Вучићеви медији лажу да су сви у свету увели полицијски час! Ово је истина
фот: Н.С.

Вучићеви медији лажу да су сви у свету увели полицијски час! Ово је истина

4.7
(17)

Председник Србије Александар Вучић је недавно најавио могућност полицијског часа у трајању од 24 сата, што је изазвало забринутост код грађана како ће ићи у набавку и обављати посао, ако им радно место не дозвољава да раде од куће

Србија нипошто није једина која је увела меру полицијског часа. Последњи су то урадили наши суседи Црногорци, који имају полицијски час од 19 до 05х ујутру, а викендом од суботе у 13х до понедељка ујутру, иако Влада ЦГ тврди да то “није полицијски час”. У РС је уведен полицијски час од 20х до 05х, у Северној Македонији од 21х до 05х.

До уторка је у свету коронавирусом било заражено више од 800.000 људи, а умрло је више од 38.000.

Најрестриктивније мере затварања градова и ограничавања кретања увеле су Кина, Италија, Француска, Индија, Нови Зеланд и Пољска, пише Бизнис Инсајдер.

Када се описују мере које су државе примениле, обично се прича о затварању градова, покрајина или целих држава (лоцкдоwн, енгл.) или полицијском часу (цурфеw, енгл.) Те две ствари се често мешају, али по дефиницији су различите, и није у питању само језичка финеса.

Полицијски час од 24 сата није уобичајена мера чак ни у ванредном стању, спроводи се обично током ратова и подразумева апсолутну забрану кретања свима, сем онима са специјаним дозволама, уз претњу казнама или хапшењем.

Затварање одређене области је, са друге стране, мера или сет мера којима се ограничава, али не и у потпуности укида кретање грађана, обично се ограничава кретање из једне области у другу, например излазак из града или места у коме грађанин борави.

Већина европских земаља је применила “лоцкдоwн”, што значи да је забрањено било какво окупљање, али је грађанима ипак дозвољено ограничено кретање, уз затварање градског, регионалног и међународног саобраћаја и затварање свих бизниса који се не баве делатностима неопходним за становништво.

Стриктан полицијски час од 24 сата, како је најавио председник Вучић, значи да је свима, осим оним с посебним радним дозволама, забрањено чак и да оду до продавнице, уз претњу хапшењем ако се било ко затекне на улици без специјалне радне дозволе.

Не заборавимо да је у Србији за све старије од 65 година полицијски час од 24 сата већ де факто на снази. Они смеју само једном недељно, током неколико сати у цик зоре, да изађу и снабдеју се храном у за њих специјално отвореним продавницама.

У Европи су примењене ипак нешто другачије мере – постоји наредба о обавезној самоизолацији, али кретање није у потпуности забрањено 24 сата – или је кретање грађана временски и просторно ограничено, или се излази уз одобрење за најнеопходније ствари.

Кина: Није полицијски час, него карантин

У Вухану и још 20 градова и провинција где се зараза ширила још од децембра, уведен је карантин. То значи да грађанима није било експлицитно забрањено да изађу из куће, али су они листом сами одлучивали да буду у самоизолацији, пише Бизнис инсајдер. Улице су биле сабласно празне и долазило је до мањка неких животних намирница. Прекинуте су све саобраћајне везе са другим градовима, а сви грађани су дневно морали да мере и пријављују властима температуру. Власти Кине су у град константно допремале храну и медицинске потрепштине у град хиљадама камиона. Мера затварање града ће, ако се настави добар тренд у коме није било нових случајева, бити укинуте 8. априла.

Италија: Затварање градова и покрајина

У Италији је на снази карантин, али грађани ипак смеју до продавнице или лекара. За путовање ван места боравка потребна је специјална дозвола полиције. Затворени су сви објекти осим продавница и апотека.

Француска: Могу да изађу, али уз одобрење

Грађанима Француске је потребно писмено одобрење да изађу из куће, које скидају преко интернета. Чак и ако иду само у набавку хране, не могу да изађу без овог документа. За пословни пут, морају да имају потписан документ послодавца. Рестрикције се односе и на међународно путовање.

Кипар: На снази је полицијски час од 21 час до 6 часова ујутру.

Немачка: Нема забране изласка

Немцима је наређено да избегавају групе веће од двоје људи и да напуштају кућу само у случају нужде. Ресторани могу само да се баве доставом хране.

Индија: Затварање земље 21 дан

Премијер Индије Нарендра Моди је наредио 21-дневно затварање земље. Затворени су сви објекти који се не баве пословима од животне важности за људе. Цела Индија постала је карантин.

Полицајци су у неким индијским државама чак тукли људе који су били напољу, што је шокирало цео свет, након што су се појавили снимци.

Ирска: Сви морају да буду у кући до 12. априла осим у случаају куповине хране или вежбања, али морају да буду у кругу од два километра око куће.

Португал: Становницима је наложено да буду у кући, осим кад је неопходно – изузетак су набавка, кратка шетња или медицински преглед.

Шпанија: Уведене су рестрикције кретања, и нико не сме да буде на улици, уколико није у набавци, или тражи лекарску помоћ. Полиција је већ оптуживана за насилничко и агресивно понашање за оне које сретне на улици, а размишља се о увођењу војске и полиције који ће да контролишу излазак грађана напоље.

Велика Британија: Борис Џонсон, премијер Британије који и сам има корону, наредио је да сви остану у кући, али могу да изађу по намирнице, да добију медицинску помоћ или у једну кратку шетњу дневно.

Русија: Владимир Путин увео је плаћено одсуство за све грађане Русије, а становницима Москве је наложио да остану у кући, осим да задовоље основне потребе – шетња љубимца, одлазак у продавницу и слично.

Саудијска Арабија: Земља је затворена, нико не може да уђе нити изађе. Затворене су Мека, Медина и свети град Џеда. На снази је и полицијски час током вечери.

Киргистан: Једна од земаља чије су власти експлицитрно претиле полицијским часом. Први потпредседник Владе те земље Кубатбек Боронов најавио је 24-часовни полицијски час, уколико се повећа број заражених.

Индија: У покрајини Теленгана властодржац је чак запретио пуцањем у грађане који буду на улицама током полицијског часа. “Не само да ћемо увести полицијски час 24 сата, већ ћемо дати овлашћења полицији да пуца у сваког ко је прекршио полицијски час”, рекао је министар Теленгане Чандарасекар Рао.

Кенија: Полицијски час од 19х до 05х.

Црна Гора: Полицијски час од 19х до 05 х радним даном, викендом од суботе у 13х до понедељка у 05х.

Нова.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Србија: Што је више вакцинисаних све је већи број оболелих од корона вируса?!

Србија: Што је више вакцинисаних све је већи број оболелих од корона вируса?!

4.7 (3) У Србији је у последња 24 сата потврђено скоро 3.000 нових случајева корона …

Милован Јаковљевић: Министар Недимовић слагао произвођаче кромпира

Милован Јаковљевић: Министар Недимовић слагао произвођаче кромпира

5 (2) Произвођачи кромпира, како у по њему чувеном ивањичком крају, тако и у целој …

Један коментар

  1. (лоцкдоwн, енгл.) (цурфеw, енгл.)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend