У „Меркатору” продавали ћевапе сa забрањеним конзервансом

5
(2)

Три велика трговинска ланца у Словенији – „Меркатор”, „Шпар” и „Туш” – продавали су ћевапе у којима је пронађен забрањени конзерванс – винобран.

Овај конзерванс, који иначе има улогу очувања свежине производа и спречавања развоја микроорганизама, није дозвољено додавати полупроизводима од меса као што су ћевапи, пљескавице, свеже кобасице… Очигледно су месари користили тај адитив како би ћевапи задржали примамљиву боју и што дуже остали свежи у витринама.

После бурних реакција потрошача у Словенија, огласила се инспекција која смирује јавност саопштењем да је реч о пракси појединаца који су радили у месарама, а не пословној политици трговинских ланаца.

Овакав закључак инспектори су донели након што је један запослени из „Шпара” у Љубљани признао да су, током припремања ћевапа у објекту, користили овај додатак.

Иначе, овај адитив припада групи алергена, а у два узорка ћевапа било га је у количини довољној да се производи прогласе небезбедним за употребу.

Према извештају словеначких медија, остало је нејасно зашто јавност није благовремено обавештена о овим неправилностима. Рецимо, подвлачи се да је вест објављена пре неколико дана, када је у „Меркатору” из Цеља већ увелико истекла забрана промета полупроизвода од меса. Забрана је трајала од 11. септембра до 3. октобра.

Тек онда су испливали детаљи афере која је почела практично редовном инспекцијском контролом употребе адитива у месу. Словеначки инспектори најпре су, почетком јуна, пронашли овај недозвољени састојак у две мање, локалне месаре. То је био повод за недавно спроведену ширу контролу, која је обухватила целокупно тржиште – трговинске ланце, 22 месаре и 17 угоститељских објеката.

Надлежни инспекторат саопштио је да су недозвољене радње биле најраспрострањеније управо у месарама великих трговинских ланаца, док у угоститељским објектима овај конзерванс није пронађен. Словеначки медији, међутим, примећују да је јавност прекасно обавештена о налазима ове контроле, након што су купци већ појели ове производе. Према овим извештајима изгледа да су и инспектори остали затечени.

– Када на тржишту нађемо било какву проблематичну храну одмах обавештавамо потрошаче преко веб странице. У овом случају то се догодило када је била завршена шира контрола. Нажалост, после свега не знамо колико је оваквог меса продато на тржишту – преноси словеначко „Дело”.

Према важећим европским прописима за безбедност хране, у овом случају одговорни су трговци који имају обавезу да преконтролишу храну коју пуштају у промет, тако што ће спроводити и своје интерне контроле. Само у два случаја трговци су контролисали и овај адитив. Три мале месаре су тврдиле да су радници обучени за припрему производа од меса и употребу адитива, али нису имали објашњење откуд винобран у ћевапима. Одмах после саопштења инспекција огласио се „Меркатор”, који тврди да је „реч о изузецима” који не одговарају њиховим високим стандардима квалитета.

– Пооштрили смо интерну контролу и обавили додатна узорковања меса у свим нашим објектима. Саслушани су сви месари, а једном је изречена опомена за произвољно понашање – рекли су у овом трговинском ланцу. „Туш” је био конкретнији и, осим најављених ригорознијих контрола, саопштио је да „овај адитив није ни у једном од њихових рецепата за ћевапе”. Као и у „Меркатору”, тврде да је реч о изузетку.

Иначе, овај конзерванс није дозвољен у полупроизводима од меса (ћевапи, пљескавице, кобасице) ни по прописима који су важећи у Србији. Према незваничним информацијама, контроле на присуство винобрана у месу редовно се спроводе и догађа се, такође, да узорци буду позитивни на присуство тог конзерванса.

Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

„Демократа“ МЕРКЕЛ забранила демонстрације против мера у вези корона вируса у Берлину

4.8 (5) Власти Берлина забраниле су данас неколико демонстрација противника мера уведених у борби против …

Русија забрањује криптовалуту као средство плаћања

0 (0) Председник Русије Владимир Путин је потписао закон којим се забрањује плаћање криптовалутом у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend