Украјина For sale

Украјина For sale

Украјину очекује тотална распродаја. Министарски кабинет је утврдио списак објеката за приватизацију 2014. године. Ова масовна акција продаје државних актива прети да се претвори у ново прекрајање власништва и рат олигарха.

До краја године Украјина планира да прода 164 предузећа. На лицитацију је стављен већи део државне својине која је раније имала стратешки карактер и сматрала се неприкосновеном. Између осталог неколико великих централа, фабрика машина Азовмаш, велики произвођач хемијског ђубрива Одески припортови завод, део компанија за прераду угља, предузећа агроиндустријског комплекса.

Кијев рачуна да ће приватизацијом попунити државни буџет за две милијарде долара. Према оценама украјинских власти, купци могу да буду велики ивестициони фондови, који умеју да раде у условима повећаног ризика.

Истовремено многи експерти признају да за приватизацију није одабрано најбоље време. У условима оружаног конфликта, ни један инвеститор који себе поштује неће доћи у Украјину, истиче доктор политичких наука, заменик директора Института за научно информисање у области друштвених наука Дмитриј Јефременко.

Објективно говорећи, ситуација је за приватизацију врло неповољна. У суштини води се рат, и економија се налази на ивици колапса. Сада ће улагати у украјинске активе само инвеститори који су спремни да раде у ситуацији крајње високог економског и политичког ризика. Једноставније говорећи, то ће бити покушај шпекулације: куповине актива по дисконтним ценама ради касније препродаје. Стратешки инвеститори ако и дођу, доћи ће уз озбиљне политичке гаранције, при том ене толико владе у Кијеву, колико САД и ЕУ.

Према мишљењу експерата, програм приватизације у Украјини може да постане највећа акција поделе државне имовине. Милијардери и милионери које је Јанукович увредио надају се да ће искористити ситуацију да узму активе који су још под контролом државе, а уједно и да уклоне конкуренте. Пре свега, на удару ће бити они који су неугодни актуалној власти: најбогатији човек Украјине, „краљ Донбаса“ Ринат Ахметов и „хемијски“ магнат Дмитриј Фирташ. Шеф Дњепропетровске области олигарх Игор Коломојски већ је пдредложио да се национализују њихови активи, каже доњецки политичар, директор Центра за евроазијска истраживања Владимир Корнилов.

Треба приметити да је Јацењук када је био лидер опозиције, категорично иступао против планова Јануковича да се приватизују ови објекти, које сада планира да да на продају. На велику приватизацију, а у стуштини репреватизацију, о којој Јацењук не говори гласно, подстиче га главни спонзор евромајдана, господин Коломојски. Он је јавно изјавио да треба одузети својину онима које сматра умешаним у финансирање такозваних терориста-сепаратиста. Али ми одлично схватамо коме Коломојски жели да преда ово својину. Најгажнији смисао плана глобалне приватизације састоји се управо у оном о чему говори Коломојски – реприватизацији, одузимању својин еоним олигарсима који су били повезани са Јануковичем, и предаји ове својине људима блиским Порошенко, Јацењуку и,наравно, самом Коломојском.

О чему тачно не треба говорити јесте о некаквом користи од приватизације за обичне украјинске грађане. Ако је држава када је била власник предузећа имала неке обавезе пред сарадницима, нови приватни власници неће се на њих обазирати. То значи да раднике очекују масовна отпуштања. Тачније битно ће бити увећан број незапослених и социјална напетост. А новац добијен од приватизације украјинске власти ће усмерити највероватније не на социјалне програме, већ на подршку војне операције на истоку земље.

Светлана Калмикова, Глас Русије

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Пензионери апелују да се заустави приватизација бања које су им противзаконито отете!

Пензионери апелују да се заустави приватизација бања које су им противзаконито отете!

Удружење синдиката пензионера Србије упутило је председници владе и надлежним министарствима апел за даљу обуставу …

Продате Матарушка и Богутовачка бања по почетној цени од 1,8 милиона евра

Продате Матарушка и Богутовачка бања по почетној цени од 1,8 милиона евра

Продаја је обављена јавним надметањем, а почетну цену од 1,8 милиона евра потврдио је само …

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *