fbpx

Ваљево: Лепа Брена за четири особе или синдикат? (видео)

5
(2)

Запослени у Градској управи већ су прославили долазак нове године . Ако је истина што поједини запослени тврде да је прослава била бесплатна за њих и да није плаћена од средстава синдиката, да ли је могуће да су грађани Ваљева платили прославу?

Долазак Нове године и колективне прославе нису новина у Србији и можда су једини облик „теам буилдинг“ активности. Јавна предузећа прославу могу платити и од остварене добити, али Градска управа не може имати добит јер се у потпуности финансира из градског буџета.

Ипак запослени у систему управе могу своје прославе измирити преко рачуна синдиката. Да ли је то био случај са јучерашњом прославом запослених из Градске управе града Ваљева?

Ранијих година радници Градске управе углавном су пред Нову годину на огласној табли могли да уоче понуде ресторана , последњих година како сами кажу, најчешће прославе организовали су у ресторану Дукат. Ове године прославе их такође очекују у неколико ресторана у зависности како су се организовали већ за наредни викенд. Јучерашња прослава се по речима запослених разликовала. Најпре није било обавештења на огласној табли већ су раднике о прослави обавестили начелници одељења . Ако је прославу организовао синдикат, зашто се одлучио да о томе обавести начелнике , а не да истакне обавештење?

„Увек нам је прослава одбијана од плате, али сада је била бесплатна“, наводе поједини запослени.

Ако Градска управа није нашла спонзора за прославу, ко је плаћа?

Једно од првих питања свакако јесте да ли су запсолени у Градској управи за свој рад примили месечну надокнаду (плату)? Сви тврде да је плата редовна. Kако су онда запослени у управи остварили суфицит из ког би могли да прославу плате?

Или је прослава плаћена , однсоно биће плаћена из буџета? Градска управа ове године у два наврата је расписивала тендер за угоститељске услуге мењајући услове у тендеру при чему је било више него очигледно да се фаворизовао један могући понуђач. Из буџета за ову намену опредељено је 1,4 милиона динара.

Сваки град или општина има позицију репрезентације и она је неопходна како би се могао реализовати достојанствен пријем свих гостију града без обзира о ком је поводу реч. Ипак на јучерашњој прослави није било инвеститора, није било ниједног председника Општине или градоначелника других градова и општина. На прослави није било донатора, није било великих предузетника и представника фирми које град ревносно позива сваки пут када се нешто организује како би новчано помогли .

Иако и врапци знају да се буџет града пуни искључиво од новца грађана Ваљева , а уколико се испостави тачна претпоставка једног броја запослених да се прослава финансира из буџета , да ли то онда значи да су грађани Ваљева о свом трошку частили запослене у Градској управи?

Kоји су били мотиви грађана Ваљева за тако нешто?

У тренутку када ће сваком на кућну адресу стићи опомена или тужба за неизмирене рачуне или порезе преко 5 000 динара и када је пореско одељење затрпано репрограмима и захтевима за репрограм, сигурно је за сваку похвалу гест грађана Ваљева.

У тренутку када запослени у приватном сектору Нову годину дочекују са платом од 30 000 динара у просеку док су фиоке препуне рачуна који су одавно требали бити плаћени, заиста је вредна пажње и помена част коју су омогућили запосленима у Управи.

Ипак запослени ову прославу нису тражили. Нису је ни сами организовали. Они су тек били гости на истој јер их је неко позвао. Одлуку о томе морао је донети неко други. Једини могући у овом случају био је градоначелник Слободан Гвозденовић .

Ако се испостави тачном информација да прославу не плаћа синдикат, не плаћају радници, није било спонзора да ли је онда градоначелник из свог џепа платио исту? С обзиром на незаконити коефицијент којим му је увећана зарада што тврди ревизор и изјаву начелника буџета да се чека налог буџетске инспекције која је нижа по рангу од ревизорске институције , како би се коефицијенти смањили и плата вратила на оно што је у оквирима закона, могуће је да је од оствареног личног суфицита градоначелник одлучио да почасти своје сараднике. Могуће је?

Или је у питању захватање из џепова грађана Ваљева код којих очито новац „прелива“ на све стране?

Епилог и одговор на сва питања биће видљив када на адресу у Kарађорђевој 64 стигне рачун.

До тада, ако су платили синдикати капа доле, али ако су платили грађани Ваљева, шта да раде са опоменом за неплаћени порез? Шта да кажу детету уколико тражи новац за новогодишњу журку? „Извини али ове године смо платили неком другом“?

Да ипак сачекамо рачун? До тада изгледа више је него актуелно:

Извор: Вамедиа.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Трећу недељу заредом десетине хиљада Бугара протестују захтевајући оставку владе и главног тужиоца

5 (1) Неколико десетина хиљада људи данас се трећу недељу заредом окупило на улицама градова …

Нови Сад: Вучевићев саветник гради насеље од 40 милиона евра

4.4 (7) Поред Телепске долине, Нови Сад ускоро добија још један комплекс луксузних стамбених зграда …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *