ВОДЕЋИ БРИТАНСKИ ЕПИДЕМИОЛОГ ШОKИРАО СВЕТ: Kарантин је монументална глобална грешка – То је лек гори од болести
фото: ББЦ, Владимир Живојиновић

ВОДЕЋИ БРИТАНСKИ ЕПИДЕМИОЛОГ ШОKИРАО СВЕТ: Kарантин је монументална глобална грешка – То је лек гори од болести

Британски стручњак Марк Вулхаус истакао је да је карантин био “мера панике” и једина опција у датом тренутку “јер нису могли да смисле ништа боље”.
Ипак, овај професор Универзитета у Единбургу тврди и да је то била ригорозна и груба мера која не узима у обзир нивое ризика за различите појединце. Пре свега, Вулхаус мисли на чињеницу да се нација још у марту “концентрисала на школе када је требало да се концентришу на домове за негу.

Професор епидемиологије сада је истакао да влада мора да се фокусира на повећање тестирања и настојање да откључава друштво, а не да га и даље ограничава, преноси “Експрес”.

– Затварање је била панична мера и верујем да ће историја показати да је покушај контроле корона вируса кроз карантин био монументална грешка на глобалном нивоу, лек који је гори од болести – истакао је Вулхаус, који је иначе и члан Научне групе за пандемију која саветује британске власти.

– Никада више не желим да видим национално закључавање. То је била привремена мера која је једноставна само догодила фазу епидемије којој сада сведочимо. Сада знамо више о вирусу и како да га пратимо, не бисмо поново требали да будемо у таквом положају – рекао је он.

– Апсолутно се не треба вратити на позицију где деца не могу да се играју или иду у школу. Верујем да ће штета која је нанета нашем образовању, здравственом приступу и широким аспектима наше економије и друштва испасти бар толико велика колико и штета коју наноси Kовид-19 – био је јасан овај професор.

– Претпостављам да је сада више људи оштећено колетералним ефектима закључавања него Kовидом-19 – додаје.

Вулхаус тврди да је једина одржива дугорочна мера – тестирање у што већем броју, а каже да је то најбоље показала Премијер лига у оквиру које је тестирано 40.000 људи како би се одржала последња серија мечева – и то је прошло успешно.

– Док укидамо ограничења, најважније је да обезбедимо заштиту људима којима је то потребно – посебно оним старијим од 70 година или са лошим здравственим стањем. Али, то није једна величина која одговора свима. Морамо заштити оне који су у највећем ризику и осигурати им подршку. Тада можемо поново да оценимо равнотежу између контроле вируса и штете коју закључавање узрокује широј економији и друштву – закључио је овај водећи британски епидемиолог.

Жена.блиц

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ПРЕДРАГ КОН: Нема ништа од ковид пропусница 24/7, нове мере дају резултате

ПРЕДРАГ КОН: Нема ништа од ковид пропусница 24/7, нове мере дају резултате

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон рекао је да засада неће бити увођења ковид пропусница 24/7, јер тренутно …

Др Борислав Антонијевић ућуткао све који пропагирају вакцину и затварања! (видео)

Др Борислав Антонијевић ућуткао све који пропагирају вакцину и затварања! (видео)

Права је реткост да на ТВ-у видимо било кога ко има другачији став или мишљење …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *