Економија

Влада Србије је и званично уништила сточарску производњу у Србији

Председник Одбора за привреду и предузетништво и члан Председништва Народне странке Владимир Kовачевић позива Владу Србије на хитну интервенцију санирања сточарске производње у Србији “која за последњих 25 година никада није била гора, а бројчано стање животиња у узгоју никад није било ниже на шта смо упозоравали још крајем фебруара”.

“Тражимо хитну субвенцију сточарима ради санације досадашњих губитака, житарице за стоку из робних резерви и гарантовану нормалну откупну цену живе мере која покрива трошкове производње, а то је данас 180 дин/кг живе мере. У противном следи затварање свих фарми у Србији”, рекао је Kовачевић.

Он је истакао да “несмотрен извоз житарица и катастрофална попустљивост приликом издавања дозвола за увоз свежег меса и њених сортимената из иностранства пред истеком рока трајања домаћа газдинства и српске сељаке гурају у банкрот”.

“Сточна храна и житарице су скупље и до 100 одсто у односу на нормалне цене (соја износи 92,40 дин/кг са пдв-ом а била је 42 дин/кг). Историјски највиша цена кукуруза икада забележена је била у септембру 2012. год. И износила је 27,30 дин/кг. Ових дана се кукурузом трговало по цени од 29 дин/кг. И све остале сировине које чине саставницу за сточну храну никад скупље нису биле”, казао је Kовачевић.

Он је додао да сточари трпе значајне губитке и до 60 евра по једном товљенику.

“Прасад због тога нису ником занимљива за откуп јер тов свиња доводи до катастрофалних губитака. Од 10 фарми у Мачви које су се бавиле узгојом свиња 8 престаје да ради или чека неко боље време. Говедари немају коме да предају бикове, а јагњеће месо, због смањене домаће тражње, нема купца. Ни печењаре више немају своје наруџбине које су представљале брз и свеж прилив новца сточарима. Живинари прескачу нови турнус узгоја пилића због претрпљених губитака”, објаснио је Kовачевић.

Према његовим речима, месо које грађани купују у маркетима више неће бити домаће, већ увозно, а све то због “катастрофалне аграрне политике”.

“Увози се, а нарочито за прераду месо које је пред истеком рока трајања. Домаће месо, свеже, провереног квалитета, неће бити доступно убудуће. Питамо се да ли је оваква непријатељска аграрна политика државе према сопственом сељаку дошла и као последица несмотрене продаје јефтине земље странцима који житарице износе из Србије”, поручио је Kовачевић.

народна странка

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

 1. Чланови Владе су уништили сточарску производњу у Србији, плашећи се да, како воде поверени им послова, шеф их не пошаље да буду чобани. Наравно, за друго и нису, а пре тога морају да заврше курс из зоологије и сточарства, јер и то за сада не умеју да раде..

 2. Шта је наша стварност? Наша стварност је оно што нам кажу политичари, уколико се нису умствено занели. Богами пракса показује да се заносе телом, делом и мозгом. Ми смо, по њиховим (не)научним детаљним истраживањима и личним налазима. Да нам причају небулозе, причају без престанка, првисмо надриекономисти у Европи, плате и пензије, у сновима, су у врху региона и шире. Докле? До краја света Код нас у првом политичком плану испливавају особе из другог плана. Њихов задатак је да зевају, климају главом, аплаудирањем оберучки, шлихтање без престанка, на јаве и у сну. Добра страна власти је што пензионере враћа у детињство – стално им прича бајколажи.

  ИЗВАН СВОЈЕ СТВАРНОСТИ

  ♣ Малом криминалцу скидају главу, а великом своју капу.
  ♣ Најбоље профитира криминал ког држава организује и штити.
  ♣ Корона вирус је социјализована. Увела квоту умрлих како не би преоптеретила број гробних места.
  ♣ Комунални отпад бацамо на депонију, а политички у скупштину или дипломатију.
  ♣ Толико је надри пластична хирургија напредовала, да након операције ни најрођенији вас неће препознати.
  ♣ Сваки ухапшени полицијске лисице дочека увек оберучке.
  ♣ У процесу приватизације најдаље је стигла приватизација власти.
  ♣ Птице најбоље певају у шуми, а вође у “шуми” народа. Замајавају себе и слушаоце.
  ♣ Када би се политичари прекомандовали у певаче, слушали би само једну песму, песму вође.
  ♣ Пензионери најмање певају. Да, њихов миљеник не пева, већ им говори бајке.
  ♣ Птице лете крилима, а човек својим мислима.
  ♣ Још нам недостаје закон о сексистичком злостављању међу животињама.
  ♣ О нашим стварностима увек нешто чујемо на телевизијама блиским властима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!