fbpx

Увоз свињетине у Србију повећан четири пута

0
(0)

Београд — У Србију је 2012. године увезено 11.000 тона свињског меса, што је скоро четири пута више него претходне године, изјавио је саветник у ПКС Ненад Будимовић.

Тај параметар говори да доста увезене робе одлази у прераду, односно у кланичне производе, рекао је Будимовић, напоменувши да је вредност лањског увоза свињетине била 30 милиона долара.

„Деведесет и више одсто меса увози се из ЕУ – Аустрије, Немачке, Шпаније, Француске, Пољске, Мадјарске… “ казао је тај стручњак и додао да је увоз живинског и говедјег меса у Србији био значајно мањи увоза од свињског меса.

Он је објаснио да је увоз меса повећан зато што имамо тренд пада броја грла у сточарству, самим тим и производњи меса, али и због понуде и потражње, јер набављамо сировину јефтиније и користимо је за производе на домаћем тржишту.

Будимовић је рекао и да не може да потврди поједине наводе да се увезено смрзнуто месо декларише као свеже и такво продаје у трговинама.

„Од укупног увоза, већи део је смрзнуто месо, што говори да то месо иде у прераду“, рекао је Будимовић.

Он је нагласио и да „није ништа посебно“ и ако се увезе свеже смрзнуто месо и потом одледи и продаје, само га не треба више пута замрзавати и одмрзавати, и цена такве робе треба да буде нижа.

Будимовић је указао да се увозе углавном ниже категорије меса, које служе за прераду и зато се увозе замрзнуте, како би могле постепено да се користе.

У 2012. години у Србији произведено је 9.796 тона свежег говедјег и телећег меса, 35.956 тона свежег свињског меса, 237 тона јагњећег и овчијег меса, као и 33.957 тона живинског меса.

Произведено је и 55.094 тона кобасичарских производа, 22.883 тоне трајних месних конзерви и 3.078 тона полутрајних месних конзерви.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Дефицит буџета Србије у првој половини ове године 304,8 милијарди динара

5 (2) У првој половини ове године дефицит буџета Србије износио је 304,8 милијарди динара, …

МУП планира надзор са 8100 камера, непознато да ли већ користи софтвер за препознавање лица

2.3 (3) Документ МУП-а по први пут званично наводи да ће се у оквиру овог …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *