Више од 140.000 Шкота тражи да се гласови историјског референдума броје поново!

0
(0)

Повод за писање петиције био је видео-снимак објављен на YouTube на којем члан једне изборне комисије пребацује „гомилу” гласова датих за независност Шкотске на хрпу са гласачким листићима са заокруженим „no”

ВИШЕ од 140.000 Шкота потписало је петицију којом траже да се поново преброје гласови „рефедендума независности” које сматрају фалсификованим-

Петицију је прво на сајту change.org потписало преко 89.000 људи. То је било још пре четири дана, а уз потписе – упућене премијеру Алексу Салмонду – достављен је и захтев: да сваки референдумски глас поново преброје „два човека, од којих један мора да буде независни посматрач”.

Потом се потписивање петиције наставило.

Повод за њено писање био је видео-снимак објављен на YouTube на којем члан једне изборне комисије пребацује „гомилу” гласова датих за независност Шкотске на хрпу са гласачким листићима са заокруженим „no”.

Они који су потписали петицију тврде да је сличних манипулација било и на многим другим гласачким местима, што – по њиховом уверењу – значи да су резултати референдума били фалсификовани.

Да би Салмонд био у обавези да прими и размотри петицију, испод ње мора да буде најмање 150.000 потписа. Зато је почело потписивање још једне петиције.

На сајту 38degrees.org.uk, а намењена је парламенту Велике Британије.

Та петиција је за само три дана скупила потписе преко 69.000 људи. Да би је парламент у Лондону размотрио – потребно је још само 6.000 потписа (мора да их буде укупно најмање 75.000).

Салмонд је после саопштавања резултата референдума саопштио да се повлачи, али је изјавио: „Шкотска може наставити своју политичку иницијативу и још може победити”.

 

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Никола Старџеон: Шкотска мора да одржи референдум о независности 2020. године

0 (0) ЛОНДОН – Шкотска мора да одржи референдум о независности 2020. године и ускоро …

Шкотски марш независности (видео)

0 (0) У Глазгову је у току Шкотски марш независности… Спутник Да ли је овај …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend