fbpx
Насловна / Србија / УЛТИМАТУМ РАДНИКА „ГОРЕЊА“ Повећање плате од 5.000 динара или ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК
УЛТИМАТУМ РАДНИКА "ГОРЕЊА" Повећање плате од 5.000 динара или ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК 1

УЛТИМАТУМ РАДНИКА „ГОРЕЊА“ Повећање плате од 5.000 динара или ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК

У ваљевском „Горењу“ тренутно се ради, пошто је штрајк радника замрзнут синоћ и биће активиран у петак у подне, уколико захтев запослених за повећање плате не буде испуњен.

Машине у обе хале фабрике расхладних уређаја стале су у среду у 19 сати, када је око 600 радника друге смене словеначке компаније обуставило производњу незадовољни споразумом који су потписали послодавац и синдикат, а којим је договорено повећање накнаде за топли оброк, али не и повећање зараде што траже радници.

Тим споразумом, у који је „Блиц“ имао увид, договорено је да ће „због отежаних услова рада у јулу једнократну накнаду од 1.000 динара примити уз јулску плату сви запослени у производњи и складишту, одржавању и контроли квалитета, а које немају клима уређаје“.

– То је била понижавајућа понуда, након чега смо почели протест. Када смо изашли из хале, а пошто су у међувремену дошли и представници менаџмента, понуђено нам је да за јул добијемо накнаду од по 3.000 динара и то они радници који нису били на боловању или користили слободан дан. Одбили смо и то и остали јединствени у ставу да тражимо повећање плате од 5.000 динара за све производне раднике – причају радници „Горења“ додајући да су представници менаџмента на тај захтев констатовали да „нису Швајцарска банка“, али су радници одговорили да ни они „нису робови и да им зарада није последњих пет година повећана ни за динар“.

По њиховим речима, представници менаџмента су им потом рекли да ће се консултовати са управом компаније у Словенији, након чега ће им одговор дати у петак у 12 сати. Радници, међутим, поручују да уколико њихов захтев тада не буде усвојен, да ће почети са генералним штрајком.

– Температура у халама је била неподношљива, ради се и на 45 степени, без климе које се укључују само када долази нека делегација у посету. Све то за шест радних дана, укључујући и рад у трећој смени, за плате од 200 до највише 300 евра. Неподношљиво је и прекипело је јер, с друге стране, фабрика има обрт од 144 милиона евра, 80 одсто произведених фрижидера и замрзивача се извози, а добит је била девет милиона евра – причају Ваљевци из „Горења“.

Док су радници гиганта из Велења одлучни да штрајкују ако им захтев не буде испуњен, како сазнаје „Блиц“, синдикат фабрике, како пише у споразуму са послодавцем, „сагласан је да неће организовати или учествовати у евентуалном штрајку“.

„Горење“ у Ваљеву је била прва гринфилд инвестиција, а прву фабрику је подигло 2006. године. Лане је компанија са око 1.500 запослених прославила и деценију пословања у Ваљеву.

П. Вујанац, Блиц.рс

Фото: Предраг Вујанац / РАС Србија

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ваљевци спречили шетњу хомосексуалаца градом (видео) 11

Ваљевци спречили шетњу хомосексуалаца градом (видео)

Ваљевци су данас масовним окупљен спречили шетњу хомосекуалаца градом. У Ваљеву је током дана био …

Почела нова школска година, у стотинама школа просветари штрајкују 12

Почела нова школска година, у стотинама школа просветари штрајкују

БЕОГРАД – Почетак школске године обележио је и штрајк чланова Уније синдиката просветних радника Србије …

Један коментар

  1. Prodajem zivot i porodicu za 33 evra.
    Logika postkomunistickog titoistickog ljudskog lesa. Nisam komunjisticka svinja pa da prigovaram malogradjanstini!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *