fbpx

УЛТИМАТУМ РАДНИКА „ГОРЕЊА“ Повећање плате од 5.000 динара или ГЕНЕРАЛНИ ШТРАЈК

0
(0)

У ваљевском „Горењу“ тренутно се ради, пошто је штрајк радника замрзнут синоћ и биће активиран у петак у подне, уколико захтев запослених за повећање плате не буде испуњен.

Машине у обе хале фабрике расхладних уређаја стале су у среду у 19 сати, када је око 600 радника друге смене словеначке компаније обуставило производњу незадовољни споразумом који су потписали послодавац и синдикат, а којим је договорено повећање накнаде за топли оброк, али не и повећање зараде што траже радници.

Тим споразумом, у који је „Блиц“ имао увид, договорено је да ће „због отежаних услова рада у јулу једнократну накнаду од 1.000 динара примити уз јулску плату сви запослени у производњи и складишту, одржавању и контроли квалитета, а које немају клима уређаје“.

– То је била понижавајућа понуда, након чега смо почели протест. Када смо изашли из хале, а пошто су у међувремену дошли и представници менаџмента, понуђено нам је да за јул добијемо накнаду од по 3.000 динара и то они радници који нису били на боловању или користили слободан дан. Одбили смо и то и остали јединствени у ставу да тражимо повећање плате од 5.000 динара за све производне раднике – причају радници „Горења“ додајући да су представници менаџмента на тај захтев констатовали да „нису Швајцарска банка“, али су радници одговорили да ни они „нису робови и да им зарада није последњих пет година повећана ни за динар“.

По њиховим речима, представници менаџмента су им потом рекли да ће се консултовати са управом компаније у Словенији, након чега ће им одговор дати у петак у 12 сати. Радници, међутим, поручују да уколико њихов захтев тада не буде усвојен, да ће почети са генералним штрајком.

– Температура у халама је била неподношљива, ради се и на 45 степени, без климе које се укључују само када долази нека делегација у посету. Све то за шест радних дана, укључујући и рад у трећој смени, за плате од 200 до највише 300 евра. Неподношљиво је и прекипело је јер, с друге стране, фабрика има обрт од 144 милиона евра, 80 одсто произведених фрижидера и замрзивача се извози, а добит је била девет милиона евра – причају Ваљевци из „Горења“.

Док су радници гиганта из Велења одлучни да штрајкују ако им захтев не буде испуњен, како сазнаје „Блиц“, синдикат фабрике, како пише у споразуму са послодавцем, „сагласан је да неће организовати или учествовати у евентуалном штрајку“.

„Горење“ у Ваљеву је била прва гринфилд инвестиција, а прву фабрику је подигло 2006. године. Лане је компанија са око 1.500 запослених прославила и деценију пословања у Ваљеву.

П. Вујанац, Блиц.рс

Фото: Предраг Вујанац / РАС Србија

 

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Радници Kлиничког центра упозоравају: Здравствени систем ће се урушити ако се нешто не предузме

5 (4) Запослени у Kлиничком центру Србије одржали су јуче једночасовни штрајк упозорења. Живорад Мркић, …

Поштари оголили стање у јавним предузећима Србије

4.6 (9) Најновији протест српских поштара, колико год да их је у њему учествовало, само …

Један коментар

  1. Prodajem zivot i porodicu za 33 evra.
    Logika postkomunistickog titoistickog ljudskog lesa. Nisam komunjisticka svinja pa da prigovaram malogradjanstini!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *