fbpx

Вучић 2008. подржао усвајање резолуције у УН којом се од Међународног суда правде тражи саветодавно мишљење о проглашењу независности Косова

0
(0)

„Ја да поднесем оставку што су ови прогласили независност (Косово, прим. Истиномера), наша Влада и председник ћутали, наша Влада и наш председник подржавали писмо Међународног суда правде и пресуду која је донета на наш захтев. Ја због тога да поднесем оставку? Па, није проблем, ако ми ви кажете да ћете ви ишта више да донесете.“

Александар Вучић

Председник Србије о позиву да поднесе оставку због изјаве да Србија на Косову нема ништа.

Yоутубе канал СНС, 8. 7. 2018.

КОМЕНТАР ИСТИНОМЕРА

Иако је најављивао да ће платформу о решењу питања Косова представити “крајем марта, најкасније почетком априла” (за шта је од Истиномера добио оцену “недоследно”), председник Вучић је 8. јула рекао да тренутно нема никакав предлог за трајно решење косовског проблема и да ће изаћи пред народ када буде имао шта да понуди.

„Шта год да урадимо, мора да идемо на референдум. Како год да мењамо и на било који начин, какве год уставне промене да доносимо морамо да идемо на референдум“, изјавио је Вучић после обиласка фабрике „Телеоптик – жироскопи“.

Рекао је да ће се сви лидери опозиционих партија ујединити како би оборили референдум уз образложење „за наивну српску јавност“ да се референдум не може спроводити у условима диктатуре, због чега ће „сваки референдум пасти“. Поручио је и да му не пада на памет да расписује референдум „ако не будемо имали нешто значајно више од онога што имамо данас“.

У неколико наврата своје политичке противнике назвао је „лопужама“ и „кретенима“, оптуживши их да су одговорни за косовски проблем.

„2010/11. су нам кретени објашњавали да су негде победили, да то што је донета катастрофална пресуда против интереса наше земље, да смо ми победили у нечему“, рекао је Вучић реферишући на одлуку Међународног суда правде о легалности проглашења независности Косова.

На позив академика Душана Теодоровића да подносе оставку јер је после шест година преговора у Бриселу изјавио да Србија на Косову данас нема ништа, председник је одговорио:

„Ја да поднесем оставку што су ови прогласили независност (Косово, прим. Истиномера), наша Влада и председник ћутали, наша Влада и наш председник подржавали писмо Међународног суда правде и пресуду која је донета на наш захтев. Ја због тога да поднесем оставку? Па, није проблем, ако ми ви кажете да ћете ви ишта више да донесете.“

Шта се заиста догађало након што је Косово 17. фебруара 2008. године прогласило независност? Најпре је на предлог Србије Генерална скупштина УН (ГС УН) 8. октобра 2008. усвојила резолуцију којом се од Међународног суда правде (МСП) тражи саветодавно мишљење о проглашењу независности Косова. Питање, које је поставио Београд, гласило је: “Да ли је одлука привремених институција Косова о једностраном проглашењу независности Косова у складу са међународним правом?”.

Званични Београд тада је био задовољан усвајањем резолуције, коју је тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић окарактерисао као „победу не само Србије већ и међународног права“.

„Република Србија верује да би упућивање овог питања Међународном суду правде спречило да косовска криза послужи као дубоко проблематичан преседан, у било којем делу света где постоје сецесионистичке амбиције. Верујемо, такође, да би саветодавно мишљење Међународног суда правде представљало политички неутралан, али правно ауторитативан путоказ многим земљама које су још у дилеми како да се поставе према једнострано проглашеној независности Косова и да ли је она у складу са међународним правом”, рекао је тада Јеремић.

Није само тадашња власт била оптимистична поводом изјашњавања МСП-а. На резолуцију је позитивно реаговао и добар део опозиције, у којој је тада био и данашњи председник Србије. Александар Вучић је тог 8. октобра (непосредно пред регистровање Српске напредне странке) изјавио да је изгласавањем резолуције у ГС УН Србији отворена могућност да се „поново седне за преговарачки сто са Албанцима“. И његов дугогодишњи страначки колега, са којим ће убрзо и направити СНС, Томислав Николић, изјавио је да је добро да се Међународни суд правде изјасни о легалности проглашења независности Косова, додуше уз указивање на могућу опасност тог поступка.

Две године касније, 22. јула 2010, Међународни суд правде донео је саветодавно мишљење да косовска Декларација о независности није у супротности са међународним правом.

За тадашњу власт у Београду одлука МСП-а била је изненађујућа, јер су и дан пре саопштавања судског мишљења и тадашњи председник Борис Тадић, и премијер Мирко Цветковић и шеф дипломатије Јеремић јавно говорили да очекују да ће одлука бити позитивна по Србију.

Међутим, истог дана када је донето саветодавно мишљење, Тадић је изјавио да је одлука суда тешка за Србију и поновио да Србија неће признати независност Косова и Метохије јер сматра да једнострано проглашена сецесија није у складу са принципима УН.

Одмах је реаговао и Јеремић, који је тога дана рекао да је МСП избегао да се изјасни о суштинском питању – о томе да ли су косовски Албанци имали право на „покушај сецесије од Србије“. Тадашњи шеф дипломатије је поручио да Србија никада неће признати једнострану проглашену независности Косова, те да мора да настави с мирном дипломатском и политичком борбом за очувања територијалног интегритета државе.

Тадашњи премијер Мирко Цветковић одмах је за сутрадан, 23. јул 2010, заказао ванредну седницу Владе, након које је изјавио да Србија остаје привржена принципу државног интегритета и целовитости.

Затим је, на захтев Владе Србије, за 26. јул заказана ванредна седница Скупштине Србије, којој су присуствовали и председник Србије и премијер. Јеремић је за скупштинском говорницом поновио да је као надлежни министар спреман да се суочи с личним политичким консеквенцама, ако се политика оцени као неуспех и да не жели да се крије иза било кога. На крају скупштинске расправе, Тадић је изјавио да одлука о тражењу мишљења од МСП-а и није идеја Јеремића, већ да је донета у председничком кабинету, у консултацији с правницима.

Дакле, тачно је да је на захтев Србије Међународни суд правде донео мишљење о легалности проглашења независности Косова. Али су, као што смо видели, резолуцију ГС УН којом се тражи мишљење МСП-а, тада подржали и Александар Вучић и Томислав Николић. Такође, видели смо да Влада Мирка Цветковића и тадашњи председник Борис Тадић нису ни ћутали, нити су поздравили „пресуду“ МСП-а. Зато за изјаву да су бишва „Влада и председник ћутали“ и „подржавали писмо Међународног суда правде и пресуду која је донета“, председник Вучић добија оцену „неистина“.

(Истиномер)

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Шта ће Србија да ради с мигрантима кад ускоро ЕУ више не буде хтела да их прими (видео)

5 (3) Може се помислити како се уопште не зна колико је миграната у три …

Шид: Емигранти све преплавили, шокантна сведочења (видео)

4.8 (6) Редакција Србин инфо је обишла места Адашевце и Шид и камп у којем …

2 Коментара

 1. Nije problem u ljudima koji su odbegli sa Kosova zbog terora siptara i pritisaka koji tamo trpe, od pretnji i ucena do gubitka zivota.

  Pravi i jedini problem je u postupcima vlade Srbije, prethodne i sadasnje, koja suruje sa Siptarima protiv interesa Kosovskih Srba, ne daje potrebnu vojnu zastitu, podstice njihovo iselenje sa Kosova i time stvara jaz izmedju Srba sa Kosova i Srba u Srbiji.

  http://beogradski-glas.rs/politika/sporazum-beograda-i-pristine-znaci-amnestiju-za-sve-zlocince-na-kosovu/?utm_source=pushengage&utm_medium=push_notification&utm_campaign=pushengage
  https://www.srbijadanas.net/veleizdajnik-je-cak-spreman-da-amnestira-ovk-teroriste-i-ubice/
  http://webtribune.rs/profesor-pavicevic-vucic-polako-priprema-javnost-na-gubitak-kosova/
  http://webtribune.rs/logicno-referendum-o-kosovu-je-protiv-ustava-ali-svi-koji-su-protiv-njega-su-izdajnici/

  Vlada Srbije suruje sa Siptarima protiv interesa Kosovskih Srba. Zlocini ne mogu biti oprosteni, jer oni nikada ne zastarevaju. Zlocincima mora biti sudjeno za nedela koja su izvrsili da bi se Srbi zastitili od buducih zlocina nad njima. Vlade Srbije, prethodna i sadasnja, omogucava Siptarima da rade protiv interesa Kosovskih Srba tako sto im ne obezbedjuje zastitu. Umesto toga, Vlada podstice iseljavanje Srba sa Kosova i time stvara pogodne uslove i slobodan proctor za delovanje Siptara protiv Srba i njihovih interesa.

  Siptari, Vucic i Srbski SNS veleizdajnici su „zaboravili“ da je Kosovo Srbsko vec vise od 6,500 godina, a da su siptarske zulumcare turci doveli sa Kavkaza na Srbsko Kosovo pocetkom 14-og veka. Siptari nemaju svoju drzavu na Balkanu, niti istoriju koja dokazuje njihovo balkansko poreklo. Zato ruse Srbska vekovna obelezja i na silu otimaju KiM od Srba. Podrzao ih je Bil Klinton 1999-te uz NATO i EU, a za uslugu je primio mito od vise miliona dolara. Siptari su odane sluge okupatora i velika Evropska sramota. Sada ih podrzava veleizdajnik Vucic i njegova SNS fasisticka vlada, kao i korumpirana opozicija.

  Svi clanovi Vlade moraju i opozicije biti izvedeni pred Narodni Preki Sud i streljani zbog veleizdaje Srbije.

  https://www.srbijadanas.net/ko-izda-kosovo-mora-da-racuna-na-krvavu-litiju-reljic-video/

  Ko izda Kosovo mora znati da ce mu Srbski narod suditi za sve zlocine. Nista ne moze biti oprosteno. Izdajnicke glave ce se kotrljati ulicama i bice sutirane kao lopte krpenjace. Srbska osveta ce biti potpuna i ni jedan izdajnik je nece izbeci ma gde ziveo.

  Vucic, SNS zlotvori, Tadic i DSS lopuze bice surovo kaznjeni od strane Srbskog naroda.

  https://www.srbijadanas.net/kosovo-na-metar-i-lazi-na-tone/

  Veleizdajnicka Vlada se mora izvesti pred Narodni Preki Sud, osuditi sve i streljati zbog veleizdaje.

 2. Umreces vucicu i goreces, kao i svi izdajnici i olos najgori pre tebe!!! Ne cudi se sta ce tebe, porodicu i pokoljenja svih vas olosa docekati!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *