Виши суд у Новом Саду

Виши суд: Будући студенти Правног факултета у Новом Саду не морају да полажу пријемни на српском!?

3
(2)

Трећи пут у последњих пет година, Виши суд у Новом Саду, на основу тужбе Савеза мађарских ученика, пресудио је да се Правни факултет у Новом Саду понаша дискриминаторски према припадницима мађарске националне мањине јер од бруцоша на пријемном испиту захтева проверу знања српског језика.

У најновијој пресуди, Виши суд је одбио прошлогодишњи приговор новосадског Правног факултета на претходну пресуду да је дискриминисао мађарске ученике којима је омогућио да полажу пријемни испит на мађарском језику, али уз обавезу да додатно полажу српски језик. Правни факултет је крив јер проверава знање званичног језика на којем ће будући правници радити. То је, сматра декан Правног факултета др Бранислав Ристивојевић, бесмислица, као када би се бранила провера познавања бројева будућим студентима математике.

– Прошле године обратили смо се Уставном суду да разреши ову ситуацију и очекујемо да ће се то догодити ускоро – рекао је Ристивојевић за „Новости„.

Савез мађарских ученика први пут је тужио факултет 2015. године због дискриминације, односно онемогућавања студената да полажу пријемни на матерњем. Добили су пресуду на Апелационом суду, а факултет обавезу да организује пријемни на мањинским језицима. Тако је Апелациони суд преиначио пресуду Вишег суда, који је претходно одбио тужбени захтев мађарске НВО. Факултет је испунио обавезу о пријемном, али је студентима који су полагали на мађарском организовао тест српског језика, што је био нови повод за тужбу. Пресуда у корист мађарског удружења постала је правоснажна марта 2019, а сада је приговор Правног факултета одбијен.

У Пешти и матура на Мађарском

Поређења ради, Срби у Мађарској имају могућност да се школују на универзитетима у Будимпешти и Сегедину, и то за васпитаче, наставнике и професоре српског језика. Немају шансу да на српском језику стекну диплому правника. И матура се у Мађарској полаже на мађарском, без обзира на националну припадност.

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

(УЖИВО) Полиција код Вука јуриша с коњицом и 15 џипова, а у Нишу ОДБИЛИ ПОСЛУШНОСТ ПСИХОПАТИ (видео)

4.9 (9) Тренутно је хаос код Вуковог споменика у Београду, где полиција са коњицом и …

Народ из Новог Сада и Чачка кренуо ка Београду, протести и у Крагујевцу! (видео)

5 (4) Грађани на протесту у Београду причају да ускоро у Београд стижу Новосађани и …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend