Србија

Вучић обећао масовна тестирања, а Србија је претпоследња у региону испред Албаније

У односу на остале државе у регину, Србија се налази у самом зачељу по броју тестираних на коронавирус на милион становника. Незнатно мањи број тестираних је само у Албанији, док је број тестираних у Словенији чак 14 пута већи.

Србија је са тестирањем особа оболелих од коронавируса почела 27. фебруара, недељу дана пре него што је у нашој земљи откривена прва оболела особа. У том периоду број тестираних особа у једном дану није премашивао 16, а и у данима након откривања првог оболелог тај број није знатно скочио.

Пресс-служба Департамента здравоохранения города Москвы
Иако је још 16. марта из Светске здравствене организације дошло јасно упуство – “Тестирајте, тестирајте, тестирајте” – уз напомену да се пандемија не може зауставити ако се не зна ко је заражен, Србија је најавила повећано тестирање на коронавирус тек након што су у Србију стигли стручњаци из Кине.

Преседник Србије Александар Вучић изјавио 23. марта да ће Србија прихватити савете кинеских стручњака и потпуно променити приступ у борби против коронавируса и почети масовно тестирање.

“Очекујте да драстично увећање тестирања почне за око 48 сати. Имамо тестове за првих неколико дана, у међувремену ћемо добити нове тестове”, казао је Вучић на конференцији за новинаре.

Међутим, до тог драстичног увећања није дошло, упркос томе што је број тестираних са 61 (када је Вучић најавио “масовно тестирање”) скочио на 243 тестиране особе два дана касније.

Овај број је у наредним данима стагнирао – тек 28. марта је прешао бројку од 300 тестираних (371).

Следећа најава масовнијих тестирања уследила је 30 марта, када је заменица директора Института “Батут” Дарија Кисић Тепавчевић најавила да ће круг тестирања бити проширен пре свега на здравствене раднике и оне који су хоспитализовани због клиничке слике, без обзира да ли су путовали у иностранство или не.

“И до сада су тестиране све особе које су сумњиве. Тестираће се и даље колико буде требало са тим максималним капацитетом од 4.500 тестова дневно”, казала је Кисић Тепавчевић.

Она је рекла да су тестови на коронавирус до сада рађени само на Институту “Торлак” а да ће убудуће тестирање бити могуће и у другим установама.

“Данас је први пут урађено више од 600 тестова. Врло брзо може бити више од 1.000 а може да се мери и хиљадама”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Међутим, 3. априла др Предраг Кон на конференцији за медије потврђује да број урађених тестова није једини проблем у Србији, рекавши да постоје проблеми и када је реч о времену чекање на резултате.

“Тестирање је највећи проблем у овом тренутку и не може се правдати загушењем. То није довољно и мора да се нађе начин да се превазиђе. Стижу материјали из разних болница, клиника и мени је још недовољно јасно зашто постоји тај застој”, навео је Кон.

Према речима Дарије Кисић Тепавчевић до загушења је дошло због повећаног тестирања. Како је навела то се дешавало када је постојала само једна референтна установу за тестирање.

“Сада се значајно повећао капацитет лабораторија, апарата и људи и надамо се да ће у наредном периоду резултати стизати у року који је потребан за ову врсту тестирања јер то је основа адекватног надзора над обољењем”, навела је она.

Међутим, није јасно због чега је до загушења дошло већ на 748 тестираних особа, колико их је било 3. априла.

Бројку од преко хиљаду тестова на дан Србија је достигнута тек јуче, 6. априла, када су у једном дану тестиране 1.197 особа, што је и даље знатно испод најављених 4.500.

У Србији још увек нема правог масовног тестирања, јер како је Кисић Тепавчевић у недељу и сама рекла, “концепт масовног тестирања није био најсрећнији стручни израз”.

“Радимо, како смо и планирали, по проширеним индикацијама, али нема тестирања на лични захтев, само уз лекарске индикације”, објаснила је она.

За то време, у суседним земљама се тестирања спроводе далеко масовније, па је тако Словенија од почетка епидемије спровела чак 14.168 тестова на милион становника, Хрватска 3.002, Црна Гора 2.742, а иза њих су Северна Македонија, Мађарска, Бугарска и Румунија, које све имају преко две хиљаде тестираних на милион становника.

У Босни и Херцеговини је овај број 1.809, док су на самом зачељу листе Србија са 1.102 урађених тестова на милион становника и Албанија са 957.

Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

оментара

  1. Najvaznija trenutna stvar je da se dele odlikovanja kao dr. Kon u Potpukovnika samo se pitam kad ce DR, Darija Kisic da dobije cin potpukovnice ili pukovnica jer je zena stvarno pukovnica 100%

  2. U noviJOJ istoriji smo u svemu dobrom lideri na Balkanau – na prvom ili drugom mestu ODPOZADI (valjda zbog seksualne orijentacije rukovodstva) i na prvom ili drugom mestu smo po svemu lošem.
    I onda izađe neki mamlaz i ubeđuje nas kako je to dobro.
    A narod još veći mamlaz, pa, nećete verovati, veruje.
    E, pa, jebi ga.
    To se valjda zove jebanje u zdrav mozak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!