УСРЕД ПАНДЕМИЈЕ Министрима повећане и плате и накнаде за чланство у УО

УСРЕД ПАНДЕМИЈЕ Министрима повећане и плате и накнаде за чланство у УО

Упркос економској кризи која је због пандемије корона вируса погодила цео свет па тако и Србију, министрима у Влади Србије не само да су повећане плате, већ и накнаде за чланство у управним одборима и то за око 40 одсто. То је случај са Фондом за развој у чијем управном одбору је готово половина Владе Србије.

Како је показала ранија анализа Нова.рс Влада Србије је сама себи увећала плате од 2020. године у просеку за 10 до 30 одсто. Ту се не рачуна министар унутрашњих послова Александар Вулин коме је са променом министарства добио већу зараду за чак 140 одсто.

Плате министара у Влади крећу се од 100.000 динара па навише. Уз то један број њих добија и додатни новац на име чланства у управним одборима.

Како се може видети у званично објављеним имовинским картама чланова Владе, један број министара уз зараду добија и накнаду за чланство у Управном одбору Републичког Фонда за развој.

На месечном нивоу то је сада износ од 58.000 до 60.000 динара.

Тај новац добијају министри Анђелка Атанасковић, Томислав Момировић, Ирена Вујовић, Татјана Матић, Дарија Кисић, Бранислав Недимовић и Синиша Мали.

До 2020. накнада за чланство у УО Фонда за развој износила је од 42.000 до 44.000 динара, што значи да је у овој години увећана за око 40 одсто.

Тако на пример министар пољопривреде Бранисалв Недимовић сада као члан добија око 60.000 динара, односно 18.000 више него претходних година.

Министарка за културу Маја Гојковић уз министарску плату добија и око 65.000 динара као председница УО Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије. Њена колегиница из Владе, минстарка правде Маја Поповић добија додатни новац за чланство у Високом савету судства и Државном већу тужилаца.

С друге стране министарка енергетике Зорана Михајловић не добија из буџета новац ни по једном основу, ни као министарка нити као чланица УО Фонда за развој.

Високе надокнаде, не ради се много, ни често…

У Влади Сбије има и оних који нису чланови управних одбора, бар према званично објављеним подацима Агенције за спречавање корупције. На том списку су између осталог министри Бранко Ружић, Александар Вулин, Никола Селаковић, Небојша Стефановић, Вања Удовичић, Марија Обрадовић …

Није тајна, нити новина, да се ангажовањем у разним комисијама и чланствима у различитим одборима, јавним функционерима значајно увећавају примања.

У управне одборе би сви радо да уђу, а разлози су више него јасни. Надокнаде су високе, не ради се много али ни често.

Министри у Влади нису једини који на тај начин увећавају своја примања. Та пракса се примењује на свим нивоима власти и није новина.

Некада су надокнаде за чланство у појединим одборима јавних и државних предузећа биле астрономске, због чега су 2009. године ограничене на висину просечне зараде.

Нико нкада није званично изашао са тачним податком о броју управних одбора у Србији, а посебно не о томе колико они коштају државну касу. Неке раније процене синдикалних организација биле су да тих одбора има бар 7.000 и да они грађане коштају пуно, односно да је реч о вишемилионским износима и то прерачунатим у евре.

Апсолутни рекордер Вулин са увећањем од 140 одсто

Подсетимо, председник Александар Вучић је прошле године најавио увећање плата у јавном сектору, али за највише 3,5 одсто. Та рачуница међутим није важила за чланове Влае Србије који су добили веће плате у просеку за 10 до 30 одсто. А испоставило се да у Влади има и оних који су пробили све границе.

Апсолутни рекордер, како смо већ писали, јесте министар унутрашњих послова Александар Вулин. Њему је плата у односу на претходну увећана за више од 140 одсто, са 92.246 динара колико је примао као министар одбране, на 225.841 колико сада прима као министар полиције.

Тако је Вулин, практично, највише плаћен члан извршне власти, јер рецимо премијерка Ана Брнабић месечно прима 128.320 динара, колико је била плаћена и у прошлом мандату, док председник Србије Александар Вучић прима плату од 157.262 динара.

Није познато да је и један министар до сада имао овако високу плату, те се намеће питање и чиме је оволику зараду заслужио.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Ми, борци, ветерани, војни и полицијски, бићемо на протестима да спречимо репресију над народом!

Ми, борци, ветерани, војни и полицијски, бићемо на протестима да спречимо репресију над народом!

Ми смо за јединство народа у Србији и подржавамо само нашу Отаџбину Србију, њену слободу …

Вучићу, узалуд претње да ћете на нас бацати фарбу, у суботу тотална блокада Србије

Вучићу, узалуд претње да ћете на нас бацати фарбу, у суботу тотална блокада Србије

Срамотно застрашивање и покушај Александра Вучића да у суботу изазове грађански рат у Србији, неће …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *