фото: Курир

Вучић преко Зоране Михајловић поново отворено саботира изградњу гасовода кроз Србију

0
(0)
Након што је влада јуче повукла предлог закона о давању гаранција за кредит Србијагаса, министарка Михајловић је данас поручила да то предузеће мора да се реформише

Влада Србије повукла је предлог закона о давању гаранција за кредит Србијагаса у укупном износу од 70 милиона евра, који је требало да буде на дневном реду данашње седнице Скупштине Србије.

Како је предложено, државне гаранције би биле дате за позајмицу Србијагаса од три банке за изградњу гасовода, од границе са Бугарском до Мађарске и граница са другим суседним земљама.

Кредит би био узет од Војвођанске банке, ОТП банке и Поштанске штедионице, у динарској противвредности са девизном клаузулом, на шест година, укључујући период почетка од две године, а каматна стопа износила би од 1,70 до 1,75 одсто годишње плус тромесечни ЕУРИБОР, преноси Н1.

Тај новац би био употребљен кроз улагање у капитал акционарског друштва South Stream AG, регистрованог у Швајцарској.

Извор Спутњик, 25. новембар 2020.

Михајловић: Потребна стварна реформа “Србијагаса”

У адаптацију бродске предводнице на ХЕ “Ђердап 1”, биће уложено 28,5 милиона евра. Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић је рекла да ће радови бити завршени на јесен 2021. године и најавила велике промене у енергетском сектору у смислу окретања одрживом енергетском развоју и зеленој енергији. “Транспортгас” и “Дистрибуција гаса” морају бити потпуно одвојени од “Србијагаса”, и то мора да се заврши до краја године, каже министарка.

После обиласка радова на адаптацији бродске предводнице, Михајловићева је новинарима рекла да је Дунав веома важна река и као транспортни и водни, као и енергетски коридор.

Навела је да практично свој мандат на месту министарке рударства и енергетике почиње обиласком управо “ХЕ Ђердап” и најавила да ће убудуће најмање једном недељно да обилази ту највећу хидроелектрану у Србији која је врло важан део енергетског биланса земље.

Михајловићева је казала да радови на адаптацији предводнице на ХЕ “Ђердап 1” иду по устаљеној и планираној динамици, а изразила је задовољство што ће сигурно почети и ревитализација предводнице на ХЕ “Ђердап 2”.

“Новац није мали, и за једну и за другу предводницу издваја се 60 милиона евра”, рекла је Михајловић и захвалила ЕУ на донацији половине износа потребних средстава, а прецизирала да је друга половина обезбеђена сарадњом са Европском инвестиционом банком.

Навела је да је за Србију ЕУ један од најважнијих партнера и да је наша спољнотрговинска размена највећа управо са земљама ЕУ.

“Наш пут јесте ка ЕУ”, рекла је Михајловићева и навела да се са ЕУ наставља заједнички рад на пројектима, поготово из области транспорта.

Најавила је да ће ЕПС наставити даље да улаже у ревитализацију својих хидроелектрана и да ће се агрегат шест свакако ревитализовати или ће почети ревитализација следеће године.

“Морамо да мислимо и на ХЕ ”Ђердап 2”, инвестицију процењену на око 145 милиона евра”, каже Михајловићева.

Уз то, напомиње, предстоје и велике промене у енергетском сектору.

“Морамо, не корак по корак, морамо бити мало бржи и окретати се пре свега одрживом енергетском развоју, зеленој енергији, зеленој агенди. Хидроелектране јесу темељ те зелене агенде. Верујем да ћемо заједно са партнерима у томе и успети”, рекла је Михајловићева.

Она је радове на адаптацији бродске преводнице обишла са шефом Делегације ЕУ у Србији Семом Фабрицијем, директорком ЕИБ за Западни Балкан Дубравком Негре, директором ЕПС-а Милорадом Грчићем и председником општине Кладово Сашом Николићем.

Реформа јавних предузећа мора да се заврши

“Влада Србије решена је да заврши реформисање јавних предузећа, не само у гасном и у електроенергетском сектору. Али, ако говоримо о њима, гасни сектор мора да заврши одвајање, у правом смислу те речи”, изјавила је Зорана Михајловић.

Она је, на питање новинара приликом обиласка радова на адаптацији преводнице на ХЕ “Ђердап 1″, рекла да се са реформама почело па стало, али да више нема времена да се застаје.

‘”Транспортгас’ мора да се одвоји од ‘Србијагаса’, исто као и ‘Дистрибуција гаса’. То је добро за гасни сектор. И реформу морамо да спроведемо не само због усаглашавања са директивама ЕУ, већ јер ће тиме преглед пословања бити бољи и предузећа ће нам доносити профит. Исто се односи и на ЕПС и електроенергетски сектор. Мора да се поправи и дистрибутивни систем, али и кор пословања”, рекла је она.

Насловна фотографија: Танјуг/Зоран Жестић

Извор Танјуг/РТС, 26. новембар 2020.

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Професор Чворовић открио све о избору новог патријарха: Ево шта спрема Вучић (видео)

5 (3) Гост Дејана Петра Златановића у емисији „Интервју“ на јутјуб каналу „Центар-Србин.инфо“ био је …

Бајатовић у 14 предузећа себи дао функцију, а својим људима и апанаже од 5 до 20 хиљада €!

5 (5) Он је поставио и своју групицу која „држи“ „Србијагас“. Неки од њих су …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend