fbpx

У Русији стиже носач хеликоптера „Мистрал“

0
(0)

Чим из Француске у Русију стигне универзални десантни брод „Мистрал“ – „Владивосток“, – на њему ће почети инсталирање руског наоружања, изјавио је потпредседник Обједињене бродоградилишне корпорације Игор Пономарјев. При том, руски системи ће бити интегрисани са Француским.

Брод ће до јесени 2014. године бити завршен у бродоградилишту у Сен-Назеру, а затим ће бити предат руској ратној морнарици. Вредност уговора о изградњи два носача хеликоптера за руску ратну морнарицу који је потписан у 2011. години износи преко милијарду евра. Закључење уговора је пратила оштра дебата, да ли су руској флоти потребни такви бродови и за колико новца. Заменик директора Центра за анализу стратегија и технологија Константин Макијенко каже:

Свака сарадња са страним бродоградилиштима – корисна је за Русију. Исто се може рећи и о контактима руских морнара са западним морнарима, као и о усаглашавању са стандардима западних флота. У Француску ће отићи на студије више од 400 руских морнара. Тамо ће научити језик, видети како живе и служе француски морнари.

Главни задатак ова два универзална десантна брода – управљање флотом. Управо сада, постојање таквог командног центра у медитеранском басену било би веома корисно. Посебно уз присуство на броду батаљона маринаца и извиђачких авиона. Главне замерке упућене на рачун „Мистрала“, да су они прилично рањиви и да имају слабу заштиту од напада, тешко да се могу озбиљно узети у обзир. Морамо тачно знати за које мисије су они намењени, сматра Константин Макијенко:

Бодови класе „Мистрал“ нису предодређени да директно учествују у борбама и да се налазе у опсегу непријатеља. Овим вишенаменским бродовимасу основни задаци – да врше командне и транспортне функције, функције снабдевања, брода-болнице.

Према доступним информацијама, оба брода треба да буду опремљена руским системима наоружања, међу којима су суперсоничне крстареће ракете, најновији комплекси противракетне, противавионске и противподморничке одбране. Дакле, мишљење о слабој заштити носача хеликоптера је неодрживо. Брод је способан да прими 450 људи и 16 хеликоптера: 8 Ка-52К и 8 Ка-29, тј. 8 борбених и исто толико транспортних возила. На узлетној писти може истовремено бити размештено 6 хеликоптера. На теретној палуби може бити распоређено 40 тенкова.
Русија купује „Мистрал“ са свом навигационом и технолошком опремом, укључујући и војну навигацију, али ће се на броду налазити руско наоружање. Што је најважније, руски маринци ће стећи искуство рада на великом модерном западном ратном броду. Други „Мистрал“ ће бити предат руској Ратној морнарици у 2015. години. Прва два десантна брода, изграђена у француским бродоградилиштима за руску ратну морнарицу, биће предати Тихоокеанској флоти.

 

Олег Нехај, интернет редакција

Глас Русије

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *