Србија

У Крушику до краја године без посла остаје 150 радника

До Нове године из Крушика треба да оде 150 радника. Без посла остају углавном они којима је истекао уговор на одређено, без обзира да ли је реч о самохраним мајкама, брачним паровима, родитељима са троје и више деце. Како за Нова.рс истичу представници синдиката, у августу је фабрику напустило 52 запослених.

Како наводе – податак да је 150 људи до сада отишло није тачан, али је тачно да су постојале најаве да би до краја године требало да се отпусти толики број.

Разлози за смањење броја запослених су, како им је речено – вишак радника због недостатка посла.

“Утврђено је да су поједини запослени приложили и лажне дипломе разних нивоа стручне спреме, за шта се најављују и кривичне пријаве”, наводе наши саговорници.

На списку за одлазак из компаније су и они за које “надлежни који праве спискове” тврде да су користили – лажно боловање.

“Не знам како неко ко није лекар може да тврди да запослени користи лажно боловање. Ако је послат на боловање без разлога, то је питање за лекара, не за запосленог у Крушику”, наводе саговорници Нова.рс

Поједини радници који су остали без посла у Крушику, ново запослење могли би да пронађу у компанији Горење која их је већ позивала на разговоре.

“Имамо незваничне информације да је премијерка Ана Брнабић посредовала у намери да радници који одлазе из Крушика ипак не остану без посла”, наводи извор Нова.рс, додајући да се помиње и прича да Горење плаћа 30 евра за сваког доведеног радника у ову фабрику.

Подсетимо, о овоме је Нова.рс већ писала, када је Горење из Ваљева најавило својим запосленима да ће управо 30 евра да им исплате кроз плату, по сваком новозапосленом раднику којег доведу. Додуше, ова информација датира из јуна ове године, а поменути еври требало је да запосленима буду исплаћени са августовском зарадом, до када би новозапослени требало да ради у овој компанији.

Компанија о интересу чувања кадрова

Компанија Крушик се огласила саопштењем последњих дана августа истичући да је “интерес компаније да сачува квалитетне, стручне, успешне и посвећене кадрове”.

“О томе најбоље сведочи чињеница да је у више наврата до сада, део најквалитетнијих радника запослен на неодређено време и та пракса ће се наставити и у наредном периоду. Такође, компанија је у првој половини августа запослила групу високообразованог инжењерског кадра са престижних техничких факултета у земљи. Како би могла да одговори технолошким изазовима у области савремених одбрамбених технологија, са посебним освртом на ракетни програм, компанија планира почетком октобра да спроведе нови циклус пријема 15 до 20 младих инжењера који су током студија постигли завидне резултате. Очекивања су такође да Крушик током наредне године запосли између 50 и 100 нових дипломираних инжењера, а преобуком и преквалификацијом 200 до 300 запослених из постојећег састава оспособи за извршавање најсложенијих технолошких процеса”, истакли су у саопштењу.

Тада је најављено и да је компанија “чврсто решена да се разрачуна са онима који су прибавили лажне дипломе, који су се на различите начине оглушили о радне обавезе и који су већи део трајања уговора на одређено време одсуствовали по разним основама.

“Поједини запослени су одсуствовали и више од 70 одсто трајања уговорног периода”, истакли су у “Крушику”.

Шта је било у Крушику

Први је на неправилности у наменској индустрији Крушик у Ваљеву указао радник фабрике Александар Обрадовић. Он је јавности открио и указао на злоупотребе око трговине оружјем у којој је учествовао и Бранко Стефановић, отац министра полиције, а којима је “Крушик” оштећен за милионске девизне износе.

За штету направљену “Крушику” није одговарао нико, док је узбуњивач Обрадовић ухапшен септембру 2019. године, против њега је покренута истрага због одавања службене тајне, а ниједан државни орган до данас није испитао његове наводе. У притвору је провео неколико месеци који му је потом ублађен мером забране напуштања места боравка. Обрадовић је и даље суспендован, а читав случај тапка у месту.

Финансијску штету начињену Крушику констатовала је и Државна ревизорска институција.

Државни ревизори открили су непријављених 16,4 милиона долара које је компанија “ГИМ” наплатила више за извоз робе из Крушика, него што је то уговором било предвиђено.

Контролишући завршне рачуне корпорације “Крушик”, која производи оружје, Државна ревизорска институција (ДРИ) утврдила је низ неправилности.

Међу њима је и она да од седам извозника са којима је “Крушик” сарађивао у 2018, три нису доставила документацију о обављеној продаји, на шта их обавезује закон. То су: “Крупник”, ГИМ и “Југоимпорт СДПР”.

Међутим, само један извозник није поштовао уговорену цену из комисионог уговора склопљеног са Крушиком, а то је предузеће ГИМ, које се у јавности доводи у везу са оцем актуелног министра полиције – Бранком Стефановићем.

ГИМ је робу Крушика продао страном купцу по 65 одсто већој цени у односу на ону из комисионог уговора. Добијену разлику од 10,1 милион долара у 2018. није пријавио “Крушику”.

Ревизори су утврдили да је исто урадио и годину пре, подигавши цену за 69 одсто, добивши износ од 6,3 милиона долара преко уговореног. Ни за овај посао “Гим” није положио рачуне “Крушику”.

Закључени уговори

ДРИ подсећа да Крушик са извозницима има закључене комисионе уговоре.

“По њима извозници, као комисионари, у своје име, а за рачун друштва ‘Крушик’ као комитента, продају производе друштва, у складу са дозволом за извоз Министарства трговине”, објаснили су државни ревизори.

Како се наводи, према Закону о облигационим односима, добра која се продају преко комисионара су у власништву Крушика све до момента продаје трећем лицу.

Према истом закону је извозник дужан да Крушику, кад обави продају, положи рачун о обављеном послу “без непотребног одлагања”. Такође, прописано је да, ако је посао закључен по повољнијим условима од оних одређених концесионим уговором, сва тако постигнута корист припада – Крушику.

Шта је рекао Крушик

Два дана по објави извештаја ДРИ, 31. јануара 2020, реаговао је и ХК Крушик, не демантујући извештај државних ревизора, већ тумачење “одређених медија и народног посланика Мирослава Алексића” и тврдећи да су делови извештаја извучени из контекста, те да нису тачни и не приказују реално и истинито чињенично стање.

Крушик подсећа да је реч о комисионим уговорима и да је разлика у цени у односу на оно што пише у њима и цене из уговора са крајњим корисником једнака трошковима авионског и друмског транспорта, осигурања, шпедиције и посредника, што је све документовано одговарајућим уговорима и фактурама као доказима о плаћању.

Спасавање фабрике

Почетком марта, у Крушик одлази председник Србије.

Том приликом Александар Вучић наводи да је “држава спремна да уложи велики новац да би запослени могли “да опстану и сачувају посао”.

“Ту је реч о десетинама милона евра које ћемо уложити и о томе ће вас упознати ваше пословодство”, рекао је тада Вучић.

Вучић, међутим, није помињао да сва та државна помоћ и десетине милиона евра вероватно не би били потребни, да – већ годинама уназад – фабрика Крушик не послује на своју штету у бизнису са фирмама врло блиским СНС.

Пад добити

Холдинг “Крушик” је, према званичним завршним рачунима за 2019. годину имао 3.183 запослених.

Прошлу годину је окончао са добити од 215.234.000 динара. То је профит нижи за 65 милиона динара у односу на годину пре.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!