Фото: Фонет/ Влада Србије Слободан Миљевић

Влада пропустила уставни рок: грађани за 1. мај, по сили Устава, могу слободно да се крећу

5
(34)

Административни одбор Народне Скупштине је заседао у четвртак ујутро 23. априла ове године. Заказан је вероватно још 22. априла. Већ од тог тренутка је Народна скупштина и формално-правно могла да се састане и Влада више није могла ни смела да доноси било какве уредбе које нису у њеној него у надлежности Народне скупштине. То значи да су све Уредбе које је донела Влада након тог рока формално-правно без правног дејства.

Чак и када би се неким изврнутим тумачењем Устава прихватило да Влада може да доноси уредбе и након тренутка у коме је Народна скупштина у неспорној могућности да се састане, Влада Републике Србије пропустила је да 5 од 44 уредбе достави Народној скупштини одмах, односно “чим Народна скупштина буде у могућности да се састане” у складу са чланом 200. Став 9. Устава Републике Србије.

С обзиром да члан 200. став 9. Устава такође прописује да, уколико Влада не достави уредбе благовремено Скупштини на потврду, оне престају да важе 24 сата након почетка рада седнице Скупштине, данас у 10 сати истекао је и тај рок.

У складу са истим ставом Устава уредбе о забрани кретања за време првомајских празника, као и уредба о ребалансу буџета и још три уредбе по сили Устава од данас у 10 сати ујутро – престају да важе, те се не могу ни потврђивати.

Грађани су слободни да се за Први мај понашају као и сваког другог дана. Било какве казне које из тога проистекну су правно ништаве и неће моћи бити наплаћене. Правни тим ДЈБ ће пружити сву потребну правну помоћ у случају евентуалног противуставног кажњавања грађана и поднети кривичне пријаве против свих који буду злоупотребили службени положај и противуставно покретали поступке против савесних грађана, као и сносити све трошкове. Позивамо све грађане да ову своју слободу кретања за Први мај коју су ненадано остварили тиме што је Влада пропустила уставни рок, искористе одговорно и да држе одстојање као што су то и до сада радили.

У овоме и јесте суштинска разлика између противуставне воље једног човека који је суспендовао Скупштину и извршио државни удар и владавине права у којој постоје прописана правила да Скупштина мора да расправља пре него што донесе било коју меру која угрожава основна људска права у време ванредног стања.

достајебило.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Режимски стручњак Предраг Кон најављује нове рестриктивне мере

5 (12) Прво јутро након одржаних лажних избора у Србији, режимски стручњак Предраг Кон говори …

АГОНИЈА ДИКТАТОРА Други талас короне и промена Устава: Ево шта спрема Вучић

5 (19) Живот у Србији и на Балкану нема додирне тачке са оним што руским …

2 Коментара

  1. Predsednik reko da ce ukinuti sledece nedelje, nije mi jasno sta da ukine a nije produzio…skupstina zasedala, cim nije produzio ne znam sta da ukine?

    Ne znam kako mere ostaju na snazi posle vanrednog stanja, valjda preporuke…xaxaxaxa oni jos uposlili i redare…pa to su trebali kad je bilo vanredno stanje, valjda zato nisu uvodili redare jer su prevoz ugasili…xaxaxaxa
    Cirkus od drzave

  2. Утамничена, окупирана и понижена Србијо, седи кући и плачи када си дозволила да те лудаци воде. Устани, побуни се, изађи на улице, ослободи се.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend