fbpx

Упозорење на незаконит рад образовних установа у области примарне здравствене заштите, вакцинација деце

0
(0)

Директорима школа, секретаријатима за образовање и начелницима школских управа у Србији…

Поштовани,

након великог броја упућених приговора и обавештења од стране родитеља и законских старатеља да се у појединим школама у Србији спроводи вакцинација деце предвиђена Правилником о имунизацији и заштити лековима, без претходне сагласности и одобрења родитеља, налазимо за неопходно да Вас овим путем подсетимо и упозоримо на незаконитост оваквог поступања.

Законом о заштити права пацијената, Уставом Републике Србије, Међународним конвенцијама о људским правима и заштити људског достојанства у примени биомедицине се изричито забрањује спроводјење медицинског поступка, захвата или мере (превентивне или терапијске) без сагласности пацијента или у случају малолетног лица, пристанка родитеља или законског старатеља (изузев када је у питању животна угроженост детета тј малолетног лица).

Како је вакцинација превентивна медицинска мера која се примењује на здравој популацији (што искључује могућност животне угрожености), за њено спровођење пацијенту, односно малолетном лицу и његовом родитељу/законском старатељу је неопходна стручна, целовита, правовремена и објективна информација како би одлуку о пристајању или непристајању на предложену медицинску меру (у овом случају, вакцинацију) пацијент преузео са потпуном одговорношћу, свешћу и савешћу.

Овим путем подсећамо да обавезни систематски превентивни прегледи у оквиру примарне здравствене заштите који су правилником предвиђени за најмлађу популацију (узраста од 0 до 18 година), као ни у здравственим установама не смеју се спроводити ни у вртићима, основним и средњим школама, без петходног одобрења родитеља/законских старатеља.

Такође, Закон прописује да се “имунизација против заразних болести не може спроводити код лица код којих постоје контраиндикације, све док оне постоје.“ Што наводи на посебан опрез, јер без детаљног прегледа детета (имунолошког, неуролошког) и историје болести, лекар не зна поуздано се да ли се у дану предвиђеном за вакцинацију дете налази у одређеном здравственом ризику због могућих контраиндикација или тек започетог упалног процеса чији се симптоми не могу на први поглед уочити “одокативном” провером какву углавном примењују педијатри непосредно пред вакцинацију.

Напомињемо. Ако је неопходна писана сагласност родитеља/законског заступника за фотографисање детета у просторијама школе (дворишту), као и на екскурзијама, приредбама и слично, апсурдно је помињати да се и у случају било какве медицинске интервенције, изричито захтева исто таква сагласност родитеља!
С тим у вези, апелујемо да пре сваког систематског прегледа ученика (у школским просторијама или здравственој установи), благовремено (минимум 14 дана пре датума одржавања прегледа), писаним обавештењем, упутите родитеља/законског старатеља о каквој се врсти прегледа ради, као и да ли ће се том приликом примењивати вакцинација деце или било која друга медицинска мера и захтевате писану сагласност за спровођење здравственог прегледа без њиховог присуства.

Искрено верујемо да ћете објективно размотрити захтеве које смо Вам указали овим дописом и о томе обавестити све наставнике, разредне старешине и учитеље у Вашој образовној установи.
С поштовањем.

Удружење “Грађанска иницијатива за необавезну вакцинацију“

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија међу првих 20 земаља које ће платити вакцину за корона вирус

2 (4) Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у разговору са …

ПСИХОПАТА ТРОВАЧ опет најављује: Вакцина у Србији крајем новембра

1.5 (8) Упркос корони, иако верујемо да ћемо до краја новембра или почетка децембра имати …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *