У Италији предлажу референдум за укидање евра

У Италији предлажу референдум за укидање евра

Италијанска партија евроскептика „Покрет пет звезда“ инсистира на одржавању националног референдума о укидању евра, изјавио је члан партије и заменик председника Парламента Италије Луиђи ди Мајо.

„Желимо да одржимо консултативни референдум о евру. Евро у садашњим условима не функционише. Можемо да предложимо алтернативне валуте или ’евро 2‘“, наводи речи Луиђија ди Маја лист „Дејли мејл“.

Сваки такав референдум може послужити као „барометар“ јавног мњења, пошто закони Италије не омогућавају одржавање референдума о изласку из међународних организација и повлачењу потписа са међународних споразума. Ипак, победа противника евра била би озбиљан сигнал за италијанске власти, посебно у контексту могућег изласка Британије из ЕУ.

Партија „Покрет пет звезда“, на чијем челу се налази популиста и комичар Бепе Грило, раније је покретала идеју увођења две валуте у ЕУ: једну за богати север, а другу за сиромашни југ. Грило је више пута износио предлог о одржавању гласања о изласку Италије из ЕУ, наводи се у чланку.

Спутник

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Масовни протести у Риму због ковид пропусница, полиција се повлачи пред народом! (видео)

Масовни протести у Риму због ковид пропусница, полиција се повлачи пред народом! (видео)

У Риму али и другим градовима широм Италије, данас су организовани масовни протести грађана који …

Римокатоличкој Италији долази крај

Римокатоличкој Италији долази крај

Хришћанство нестаје из друштва либералне демократије Осећај краја италијанског римокатоличанства потврђују и други подаци. Према …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *