fbpx

У Србији сада више еуроскептика и оних који су против уласка Србије у Европску унију

4.2
(6)

У тренутку када Хрватска у земљама региона представља приоритете свог шестомесечног председавања Европским саветом, истраживања у Србији указују на пад поверења у идеју европских интеграција и у Европску унију.

Према резултатима истраживање агенције Фактор плус, 38 одсто испитаних грађана сматра да Србија не би требало да буде члан ЕУ, 35 одсто је одговорило да Србија треба да постане чланица ЕУ, док чак 27 одсто нема став по овом питању.

Коментаришући те резултате, Слободан Зечевић са Института за европске студије каже да није проблем то што је подршка европским интеграцијама толико ниска, колико га брине негативна разлика у корист оних који више не верују да је решење улазак Србије у ЕУ. Он је у разговору за Тањуг рекао да су такви резултати последица неколико фактора.

“Прво, ЕУ је у кризи и мислим да наши грађани то виде. Други фактор је сигурно и то што однос ЕУ према приступању Србије, који је постао толико компликован да наши грађани више ни не верују да он може да има неки позитиван исход и трећа ствар јесте однос према националним интересима Србије, а пре свега према Косову”, објашњава Зечевић.

Он оцењује да у нашем друшту влада утисак да улазак у ЕУ подразумева одрицање од суверенитета над Косовом, што је изузетно неприхватљива идеја за наше грађане. Упитан да оцени колико на противљење европским интеграцијама утиче, не само косовско питање, већ и успоравање проширења, што проистиче из нове методологије коју предлаже француски председник Макрон, као и Брегзит, мада још није окончан, Зечевић каже да је тешко проценити, али напомиње да је занимљиво што међу онима који су против постоје они који кажу да би Србија ипак требало да се приближи ЕУ.

“Већина њих сматра да би требало ићи у правцу ЕУ, приближити се ЕУ, вероватно у неком норвешком или швајцарском моделу, а само један мањи део сматра да би требало да имамо неки савез са Русијом, на пример”, наглашава Зечевић и додаје да је то интересантан приступ. Он је закључио да овај тренд у Србији говори о томе да грађани разочарење у ЕУ доживљавају више због њеног односа према Србији, него што је то питање неповерења у саму идеју европске заједнице држава и њен значај.

Вестионлине, Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генерал Стојановић: Откуд нови мигранти у Србији, ако су границе „херметички“ затворене?

4.5 (20) Пензионисани начелник ВБА генерал Момир Стојановић упозорава „ДА НАМ СЕ ИЗ ВАНРЕДНОГ СТАЊА …

Нове мере Владе: Самоизолација 28 дана, продужена забрана кретања викендом…

5 (1) Влада Србије данас је донела одлуку да се све мере самоизолације продуже са …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *