Удружење за заштиту уставности тражи ограничавање ријалитија, рок 16. децембар

Удружење за заштиту уставности тражи ограничавање ријалитија, рок 16. децембар

5
(1)

Удружење за заштиту уставности и законитости дало је данас председници Скупштине Србије Маји Гојковић и владајућој Српској напредној странци рок до до 16. децембра одлуче хоће ли до краја године законски ограничити ријалити програме на телевизијама или ће уважити иницијативу о разрешењу у агенцији за електронске медије (РЕМ). РЕМ.

Председник Удружења Саво Манојловић изјавио је да председници парламента и парламентарној већини коју предводе напредњаци (СНС) дали рок да до 16. децембра одлуче да ли ће до краја године бити усвојене измене Закона о електронским медијима, којим предлажу ограничавање ријалити програма на телевизијама или се прихвата њихова иницијатива да се разреши постојећи састав РЕМ.

„У супротном, РЕМ је директно одговоран за, малтене вршење кривичних дела, а представници Народне скупштине су саучесници тог кривичног дела“, рекао је Манојловић на конференцији за новинаре, одржаној испред Скупштине Србије. Манојловић је рекао да Удружење за заштиту уставности и законитости и Србија у покрету изменама закона које су предложили траже да се ријалити програм на телевизијама ограничи на три сата у периоду од 6:00 до 23:00 часова и да се уведе пола сата културног програма за децу, што је подржало 42.852 грађана.

Он је истакао да су од почетка прошле године РЕМ подносили више пријава и захтева. „Укупно је поднето седам, и то два захтева за информације од јавног значаја на основу чега су телевизије Пинк и Хепи добиле националну фреквенцију, дозволу за емитовање. Тражили смо да нам се доставе елаборати“, рекао је он. Манојловић је навео да је Хепи телевизија добила дозволу за емитовање као телевизија која ће доминантно емитовати дечији културни програм, а културног програма нема ни у траговина.

„Према доступним истраживањима из 2017. и 2018. године удео културног програма на три приватне телевизије је нула одсто, научног програма такође нема на тим телевизијама. Постоји јасна чињеница да се тај закон крши“, рекао је он. Манојловић је додао И да су подносили више пријава због кршења Закона о електронским медијима везано за промовисање насиља, јер је било више сцена насиља над женама, туче учесника, упад пиштољем у ријалити програм “Парови”. Он је рекао да је РЕМ у „свим тим случајевима показао да је апсолутно неспособан да регулише и натера емитере да поштују постојећи закон“. Он је указао на то да удео ријалити програма код телевизије Пинк прелази трећину укупног времена, одсносо осам сати дневно, док је код телевизије Хепи једанаест и по сати.

Манојловић је навео да су парламенту предлали Предлог измена Закона, да су им представници Министарства културе и информисања рекли “да су ти предлози на месту, да ће их Министарство подржати, али да то тек треба да се деси након избора када буде реформа тих прописа”. Истичући да их је подржало 25 посланика опозиције – из Двери, Демократске странке и Странке модерне Србије, Манојловић је навао како је већина посланика рекла да лично подржавају њихов предлог, али да не могу да кажу званичан став. Студенткиња Kристина Урошевић рекла је да су у Скупштини Србије разговарали са председником скупштинског Одбора за културу и информисање Мирком Kрлићем, посланицом Српске напредне странке Сандром Божић и посланицом Социјалдемократске странке Србије Наташом Михаиловић.

Она је навела како су им посланици рекли да се слажу са њиховом иницијативом и да и сами истичу проблем ријалити програма. Урошевић је, међутим, додала да су посланици навели да и цртани филмови могу лоше да утичу на децу и да би усвајање њихове иницијативе створило додатни проблем, тако да би било потребно да се оснује ново тело које би водило рачуна о томе како се емитују цртани филмови.

Девојке које су држале транспаренте на којима је писало „Регулаторно тело за порнографију“, „РЕМ негује праве вредности, РЕМ добро ради свој посао“ имале су црни повез на очима, а на платоу испред парламента биле су залепљене фотографије са сценама из ријалити програма.

ФоНет

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

У Србији сваки дан умре преко 250 људи а ти ОЛОШУ констатно плашиш народ са 40 преминулих од ковида

У Србији сваки дан умре преко 250 људи а ти ОЛОШУ констатно плашиш народ са 40 преминулих од ковида

5 (8) Србија данас: Погледајте званичну државни статистику која каже да је број умрлих у …

Корона журке кривично дело, починиоцима прети затвор

Корона журке кривично дело, починиоцима прети затвор

0 (0) За непоступање по здравственим прописима за време епидемије и преношење заразне болести, Кривични …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend