fbpx
Насловна / Србија / Ви још нисте укачили да овај болесник ради за Вучића?
Ви још нисте укачили да овај болесник ради за Вучића? 1

Ви још нисте укачили да овај болесник ради за Вучића?

После бројних написа о поделама у опозицији, како међустраначким тако и унутарпартиским, политички аналитичари упозоравају – потреси у свакој од опозиционих политичких организација праве велику штету целој опозицију.

На опозиционом политичком пољу у Србији – поново трзавице. Сукоб ставова, Твитер коментари али и поделе унутар тек окупљених политичких групација најгласније су информације које стижу до гласача у Србији. Истраживачи јавног мњења упозоравају да потреси у свакој од опозиционих политичких организација праве велику штету целој опозицију.

„Покрет слободних грађана отвара прозоре… Отвара прозоре да изађе све оно што се не осећа довољно добро у простору у ком се налазимо и отвара прозоре за нову енергију, за нови кисеоник…“ – тако последње трзавице у Покрету слободних грађана, који је на последњим изборима био најјача опозициона формација, описно објашњава лидер Саша Јанковић.

Потрес у једној опозиционој странци има домино ефекат на целокупну, већ крхку опозициону сцену, упозора Бојан Клачар из ЦеСИД-а.

Зато је питање: како ће „муке“ које муче опозиционаре утицати на вољу бирача, до којих – за сада – стижу само вести о унутрашњим проблемима опозиције?

„Већ дужи низ година опозициони бирачи очекују неку врсту заједничке платформе и неку врсту отклона од бављења интерним односима у странци, већ опозициони бирачи очекују да се неко бави њима и њиховим проблемима. У том смилсу, дешавање у Покрету слободних грађана, шаљу једну лошу поруку опозиционим бирачима – не можемо у овом моменту да знамо да ли ће то и на који начин довести до пада рејтинга али ће свакако ће повући неку врсту или неодлучности или апстиненције”, поручује Клачар.

Сличног мишљења је и Ђорђе Вукадиновић из Нове српске политичке мисли.

Ви још нисте укачили да овај болесник ради за Вучића? 2

Вукадиновић: Зашто размирице у СНС-у нису у фокусу јавности?

„Неће то имати неке превелике негативне последице, али кажем: доћи ће до извесног опадања ентузијазма и извесног захлађења, до неке врсте благе резигнације код једног дела присталица ће свакако бити изазвано”, упозорава он.

Вукадиновић додаје да не треба заборавити да и у редовима владајуће коалиције такође постоје размирице, те да су готово константне полемике чланова Председништва и највишег руководства СНС-а. Али, не чуди, каже, што то није у фокусу јавности.

„Комешање унутар Покрета слободних грађана или неке друге или треће опозиционе или између ових странака прави је ‘дар са неба’, благодет за власт, јер заправо омогућава им оно што им је циљ, а то је победа у Београду, што им у овом тренутку није тако једноставно и дохватљиво уколико не расцепкају опозицију на шест – седам колона”, сматра Вукадиновић.

Иако није међу онима који „мере“ пулс бирачима, писац Мухарем Баздуљ за Н1 каже да је јасно да опозиција, уочи првих избора на којима је фаворит, успева да направи само штету.

„Начин како се данас понаша опозиција у Србији подсећа на изреку: ‘Дај им довољно дуг конопац и они ће се сами обесити’. Они успевају да направе сами себи једну врсту штете и да ту победу која би им могла пасти у крило сама од себе, да је доведу у питање”, оцењује Баздуљ.

Сви саговорници имају јединствен став: иако се још увек не зна датум престоничких избора, опозиционе странке би – зарад рејтинга и резултата – хитно требало да са „партнерских“ и „унутрашњих“ пажњу преусмере на проблеме грађана.

Н1

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Зашто Вучић није у лудници? Сви знају да је Вучић тешко болестан, види се да је надувен и луд, али ... 12

Зашто Вучић није у лудници? Сви знају да је Вучић тешко болестан, види се да је надувен и луд, али …

Kад падне с власти, Александар Вучић остаће без моћи, утицаја, новца и слободе. Где ће …

Столтенберг и Вучић: Заједничке војне вежбе Србије и НАТО само су врх леденог брега наше сарадње 14

Столтенберг и Вучић: Заједничке војне вежбе Србије и НАТО само су врх леденог брега наше сарадње

„Србија је важан и цењен партнер НАТО, и она одлучује како и у којој мери …

Један коментар

  1. pa za koga bi inace radio sale prangija!?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *