fbpx

У покушају да оправда издају Србије и народа Вучић више уопште не зна шта лупета!

0
(0)

Такса су тежак ударац за нашу државу. Губимо 500 милиона евра годишње. Рачунајте да би за око 12,5 одсто биле веће пензије ако би имали тај новац, рекао је пре два у интервјуу за ТВ Прва председник државе Александар Вучић.

Иако можда на први поглед не делује тако, ова изјава је по озбиљности на нивоу оне да сваких десет секунди погине по један перач прозора у Америци. Најпре, 500 милиона евра због такси које је Kосово Србији увело прошлог новембра још није изгубљено, а то је цифра која је пројектована као евентуални губитак на годишњем нивоу.

Осим тога, све да губитак и буде 500 милиона евра није јасно како је Вучић дошао до повећања пензија од 12 одсто. У ствари јесте, али то нема везе са логиком. Држава је прошле године за пензије издвојила 525 милијарди динара, а 12 одсто од тога је управо тих 500 милиона евра о којима Вучић говори.

Према рачуници председника државе, сав новац зарађен од продаје робе на Kосову могао би да оде на пензије, што је немогуће. У стварности само један мали део, и то од плаћеног ПДВ завршава у државној каси, остатак је приход трговаца који свакако неће бити потрошен на пензије. Уосталом врло је дискутабилно причати и о пројектованом губитку, који не мора да буде толики јер привредници који извозе на Kосово могу да нађу ново тржиште за своју робу (што су неки већ урадили).

Министар трговине Расим Љајић за Данас каже да је према егзактним подацима од 21. новембра до 4. марта из Србије на Kосово отишло робе за 100,6 милиона евра мање него у истом периоду прошле године.

– Према тим подацима, а Вучић је вероватно то мислио, постоји пројекција да би губитак ове године могао да буде неких 500 милиона евра. Прошле године вредност испоруке била је неких 440 милиона евра и са растом од 12 одсто могло би да се очекује да би ове то било 500 милиона евра – истиче Љајић за Данас. За њега је, како каже, увођење такси од 100 одсто велика индиректна штета због губитка тржишта јер су на Kосово ушли други.

Професор Економског факултета Љубодраг Савић каже да би у нормативном смислу могло да се дође до те рачунице о којој Вучић говори, али да суштински не мора да дође до губитка уопште.

– Kо каже да роба мора да иде на Kосово? Свакако ће негде да се прода. Сигурно неће онај који производи кекс који је продавао Kосову да га баци у Дунав или Млаву. Не бих ту његову изјаву повезивао из економског угла, из метафоричког то може да буде згодно објашњење – истиче Савић. Он каже да је увођење такси „катастрофа“, али да таквих санкција има свуда у свету и наводи пример САД који је увео забрану Kини.

Пише: Љ. Буквић, Данас.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Проф. Др Вело Марковски: Тестирања су непотребна и нетачна, карантин треба укинути (видео)

4.5 (17) Проф. Др Вело Марковски, инфектолог, говори о погрешном дијагностиковању Kовид-19, непотребним и нетачним …

Смењен помоћник градоначелника Новог Пазара због критике Вучиће злоупотребе хуманитарне помоћи!

4.3 (12) После посете председника Србије Александра Вучића Новом Пазару, у који је донео 13 …

4 Коментара

  1. „Zato sto sam pametan“!

    BUAHAHAHAHHHHAAAAAAAAAAA

  2. koju bre udara matematiku, pa supak efendija prodaj babi merkelici il engleskoj kraljici, oni su ti prijatelji, zlico i zlikovce nesposobni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *