Владика Јоаникије: Закон о слободи вероисповести је мртворођенче и ништаван за овај народ

5
(1)

„Говоре (власти у Црној Гори) да јурисдикција цркве не може да се протеже на другу државу. То није тачно. Државе кроз историју настају и нестају и црква не може да делује према државним границама“

„Ми никоме не сметамо, имају међународно-признату државу, ми државност не угрожавамо. Ми никога не питамо ни како се изјашњава. Уосталом, Срби и Црногорци су браћа. Готово да нема породице у којој није један брат Србин а други Црногорац. Али, вера је нешто дубље… Ако држава стоји на грађанину, а грађани у оволиком броју изражавају бунт – држава то мора да уважи“

* „Овакво стање у Црној Гори дуго ће да траје. „Али, ми ћемо на крају победити. Види се на чијој страни је народ“

__________________________________________________________________________

        ЕПИСКОП будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је учесницима литије у Беранама да је режимски закон о слободи вероисповести мртворођенче, мртво слово на папиру“.

Још је нагласио: „И ништаван је за овај народ!“.

Претходно је гостујући у емисији „Седмица“  Радио Београда истакао да је Српска православна црква у Црној Гори тај закон доживела као велику неправду.

„Ми ћемо се борити до краја, другог пута нема и победићемо, али не огњем и мачем него истином и правдом“, рекао је владика Јоаникије за Радио Београд.

Епископ Јоаникије је тренутну ситуацију у Црној Гори оценио као пат-позицију.

Напомиње да је Ђукановићева предност што има власт и што је на тој власти већ 30 година, али, каже епископ, „нема никакву идеју ни план како да помогне народу“.

„Ово је неокомунистички прогон СПЦ у Црној Гори, али и огромна похлепа власти. Мило Ђукановић, може бити, ради и по туђим инструкцијама, али највише ради за свој рачун, рачун своје власти и својих интереса. Све што је могло, већ је узето, остала је још црква“, рекао је.

„Власт се служи разним методама, нама је то све јасно и имају све полуге у својим рукама, а црква – истину и правду. И види се коме народ више верује. Ми се чувамо да се никаква политика не умеша у наш отпор“.

Владика сматра да треба започети дијалог, али истински: „Ми ништа друго не тражимо, осим да се нашој цркви обезбеде иста права као и осталим верским заједницама“.

 

„Кад би Црна Гора била правна држава, до овога не би ни дошло. Ипак, правни пут је темељ наше борбе“, казао је епископ и најавио формирање међународног правног тима.

„Говоре (власти у Црној Гори) да јурисдикција цркве не може да се протеже на другу државу. То није тачно. Државе кроз историју настају и нестају и црква не може да делује према државним границама“, рекао је владика Јоаникије.

Он је објаснио да је СПЦ у Црној Гори Закон доживела као велику неправду, да је незаконита била и процедура и изгласавање у Скупштини Црне Горе.

„Народ је осетио неправду, осетио је да су угрожени корени нашег бића. Осим што смо позвали на молитву, никаквог организованог окупљања није било, ни ми нисмо очекивали оволики одзив и окупљање народа око црквених храмова“, рекао је епископ и захвалио народу што се окупља у толиком броју.

„Ми никоме не сметамо, имају међународно-признату државу, ми државност не угрожавамо. Ми никога не питамо ни како се изјашњава. Уосталом, Срби и Црногорци су браћа. Готово да нема породице у којој није један брат Србин а други Црногорац. Али, вера је нешто дубље..“, казао је епископ и додао „ми се молимо а молитва може да нас обједини. С друге стране, држава стоји на грађанину. Ако грађани у оволиком броју изражавају бунт, држава то мора да уважи“.

Владика Јоаникије предвиђа да ће овакво стање у Црној Гори дуго да траје. „Али, ми ћемо на крају победити. Ми не желимо да буде победника и поражених, него да победи правда и братска слога“, закључио је епископ Јоаникије.

Проглас јавних личности који за окупљање грађана у Црној Гори оптужује званични Београд, епископа, рекао је, не чуди. „Ништа чудно, кад год се покаже да је власт у Црној Гори направила злоупотребу или дискриминацију српског народа, свака реакција се одмах дефинише као великосрпска претензија. Ти људи који тако иступају не раде ништа за џабе и добро се намирују. И не раде по својој савести“.

На питање о подршци званичног Београда СПЦ у Црној Гори, владика Јоаникије каже да би волео да је међудржавног дијалога било.

„Ја бих волео да је било дијалога међу државама, што је требало. Ја нисам видео да је тог дијалога било, конструктивног, усмереног на то да се ово болно питање реши како ваља. Знате шта, ми ипак по оној Његошевој да нада нема право ни у кога до у Бога и у своје руке. Ми чинимо што можемо и волимо Србију и народ у Србији. То јединство нашег народа не могу границе да разделе. Народ је коренима везан за светиње. Даље не бих ишао у анализу, јер је то сфера политике“, казао је владика Јоаникије.

Факти

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Sclavs, Slavs, Serbs, Aleksandar Mitic, hidden history, Склави, Слави, Срби, Александар Митић, сакривена историја (video, видео)

4 (4) Aleksandar Mitic, a historian, answers the questions and clarifies when the names Sclavi, …

Призна ли фанариота аутокефалност МПЦ Грци да знају да су од Срба направили НЕПРИЈАТЕЉЕ!

5 (1) Грчки црквени кругови коментарисали су захтеве македонске власти васељенском патријарху Вартоломеју за аутокефалност …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend