за портал Истиномер, из те компаније казали су да праве разлику између медија који се финансирају из јавних средстава и оних које контролише држава или влада и да је њихов „фокус на означавању медија под контролом државе који нису ослобођени од политичког уплитања и притиска владе“.

Додали су да медије који су повезани са државом дефинишу као „медије у којима држава врши контролу над уређивачким садржајем путем финансијских средстава, директних или индиректних политичких притисака и/или контролом над продукцијом и дистрибуцијом“.

– Сматрамо да је важно да људи на Твитеру знају када влада контролише медије финансијски и уређивачки. Ова контрола може да се врши или кроз аутоцензуру или кроз објављивање информација по директиви владе. Нећемо објављивати списак свих налога који имају ознаку да сарађују са државом, да државе које би да избегну овакво означавање не би изиграле систем отварањем нових налога – пише у одговору те компаније.

Навели су и да су консултовали „бројне заинтересоване стране, укључујући академике и истраживаче, цивилно друштво, владу, стручне организације и оне који користе њихову услугу“ и да је, према њиховом мишљењу, такво означавање налога „ефикасно, јер корисницима пружа контекст и информације о пореклу налога и његовој потенцијалној намери“.

Медији

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Едвард Сноуден: Данило Киш о (ауто)цензури

Едвард Сноуден: Данило Киш о (ауто)цензури

Без обзира на то које ће видове да поприми, цензура је међутим само спољна манифестација …

А сад и остале вести из београдске окупационе зоне!

А сад и остале вести из београдске окупационе зоне!

Пре него је јуче Београдом прошетало више десетина хиљада невидљивих људи уједињених са хордама злих …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *