У Прешеву преко 30 спомен обележја терористима (видео)

0
(0)

Поред споменика припадницима ОВПБМ у центру Прешева, до сада је у том крају подигнуто тридесетак обележја посвећених борцима те терористичке организације. Ветерани који су подизали споменике у околини Прешева и Бујановца, одбијају да о томе јавно говоре.

Спорни споменик припадницима Ослободилке војске Прешева, Бујановца и Међвеђе у центру Прешева само је један од бројних обележја посвећених погинулим борцима те терористичке организације. У околини Прешева и Бујановца до сада је подигнуто тридесетак споменика, а ветерани који су учетвовали у подизању обележја не желе о томе јавно да говоре.

Недалеко од заједничке костурнице погинулих Срба и Албанаца у Другом светском рату у центру Прешева, спорни споменик су у по бела дана открили ветерани OВПБМ. 

Иако су стручњаци Завода за зашиту споменика у Нишу надгледали уређење трга, сагласност за постављање спомeника нико из Прешева до данас није тражио. „Сам споменик тада није постојао ни као идеја нити као нешто што ће се радити“, тврди директор Завода за заштиту споменика културе Ниша Миле Вељковић.

Албанских застава и обележја погинулим терористима, са фотографијама у војној униформи има у парковима, центрима насеља, двориштима важних институција, уз саобраћајнице.

Потпредседник општине Прешево Скендер Дестани подсећа да је некадашња Савезна скупштина амнестирала све борце који су учествовали у окршајима 2001. године. „То значи да су они постали равноправни грађани са другима. У том случају, ми смо имали потпуно право да подигнемо спомен-плочу, истиче Дистани.

У околини суседног Бујановца, где половину становништва чине Срби, слични проблеми. Ридван Ћазими, познатији као Командант Леши, у свом родном Великом Трновцу недавно је добио музеј.

Према речима потпредседника општине Бујановац Стојанча Арсића, било је покушаја да се једна улица именује по Фaтмиру Ибишију, погинулом у класичном терористичком нападу, али се у томе није успело.

На брду изнад Прешева увелико се гради спомен-комплекс свим погинулим припадницима тзв. ОВПБМ из тог краја. Грађевина коју финасирају житељи Прешева и Албанци из иностранства требало би да буде завршена средином идуће године.

 

РТС

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Турски специјалци пуцају на грчку војску покушавајући да направе коридор за пробој терориста!

5 (3) Турски специјалци пуцају на грчку војску на граници! гласи најновија информација! Још нису …

У мигрантским камповима у Србији делују припадници радикалних исламистичких организација

3.8 (4) Kако се незванично сазнаје у једном од прихватних центара у Адашевцима код Шида, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend