fbpx
Насловна / Свет / Хелм / Венецијанска комисија: Нема отимачине имовине СПЦ, Црна Гора мора да докаже да је власник у парничном поступку!
Венецијанска комисија: Нема отимачине имовине СПЦ, Црна Гора мора да докаже да је власник у парничном поступку! 1

Венецијанска комисија: Нема отимачине имовине СПЦ, Црна Гора мора да докаже да је власник у парничном поступку!

Упркос хорским тврдњама представника црногорског режима и режимских медија, који су још од петка почели да спинују и увјеравају јавност да је Венецијанска комисија дала позитивно мишљење о предлогу Закона о слободи вјероисповијести, данас се опет потврдило да од тога, у суштини, нема ништа.

ИН4С је још у петак приложио доказе да су Венецијанци бројним допунама и упутствима битно кориговали предлог, а исто је потврдио и протејереј-ставрофор др Велибор Џомић, истакавши да су предлагачи доживјели својеврстан пранички „нокаут“

Интервенцијама чланова Венецијанске комисије у великој мјери је промијењена суштина самог Предлога закона.

 

Венецијанска комисија: Нема отимачине имовине СПЦ, Црна Гора мора да докаже да је власник у парничном поступку! 2
Детаљи из мишљења Венецијанске комисије

Дакле, Венецијанска комисија је децидно затражила да све буде засновано на Члану 1 Првог протокола Европске повеље о људским правима. Такође, указали су и да је процедуру доказивања власништва потребно уподобити уобичајеном поступку, без изузетка, те да неко ко жели да мијења титулара власништва, мора упозорити оног ко је већ уписан да се спроводи поступак.

Суштински су битни параграфи 64. и 65.

Венецијанска комисија: Нема отимачине имовине СПЦ, Црна Гора мора да докаже да је власник у парничном поступку! 3
Одредбе 64. и 65.

Као прво, истакнуто је да ће вјерске заједнице морати бити обавијештене о поднеску власти пред катастром и да ће имати могућност да учествују у управном поступку. Друго, у случају да доказе о власништву које је дала дотична верска заједница не прихвати управни орган одговоран за катастар, вјерска заједница ће имати могућност да оспори управну одлуку о регистрацији власничких права државе над том имовином пред управним судовима.

На овај начин су онемогућена настојања црногорског режима да аутоматски упише црквену имовину као државну. Прије тога биће неопходно да се спроведе доказни поступак; за овакву намјеру потребно је да се поступа по правилима парничног поступка, а на послетку Венецијанска комисија је јасно рекла да је ово могуће чинити само са имовином која представља споменик културе, као и да у том случају, све и да се докаже да је пре 1918. власник била држава, не доводи се у питање право цркве да ту имовну користи и ужива.

Комисија је, између осталог, приговорила и да су одредбе Предлога закона „прешироке и нејасне“, и дала јасне инструкције да је „потребно спровести инклузивну и ефектну јавну расправу“.

ИН4С

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Вучић ломи кичму Српској Православној Цркви: „Окрутни вукови о стаду не брину" 13

Вучић ломи кичму Српској Православној Цркви: „Окрутни вукови о стаду не брину“

Многи су се прерано обрадовали шансом да је Сабор смогао снаге да се одбрани од …

СКУПШТИНА: Страшно – Мило прогања Србе, а уз помоћ Вучића влада Црном Гором! (видео) 14

СКУПШТИНА: Страшно – Мило прогања Србе, а уз помоћ Вучића влада Црном Гором! (видео)

Као и у Србији, и у Црној Гори опозиција оптужује власт да људи из режима …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *