ВЕЛЕИЗДАЈНИКУ је сада највећи проблем „српски национализам“

Александар Вучић за немачки “Рајнише пост“ упозорио да би, ако се не нађе решење прихватљиво за већину, могло доћи до новог таласа српског национализма.

Председник Србије је у интервјуу за тај немачки дневник нагласио да је Србија за фер-компромис у решењу косовског питања.

На оцену листа да Србија избегава да призна независност своје бивше провинције и питање не мора ли се та цена платити за ЕУ, каже да је “незамисливо да Србија, при решењу конфликта, на крају стоји празних руку“.

„Нама је потребан фер-компромис и то значи да би обе стране морале да учине уступке“, рекао је Вучић и, оцењујући да би могло бити да Срби принесу већу жртву, упозорио да се комплетно понижење у том питању од Срба, једноставно, не може захтевати. Он је нагласио да је Косово за Србе једна екстремно осетљива тема и подсетио да су сви његови претходници, на један или други начин, политички на тој теми пропали.

Упитан да каже како би један компромис решења косовоског питања могао да изгледа, Вучић је рекао да о томе још не може да говори. “Молим Вас, имајте разумевања за то да ја још никакве детаље не могу да наведем. То би могло да слаби нашу преговарацку позицију. Али, будите уверени-чим почну озбиљни разговори, ми ћемо бити спремни за компромис. Волео бих када бих могао то да тврдим и за другу страну….“, рекао је Вучић.

На питање да ли су његови сународници заиста спремни на уступке око Косова, Вучић је одговорио да нису.

“Не, за то се морамо борити. Данас би око три четвртине Срба желело раде да се конфликт замрзне, него да се прихвати компромис. Али ће једном, изненада, тај конфликт да се одмрзне и то је једна временска бомба, једна политичка хипотека за моју земљу и цео регион. Не, ми морамо тај проблем да решимо и то не тек за 100 година. Ми морамо сада и овде да створимо темељ за бољу будућност“, рекао је Вучић и додао да би он желео да његови сународници “приме к’срцу“, речи писца Борислава Пекића-“волите земљу своје деце, а не својих предака“.

Б92

фото: АФП

Актуелно

Тони Блер по други пут међу Србима

Премијерка је саветника Блера спустила у црну кутију мукле тишине, а председник пише пензионерима не …

ВЕЛЕИЗДАЈНИК преко „Српске листе“ подржао формирање шиптарске војске!

Шефица посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија Санда Рашковић Ивић рекла је да такозвана …

Један коментар

  1. Konflikt (u glavi veleizdajnika)
    da se zamrzne !
    A izdajnike i lopove u zatvor !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Simple Share Buttons