Вучић: „Онима који се залажу за улазак Србије у НАТО нико не треба да упути ружну реч – то је легитимна тема“

0
(0)

Вечерас на ТВ Хепи у емисији водитеља и новинара Миломира Марића „Ћирилица“ гостује председник Републике Србије Александар Вучић

Теме разговора су НАТО бомбардовање и политички изазови у којима се Србија налази.

Поред Вучића, гости емисије су директор Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милић и новинар Милован Јовановић.

Прво се повела реч око чланства у НАТО пакту, те питање шта ће Србија урадити када је окружена чланицама Алијансе, и да ће Македонија бити 30 земља.

Милован Јовановић је рекао да би емоције требало оставити по страни.

– Србија треба да следи пут бивших земаља Варшавског пакта и Југославије и постану чланице. Чак и Албанија је ушла у НАТО, Црна Гора је ове године постала чланица, а Макединија постаје 30 чланица НАТО пакта. Зашто би Србија била оствро око кога је пакт? Какву би корист имали грађани Србије од чланства? – питао је новинар.

Јелена Милић је напоменула да видимо шта ће се десити са Косовом, па да онда на миру водимо безбедносну политику, да сарађујемо са земљма које су чланице НАТО.

Вучић је одговорио да је ово легитимна тема и да нико не би требало да упути ружну реч онима који мисле другачије.

– Свет је данас квадриполаран, Кина, САД, Русија, Немачка, Француска… Мислим да је позиција Србије добра и да је добро направљена, а рећићу вам и зашто – објаснио је председник Србије.

Европа у војном свету не постоји, нагласио је Вучић.

– Америка се ослања на Пољску и Грчку, граде своје позиције преко тих земаља, што је добро за нас. Ту су Италија, Холандија, Немачка и Француска.

Он је поновио да ми не смемо да заборавимо 1999. године.

– Ми имамо вежбе и са НАТО и са Русима и ту нам и једни и други пребацију и то је нормално, али ми тако чувамо стабилност, рационалност и мир – рекао је он и нагласио да не мисли да је агресија нечему допринела, као што је то изјавио Јенс Столтенберг, те да је уназадила регион.

– Не треба да дозволимо да нас у одлукама воде емоције, али разумем засто наш народ има негативне емоције према НАТО-у. Емоције не треба потцењивати, оне су важан фактор, али мислим да је наша војна неутралност рационална порука.

Председник је подсетио да је у НАТО бомбардовању погинуло 79 деце.

– Данас је добро што можемо и смемо да говоримо о томе, само се бојим да не одемо на другу страну.

Јовановић је рекао да примери Шведске и Аустрије нису добри примери, јер оне су део Европске Уније, као и да нису биле део Варшавског пакта.

– Ако средите споразум ви сте решили будућност Србије и наше деце. САД већ три месеца Косову шаље захтеве за укидање такси, док је Србија сада конструктивни партнер – поручио је новинар Вучићу и приметио да уз њега не види коалиционе партнере и чланове странке у овом важном питању.

Нема мира без решења питања Косова

Председник је одговорио да што се тиче јужне српске покрајине, шансе су мање него што су нам биле.

– Албанци таксе да укидају неће! Европа није покренула механизам за кршење међународног споразума, то је била политичка одлука. Дали су им сигнал да могу да раде шта хоће.

– Они не желе да наставе разговоре док је ова европска поставка, купују време, сматра Вучић.

Дугорочног мира нема без решења косовског питања – напоменуо је председник, који је нагласио да је доносио храбре потезе у ситуацијама када треба прихватити или не улазак Косова у Интерпол или када је физички обрачун у питању.

– Други су научени да су Срби за све криви. Србија је осуђена, њих занима само то да знате, ништа друго их не занима, никаква порука Загребу или Сарајеву их не занима. Почињен је тежак злочин и агресија над овом земљом, ту нема сумње. Виновници треба да се стиде онога што су урадили те 1999. – одговорио је Вучић на питање Јелене Милић.

Има људи у Србији који су чинили злочине, али нису Срби за све криви

Како је рекао председник, код нас се није о томе много писало, али у Приштини је парламент усвојио закон о финансијској накнади женама жртвама сексуалног насиља, за које су косовски Албанци у СБ УН тврдили да их има 20.000.

– Знате ли колико се жена пријавило? А пријавило би се ваљда више да би добили новац, а не мање. Ако, изузмемо то да су неке од тих жена умрле, да неким васпитање није дозоволило да се пријаве, али, пријавило се 250 од тих наводних 20.000 – рекао је Вучић.

Како каже, добро је да знамо да има људи у Србији који су чинили злочине.

– И ми их процесуирамо, али не могу да поднесем претеривање. Кад вам Харадинај прича о томе … погледате у небо и питате се да ли је то могуће. А да не говоримо о томе како су им нестајали сведоци“, каже он.

Вучић је истакао да могу да га смене, то је ок, то је уставна процедура, али је рационално поставио ствари, како каже, „или хоћете да ме убијете или хоћете изборе“

И онда, додаје, још то морате да слушате, неко има право да вам држи моралне придике.

– Али ја не могу да поднесем то да само желе да причају о томе да се зна да смо ми злочинци и кад то признамо онда тек можемо да причамо о нечем другом. Зато сам најнападанији у региону“, каже Вучић.

Он каже да је и сам учен да треба да се освети за оно што је учињено његовој породици током Другог светског рата, а то се дешава сада код других.

– Срби су за све криви и ма какву најбољу поруку да пошаљете Загребу, Сарајеву, Приштини њих то не занима. Занима их само да знају да је Србија осуђена. Ветон Сурои, који је интелектуалац, каже: “Супер је Фолксваген у Србији, али прво да признате Косово у овим границама и ни о чему другом – истиче он.

Могу да ме смене, али био сам јасан „или хоћете да ме убијете или хоћете изборе“

Све законе о изборима и о РРА су донели ови што сад протестују

Вучић је истакао да могу да га смене, то је ок, то је уставна процедура, али је рационално поставио ствари, како каже, „или хоћете да ме убијете или хоћете изборе“.

Да анализирамо неколико ствари, све законе о изборима и о РРА, све су они донели. Ево, ја им кажем упишите кога хоћете и испишите у те бирачке спискове. Чујем да причају „Вучићева правила“. Ниједно правило нисам донео ја – подвукао је председник – објаснио је председник и рекао да је све то опасно због дестабилизације Србије и одрвраћања инвеститора из земље.

Говорећи о штрајкачима задуженим у швајцарцима Вучић је одговорио да је спчреман да помогне тим људима

– Ја сам спреман да обиђем те људе. Али нису у моје време узимали те кредите. За шта сам ја крив? Тадашњи министри су их наговарали на те кредите, били су у одборима банака… Сад треба да платимо милијарду евра због „свињарије“ које су направили Ђилас, Јеремић… Кажите то народу!-рекао је Вучић.

Нисам се ни мало узбудио када су опколили зграду Председништво, а они који су то урадили учинили су кривично дело

Вучић је говорио и о дану када је опозиција опколила зграду Председништва.

– Позвао сам их (демонстранте опозиције) пред председништво да их макнем од РТС. Иако је скуп био ненајављен 24 сата пре, био је незаконит. Људи, позивате људе да опколе председника, ви чините кривично дело! Нисам се нимало узбудио. У сваком тренутку сам могао да прођем. Играли смо поштено ту партију шаха, случајно сам ту партију поделио“ – казао је Вучић истичући да је све што су радили испред Председништва било насиље.

У сваком тренутку сам могао да прођем. Играли смо поштено ту партију шаха, случајно сам ту партију поделио

Да сам довео 10.000 људи и да смо са тестерама упали на телевизију рекли бисте да смо дивљаци

– Скуп није ни био пријављен, померање ограде не би пало ником нормалном на памет…Ја ниједно конкретну замерку нисам чуо, јер је свака област боља него у њихово време – рекао је Вучић.

Миломир Марић је напоменуо да је Вучић играо шах у то време, а председник је открио да је победио у тој партији, коју је играо против министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

– Замислите да ја позовем 10.000 људи и одемо пред неку телевизију. И још упаднемо са тестерама. Рекли бисте да смо дивљаци, и били бисте у праву. То не сме да се ради! Нико нема право на насиље- подвукао је Вучић.

– Знам Ђиласове мотиве. Све паре је зарадио пљачкајући Србију. Знам Бошка Обрадовића са свим његовим фашистичким идејама. То није пристојна Србија. Они говоре: А Јутка? А Сима? А Јутка је смењен, а Сима је био у затвору и против њега се води поступак. То је разлика између вас и нас-констатовао је председник Вучић и додао: Због тога са Ђиласом, Јеремићем и Обрадовићем нећу да разговарам о будућности Србије. Са ким год да ми пошаљу, могу да разговарам, са секретарицом њиховом могу, али са њима никад.

(Информер-Хепи)

НСПМ

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

МОЖЕ ГЕНИЈЕ! Вратите све што смо уплатили за здравствено са све каматом и да престанете наплату истог!

2.5 (20) Молим људе да слушају своју државу, јер ће се понашати одговорно и узети …

У трци за патријарха 15 кандидата: Вучић „ровари“ преко Селаковића

4.8 (10) Нови 46. поглавар СПЦ требало би да буде изабран у уставном року од …

5 Коментара

 1. Jos jedna u, sada vec beskrajnom nizu, jeftinih, prostackih, vulgarnih, poptuno providnih i besmislenih predstava mahnitog sadiste u kojoj ucestvuje bezvredna propalica i nesrecnica koja se prodala i za pare radi to sto ne bi smela da radi ni u jednoj zemlji na svetu i to u prisustvu „predsednika“ zemlje u kojoj otvoreno rovari protiv naroda i drzave i ciju otvorenu podrsku za to i ima!? Nijedan predsednik zemlje koji ima dostojanstvo, cast i karakter nece sebi prvo dozvoliti da pravi ovakve prostacke predstave, drugo nece ni u ludilu dozvoliti jednoj placenoj drolji da ovako otvoreno napada i zemlju i narod! Sve sto ova kreatura radi je kaznjivo, smatra se veleizdajom i resava se po kratkom postupku, ali ovde ima otvorenu podrsku „predsednika“ koji je jos, sto je najgore, placa parama tog istog naroda po kojem ova neobrazovana, nekulturna kreatura ovako prostacki i vulgarno pljuje godinama!
  Kompletna nakazna ekipa koja je sinoc siktala otrovnim jezikom, sav taj najgori otpad i sljam sa dna septicke jame se drznuo da narodu Srbije govori o „lepotama, prednostima, povoljnostima“ pripadanju najgoroj zlocinackoj, sadistickoj, nacisticke i ubilackoj organizaciji na svetu koja nas je bombardovala, bebe i decu nam ubijala, gadjala kuce, bolnice, vozove, autobuse pune civila, mostove i ulice, zatrovala nam i tlo i vodu i vazduh trajno, bez imalo stida i srama, pljuvali su sav otrov koji imaju u sebi i pokazali nam kako izgledaju pravi neprijatelji naroda, sta se sve radi da bi se zgrnule pare!
  Svima vama prvo zelim da vam deca polako trunu u najgorim mukama od onoga sto su vam vasi veliki „prijatelji“ sasuli odozgo i sto svakodnevno sipaju odozgo, a onda da ih sahranite a da vi ostanete u zivotu, polako trunuci i smrdeci a da vam niko ni casu vode ne pruzi!
  Toliko ste puni otrova da ste se vi izoblicili i spekli od tolike kolicine koju nosite u sebi.

 2. I jos nesto, mahnita kreaturo bez mozga i bezobrazni i arogantni pljackasu i veleizdajnice:

  ULAZAK U NATO U SRBIJI NIJE LEGITIMNA TEMA!
  NIKADA NECE NI BITI!
  KOLIKO PUTA SU NAS BESOMUCNO BOMBARDOVALI NASI „SAVEZNICI“ KOJI SU BILI I OSTALI GORI OD NASEG OTVORENOG NEPRIJATELJA?
  KOLIKO SU TONA OTROVA POBACALI NA NAS?
  KOLIKO SU KUCA, VOZOVA, AUTOBUSA, MOSTOVA, BOLNICA GADJALI?
  SRAM TE BILO, VUCIBATINO BEZ CASTI I DOSTOJANSTVA, SVIH ONIH KOJI SU SVOJE NAJMILIJE IZGUBILI I GROBOVA SVIH ZRTAVA!

 3. legitimno je braniti se od ubica, njihovih pomagaca i onih sto sprovode genocid nad Srbskim narodom, svim sredstvima, a ko misli drugacije jebem li mu sve naj milije. — on mene metkom ja njega rafalom, on mene bombom ja cu njemu razrusiti genocidnu zemlju. — a ti efendija tamo kod tvojih ustasa propovedaj sta oces. — ovde si tudjin, nedostojan nas leb jesti, ma i vode piti, a dok sam ziv cu te proklinjati. — hrrrkk PU

 4. o onim servima i zmet-carima, fasista, koji ni svoju porodicu sredjenu nemaju, nego se kurvaju, dzaba reci trositi, takve govnojede ne treba ni pljunuti jer toliko smrde necovestvom da im se ne treba ni pribliziti. — a ako se nadje neko kome se moj iznudjeni recnik ne svidja moze se istim prikljuciti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend