fbpx

У Новом Саду обележен Дан речне флотиле Војске Србије (фото)

0
(0)

У Новом Саду, на броду посебне намене „Козара“, данас је одржана прослава Дана речне флотиле и Дана рода речних једница Војске Србије, уз поруку да је јака и снажна Војска Србије гарант мира на целом Балкану.

Министар одбране Александар Вулин поручио је да су сви припадници речне флотиле високо обучени, мотивисани и спремни да изврше сваки задатак и додао да је у току, поред редовног одржавања речне флотиле, и модернизација наоружања.

„Војска Србије на читавој територији Србије у стању је да гарантује мир и безбедност за сваког ко живи у Србији, а снажна и јака Војска Србије, снажна и јака Србија јесте гарант мира на целом Балкану“, рекао је Вулин, пренела је покрајинска влада.

Он је навео да је наоружање, опремање и обучавање српске војске у функцији мира.

„Нико не треба да се плаши наоружавања Војске Србије, али исто тако никоме нећемо дати разлога или права да одлучује о томе како ћемо се и где наоружавати, јер наше оружје неће бити злоупотребљено“, истакао је Вулин.

Капетан бојног брода Андрија Андрић, командант Речне флотиле копнене војске, рекао је да су пловне, понтонирске, амфибијске и ронилачке јединице оспособљене и опремљене да могу да одговоре свим изазовима.

Потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић рекао је да је Војска Србије темељ сигурности и безбедности свих грађана и да у претходних неколико година, кроз процес модернизације, доживљава своју велику обнову.

Он је изразио задовољство што су Војска Србије и цивилне власти на истом задатку, те истакао да покрајинска влада добро сарађује са Војском Србије, командом Речне флотиле и другим јединицама.

Дан Речне флотиле, уједно Дан рода речних јединица, обележава се 6. августа, у знак сећања на дан када је, 1915. године, на Сави код београдске Чукарице, поринут први српски ратни брод „Јадар“.

Уласком новоизграђеног „Јадра“ у састав Бродарске команде и снага одбране Београда, отпочело је званично формирање српске речне флотиле.

Команда и већи део јединица Речне флотиле се налазе у Новом Саду, а остале базирају у Београду и Шапцу.

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *