Вучићева празна обећања: Утва остала и без заштите и без Арапа

0
(0)

Са дугом од око милион евра, без оглашене приватизације „Утва авио-индустрија“ дочекала је крај и последње заштите укинутим реструктурирањем.

Плате за око 260 радника су редовне, рачуне за сада повериоци нису блокирали. За основну производњу „Утви“ нису неопходне све некретнине које поседује. У каквом ће односу бити дугови и имовина, у случају „Утве“ још увек није извесно.

Дугогодишњи председник Самосталног синдиката „Утва авио-индустрије“ Слободан Костић не крије да у ситуацији у којој се ово предузеће нашло 1. јуна ништа није јасно. Каже да су запослени донекле изненађени, а донекле разочарани, јер предузећу прети блокада рачуна због дугова.

„Сви су знали, а нико ништа није говорио. Сви су се припремали. Говорили су да ће један део фирме отићи, нису говорили о којој фирми је реч. У последње две недеље прича се о томе колико ће фирми бити заштићено и како ће се све одвијати. Међутим ми још ништа не знамо, каже Слободан Костић“, председник Синдиката.

Неке фирме су заштићене, надлежни спомињу да неке иду у стечај. Костић примећује да се „Утва“ нигде не спомиње, да није ни у каквој причи. Према његовим информацијама, „Утва“ је доста дугова које је предузеће имало рашчистила у међувремену.

“ Блокаде се везују за деведесете, за неке фирме које су мртве, раднике који су исплаћени. Сада су наши дугови око 120 милиона динара – према радницима, неким физичким лицима, разним фирмама. Данас у 12 сати смо проверили и ниједан рачун није био блокиран. На рачуну пара немамо, платили смо све што треба“, каже Костић.

У „Утви“ је укупно 260 радника. Плате су, каже Костић, сада редовне и уопште не зависе од ситуације око дугова и блокаде. Приоритет су у „Утви“ нови послови.

„Плате радника од овога не зависе. Имамо дозволу да исплаћујемо плате. Међутим, ако рачун буде блокиран, биће доведено у питање само функционисање фабрике“, каже Костић.

Представници „Утве“, синдиката и менаџмента, били су у петак са представницима још осам крупних фирми на састанку у Министарству, где је разговарано о перспективама. Надлежни су се чудили шта ће ту „Утва“, која има мала дуговања у односу на остале и стратешку везу са „Југоимпорт СДПР-ом“. Поред дуговања, „Утва“ има и значајну имовину.

„Ми смо већ одавно у Агенцији за приватизацију направили уговор. Трећина фабрике је одвојена, катастарски, да могу да је продају. Имамо 17 хектара земље у граду од старог аеродрома, који припада „Утви“ и још неке објекте ван фабрике. Годинама нудимо Агенцији да се то распрода и да се намире дугови. Поред свих наших апела, Агенција ниједног тренутка није огласила продају“, наводи Костић.

Са дуговима, вишком имовине, у стратешком загрљају „Југоимпорт СДПР-а“ и без заштите од поверилаца „Утви“ су из Владе Србије, каже Костић, предложена алтернативна решења како би рачун био на неки начин заштићен. Предлози су предстечајни поступак и израда унапред припремљеног плана реорганизације.

„Вероватно и наш стратешки партнер избегава, јер онда одлучује суд и о продаји, и о набавци, пословању. Суд онда води цео поступак“, каже Костић за РТВ „Панчево“.

Подсетимо, прошле године компанија „Мубадала“ из Уједињених Арапских Емирата најавила инвестирање у Утву и запошљавање нових радника.

Такође, и у јануару ове године, говорило се о томе да Арапи не одустају од инвестиранаја у Утву.

 

РТВ Панчево

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Генерације ће плаћати десетине милијарди кредита којима нас је задужио Вучићев режим

5 (7) „Обично за све кривимо Енглезе и Американце, иако смо, захваљујући њима и амбасадорима …

Увуци се будало Муслиманском брату Ердогану у дупе и тамо остани јер за боље и ниси!

4.1 (8) „За Србију је важно да има одличне односе и комуникацију са Турском, јер …

2 Коментара

  1. Jedino sto je ostalo je to materijal za naredne izbore za obecanja.

  2. Pa valjda niste toliko naivni da ste verovali Vucicu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend