Устајте презрени, које мори глад

0
(0)

Србију су у мају потресла три штрајка, с различитим исходом. Београдски таксисти су у рекордном року принудили власт да испуни све захтеве, крагујевачки оружари упорно воде унапред изгубљену битку, а најгоре су прошли смедеревски робови турских тзв. инвеститора. Сваки на свој начин, ови штрајкови су допринели раскринкавању напредњачког штеточинског режима. Александар Вучић је направио систем владавине у који је унео све своје карактерне особине. Пред јачим се повија, слабије немилосрдно уништава.

Министарство саобраћаја направило је нацрт правилника о линијском превозу, којим је прописано ко и под којим условима може да добије лиценцу за такси. Највећи проблем изазвала је намера да се легализује рад фирми које се такси превозом баве преко мобилних апликација. У Србији, Хрватској и Аустрији на тај начин ради „Цар го“, која већ има 60.000 корисника. Директор те фирме, Александар Вучић (не онај), тврди да она послује у складу са законом и уредно плаћа порез, иако има ниже цене услуга од других такси удружења.

У страху од конкуренције, таксисти су 10. маја опколили фонтану на Славији и блокирали прилазе тргу. Саобраћај је био у прекиду десет сати.

– Највише нам смета рад некоректних апликација које су забрањене у Европи, а које се баве такси превозом. Оне морају да се укину. Тражимо и обуставу закона о превозу путника у друмском саобраћају. Сматрамо да је потребно донети посебан закон о такси превозу, који би био основни закон – рекао је Саша Кнежевић, представник Уговорне привредне такси коморе Србије.

Ресорна министарка Зорана Михајловић одмах је узвратила оценом да „таксисти немају право да блокирају живот Београђана“ јер „не постоји ниједан разлог за протест“. По обичају, ставове власти подржали су уцењени, подмићени или уплашени појединци. Против таксиста устали су Ненад Главчић из „Накси таксија“ и Александар Бијелић из „Пинк таксија“, који је и председник Савеза удружења таксиста Србије. Узалуд. Кад медијска кампања није уродила плодом и обесхрабрила таксисте, власт је подвила реп. Министарство саобраћаја је пристало да у Координационо тело за праћење примене прописа укључи представнике такси коморе и да изменама и допунама Закона о превозу путника онемогући и санкционише незаконито организавање такси превоза путем интернета.

Таксисти су успели да за једно пре подне принуде власт да мења законе и прописе у складу с њиховим интересима, како би задржали монопол, а на штету грађана.

То су покушали да ураде и радници крагујевачког гиганта „Застава оружје“. Штрајкачи захтевају да се њихова фабрика изузме из поступка приватизације, који је предвиђен новим Законом о наоружању и војној опреми, да им се не умањи плата за 10 одсто, да се исплати регрес и бонус од 15.000 динара, побољшају радни услови, модернизује опрема, као и да се разреше дужности сви саветници и координатори које је ангажовао директор Милојко Брзаковић, који такође треба да буде смењен због „нарушавања међуљудских односа, лоших пословних резултата и неиспуњених захтева радника“.

Иако крагујевачких оружара има више него таксиста, у штрајку је њих 2.000, али основни захтев им неће бити усвојен. „Застава оружје“ мора да се приватизује, Вучић је већ направио шему у којој ће ту фабрику купити конзорцијум једне стране и две домаће компаније. Део провизије биће му исплаћен у кешу, а део кроз власништво у једној од фирми, чије оснивање је у току.

Браћа Александар и Андреј Вучић велику су пажњу посветили трговини оружјем. Одавно под строгом контролом држе СДПР Југоимпорт, којим руководе Југослав Петковић и Брана Простран, њихови људи од највећег поверења. Да би потпуно овладали тим бизнисом потребно им је још само да приватизују „Застава оружје“ и да овладају комплетним тржиштем у региону. Као и у другим случајевима, прво ће законску регулативу прилагодити властитим интересима, а онда ће се, као „тихи партнери“, укључити у процес приватизације. У томе не могу да их спрече крагујевачки пролетери.

– Нема попуштања пред захтевима оружара који штрајкују. Синдикат не може да мења руководство фабрике, а „Застава оружје“ не може бити изузето из закона. „Застава оружје“ и „Прва искра“ до сада су били као друга предузећа. Сада су у закону препознати као одбрамбена индустрија, као нешто што је од посебног значаја за Србију и за њих ће важити докапитализација до 49 одсто – одлучан је Вучићев дечко за прљаве послове Александар Вулин.

Бивши комуниста, који је некад држао горљиве говоре у којима је позивао раднике да и голим животима бране своје фабрике, сад с истом демагогијом заступа интересе свог газде Вучића.

– У Министарство одбране већ стижу најаве појединих купаца да ће одустати од одређеног броја уговора због штрајка. Ако почну масовно отказивати уговоре, шта ћемо? На крају ће се кола сломити преко леђа радника, јер ако нема уговора, нема ни плате за раднике. Имате потписане уговоре до друге половине наредне године, немојте да губимо време и купце – тврди министар одбране који није служио војни рок, тобож забринут за раднике, а сам нема ниједан минут радног стажа мимо политичких функција.

Пошто је Вучић решио да отме „Застава оружје“, радници готово да немају никакве шансе. У најбољем случају, добиће обећања о повећању плата и исплати регреса и бонуса и, вероватно, новог директора. Ако прихвате, готови су. Шта их чека кад им Вучић постане прави послодавац могу да виде на примеру радника смедеревске текстилне фабрике „Кајзен“, која је део турске компаније „Кардем“.

Турски инвеститор је у Смедерево стигао пре две године. Менаџер „Кајзена“, Кушат Јилмаз, најавио је запослење 800 радника, с пројекцијом да се у наредном периоду тај број повећа на 2.500 и покрене још један гринфилд пројекат. Запослено је око 300, сви на одређено време с платом од 25.000 динара, а последњих шест месеци није им исплаћен прековремени рад. Менаџмент је поставио норме које није могуће испунити, радно време често се продужава до 12 сати, већина запослених ради и суботом, магационери и недељом.

Иако им је забрањено синдикално организовање, раднице „Кајзена“ су 11. маја зауставиле машине, прекинуле производњу и отишле кући. Захтеви су им испуњени следећег јутра, кад су им исплаћене зараде за прековремени рад. Међутим, седам радница је добило отказ. Четири раднице су, под притиском, пристале да потпишу споразумни раскид уговора о раду.

– Радници у „Кајзену“ трпе свакодневну тортуру, мобинг и сексуално узнемиравање. Раде у ропским условима, 300 радница користи један тоалет. Седам радника је добило отказ, наводно, због објављивања фотографија на Фејсбуку, што је менаџмент квалификовао као откривање службене тајне. Послодавац, по Закону о раду, не може да се понаша као та турска фирма. Ипак, закони се не поштују, јер је страним инвеститорима дозвољено да у Србији раде шта хоће – тврди Жељко Веселиновић, председник синдиката „Слога“.

Министарство рада је у „Кајзен“ послало инспекцију, која је утврдила да постоји само једна неправилност – радница која одржава тоалет није адекватно обучена! Инспекцијска фарса је договорена с директором „Кајзена“, који је радницима поделио текст с одговорима које морају да прочитају ако их контролори нешто питају.

На примерима три мајска штрајка видело се како функционише Вучићев режим. Брутално се обрачунао с робовима турског „Кајзена“, извршио је пристисак на крагујевачке оружаре како не би угрозили његов план да им отме фабрику, а поклекао је само пред добро организованим таксистима. Силом и преварама, Вучић успева да сломи отпор и угаси протесте разједињених радника и синдиката. Појединачне штрајкове, чији захтеви не иду даље од исплате мизерних примања, разбија драконским мерама, јер зна да би окупљање свих незадовољних грађана у заједнички фронт растурило његову власт, провизије и пословне комбинације. У борби за голу егзистенцију, радници ће морати да уједине снаге и ослободе се из смртоносног загрљаја диктатора Вучића.

Предраг Поповић, Таблоид

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Хаос у Чешкој због корона мера: Воденим топовима на демонстранте, има повређених (видео)

4.8 (4) Чешка полиција употребила је сузавац и водене топове како би растерала више стотина …

Иако подаци РЗС показују да се сиромаштво смањује, две трећине грађана „једва саставља крај са крајем“

5 (3) Стопа сиромаштва константно пада, прошле године у ризику од сиромаштва било је 23,2 …

Један коментар

  1. Komunisticka jajara ! Ljigavac i peder.Stvarno retka faca koja kad se pogleda
    tera coveka da ga pljune i da ga prezre. Vidi ga kako se samo mlitavi i izigrava
    majmuna .U rudnik da radi malo !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend