fbpx

Велика Победа Еколошких Активиста: НЕЋЕ БИТИ ГРАДЊЕ ВИСОКИХ БРАНА НА ЛИМУ – Поражен Енергетски Лоби!

0
(0)
Изградња хидроелектрана, Бродарево 1 и Бродарево2, на граници Републике Србије и Републике Црне Горе  обустављена је коначном пресудом Управног суда Србије, након вишегодишње борбе активиста и невладиних организација из  Бродарева, Србије и региона…
На протесту у Куманици подршка еколога из региона

У јуну 2017. године стигло је, удружењу Пријатељи Бродарева, решење Управног суда Републике Србије којим се поништава Ре­ше­ње о оби­му и са­др­жа­ју Сту­ди­је о про­це­ни утица­ја на жи­вот­ну сре­ди­ну про­јека­та Бро­да­ре­во 1 и 2. Према речима еколошких активиста, бране би представљале опасност по животну средину, екосистем и здравље грађана Бродарева и околних места.

Споменик природе Сопотница би била угрожена градњом високих брана на Лиму
Пресуда Управног суда којом се обуставља пројекат је коначна, и на њу компанија “РЕВ” која је, од 2008. године,  покушавала добити дозволу за изградњу брана, нема право жалбе.

Правни заступник невладиних организација из Пријепоља и Бродарева, Сретен Ђорђевић каже за Зелену патрол,  да је оваква одлука показала да невладине организације имају моћ и капацитет да утичу на поступке који, од самог почетка  обилују незаконитостима, попут пројеката Бродарево 1 и 2.

Сретен Ђорђевић, правни заступник еколошких активиста и удружења

– Ово је један од показатеља да еколошки активисти, уједињени на националном и међународном нивоу, “наоружани”  истрајношћу и одлучношћу, могу успети у заштити и очувању животне средине и природних добара. – каже, адвокат Сретен Ђорђевић.

Овако изгледају реке испод брана
Подсећамо да активисти и невладине организцаије, борбу за очување Лима и Полимља воде годинама. Поред многих спорних докумената који се тичу ових пројеката, најпроблематичнија је била управо Студија о процени утицаја на животну средину. Овај документ није био усклађен са законима Републике Србије, позивао се на непостојећа документа, одређена подручја која би била угрожена нису ни споменута у студији, а сумња се да није ни било теренских анализа, која би показале утицај овог пројекта на животну средину. У међувремену су, еколошки активисти, били и претучени на Јавној расправи у Пријепољу.
Становници ових крајева углавном се баве пољопривредом – Амел Курбеговић, Архус центар Југозападне Србије

Околина реке Лим, код места Бродарево, обилује разноликом флором и фауном. Видре, одређене речне врсте рибе и друге животињске врсте биле би угрожене изградњом брана. Акумулацијом огромне количине воде у бранама постојала би већа опасност за грађане у овом подручју од обољења респираторног система, и других болести узрокованих повећањем влаге и задржавањем штетних материја у овом делу реке. Такође, повећала би се опасност од поплава, а села у околини брана би остале без прилазног пута, због чега би становници морали да напусте овај крај тј. Имали бисмо еколошке избеглице. Зарад изградње ове бране, активно муслиманско гробље, морало би, у супротности са законом, бити премештено, а многи значајни  културно-историјски споменици били су под претњом да буду потопљени и уништени.

Зелена патрола с Есадом Курбеговићем, Пријатељи Бродарева

Након ове пресуде, грађани Бродарева и околних места уз реку Лим, моћи ће да наставе свој живот у складу са природом, да се баве пољопривредом  и да раде на побољшању туризма у Полимљу…

Аутор текста: Ена Ентина ГУЦУНСКИ, новинар сарадник
Јутарњигласник.инфо

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Ариљско „не“ за изградњу мини-хидроелектрана

5 (5) СКУПШТИНА општине Ариље је једногласно, гласовима одборника власти и опозиције, усвојила одлуку о …

Вучићев режим планира да забрани протесте опозиције на дан избора!?

0 (0) Митинг опозиционог Савеза за Србију, најављен за изборни дан 26. априла, могао би …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *