Више од 140.000 Шкота тражи да се гласови историјског референдума броје поново!

Више од 140.000 Шкота тражи да се гласови историјског референдума броје поново!

Повод за писање петиције био је видео-снимак објављен на YouTube на којем члан једне изборне комисије пребацује „гомилу” гласова датих за независност Шкотске на хрпу са гласачким листићима са заокруженим „no”

ВИШЕ од 140.000 Шкота потписало је петицију којом траже да се поново преброје гласови „рефедендума независности” које сматрају фалсификованим-

Петицију је прво на сајту change.org потписало преко 89.000 људи. То је било још пре четири дана, а уз потписе – упућене премијеру Алексу Салмонду – достављен је и захтев: да сваки референдумски глас поново преброје „два човека, од којих један мора да буде независни посматрач”.

Потом се потписивање петиције наставило.

Повод за њено писање био је видео-снимак објављен на YouTube на којем члан једне изборне комисије пребацује „гомилу” гласова датих за независност Шкотске на хрпу са гласачким листићима са заокруженим „no”.

Они који су потписали петицију тврде да је сличних манипулација било и на многим другим гласачким местима, што – по њиховом уверењу – значи да су резултати референдума били фалсификовани.

Да би Салмонд био у обавези да прими и размотри петицију, испод ње мора да буде најмање 150.000 потписа. Зато је почело потписивање још једне петиције.

На сајту 38degrees.org.uk, а намењена је парламенту Велике Британије.

Та петиција је за само три дана скупила потписе преко 69.000 људи. Да би је парламент у Лондону размотрио – потребно је још само 6.000 потписа (мора да их буде укупно најмање 75.000).

Салмонд је после саопштавања резултата референдума саопштио да се повлачи, али је изјавио: „Шкотска може наставити своју политичку иницијативу и још може победити”.

 

Факти

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Наташа Јовановић: Ко све сноси одговорност за поништавање литијског референдума у Црној Гори

Наташа Јовановић: Ко све сноси одговорност за поништавање литијског референдума у Црној Гори

Уколико не схвати да питање смене министра Лепосавића није ствар политичког надгорњавања него борбе за …

Швајцарци на референдуму подржали забрану ношења никаба и бурки

Швајцарци на референдуму подржали забрану ношења никаба и бурки

* Предлагачи закона образложили да ношење мараме преко лица симболизује репресију над женама и да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *