Вучићеви партнери из УАЕ међу највећим финасијерима вахабита на Косову и Метохији!

0
(0)

Приштина – Више од 25 милиона евра ушло је на Косово из арапских земаља током прошле године и у први шест месеци ове, док је 2012. години стигло висе од 30 милиона евра, пише дневник „Зери“.

На основу података до којих је дневник дошао у Централној Банци Косова (ЦБК) види се да је током прошле године из арапских земаља усло 17 милиона и 276.000 евра, а само у првих шест месеци ове године пристигло још осам милиона евра.

Званичник за протокол и комуникације у ЦБК Ардита Бегу је рекла да је тај новац стигао на Косову у различитим формама као што су роба, услуге, плате, донације и директне стране инвестиције. Она је потврдила да је новац стигао из Уједињених Арапских Емирата, Бахрејна, Алзира, Египата, Кувајта, Катара, Либана, Либије, Туниса, Саудијске Арабије.

Међутим ЦБК није дала објасњене нити детаље где је тај новац завршио.
На основу извештаја финансијске обавештајне јединице „Типологија прања новца и финансирање тероризма у Републици Косово“ се види да новац који је стигао из арапских земаља, а углавном служио за финансирање невладиних организација на Косову, а које су имале везе са разним терористичким организацијама у земљама блиског истока, наводи „Зери“.

У извештају који је обезбедио „Зери“ каже се да једна НВО са седиштем на Косову стално примала фондове од једне друге организације са Блиског Истока.

Према Јединици која прати прање новца и финансирање тероризма на Косову види се да постоји сумња да су улазни трансфери тог новца дошли из једне земље Блиског Истока, за коју се сумњало да се налази на листи УН и која је осумњичена да има везе са Алкаидом и талибанима.

„Анализирајући банкарске трансакције невладине организације са седиштем на Косову, посебно кеш новца, дошло се до основане сумње о вези са неколико организација и осталих компанија на Косову. На основу тога Јединица сумња да су везе тих субјеката биле не само комерцијалне приороде него и незакониих активности“, каже се у извештају.

Имам у Пећи Зухди Хајзери је рекао да новац из арапског света долазе преко разних удружења и хуманитраних организација. По њему тај новац се троши за разне брошуре, књиге, снимање предавања, организовање разних кампинга по хотелима у разним зонама Косова, симпозијуме, конференције и за теологе са вехабијским идејама као и за разне тренинге у разним зонама Косова“.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Никола Живановић: Четири фотографије председника Србије

5 (11) Поводом најновијих вашингтонских догађаја од 7. септембра 2020, много коментарисаних не само у …

Јерусалим пост: Израелско признање Косова* је увреда историје

5 (2) Аутор Мајкл Фројнд у ауторском тексту објављеном за израелски „Јерусалим пост“ осврнуо се …

3 Коментара

  1. MA KOJI PRIJATELJI I MALA KAMATA IM J DOVLJNA NA MILIJARDU DOARA

  2. Svi vučićevi prijatelji su zapravo neprijatelji Srbije, isto kao i on sam.

  3. Zakon o obligacionim odnosima Republike Srbije, član 378, tačno nabraja koja sve dugovanja zastarevaju posle godinu dana, ukoliko nije pokrenut sudski postupak za njihovu naplatu, kada nastupa prekid u zastarevanju. Između ostalog to su struja, voda, tel.računi, RTS pretplata i sve praktično osim poreza, jedino porez nikada ne zastareva. Za firme je taj limit 2 godine. Posle 10 godina neplaćanja, ukoliko nije pokrenut sudski postupak, ne može se ni pokretati za taj period. Prema tome, pošto na osnovu novog Zakona o izvršenju neće biti sudskih tužbi nego rešenja o prinudnoj naplati, kada dobijete takvo rešenje i ukoliko su potraživanja veća od godinu dana (npr.RTS pretplata), potrebno je da odgovarajućoj sudskoj instanci u žalbenom roku jednostavno podnesete prigovor pozivajući se na zastarelost, i oni mogu da se slikaju!!! Dakle, danas, 22. avgusta 2014., mogu da vas tuže i traže da platite pretplatu (struju, vodu), samo za period od 22.avgusta 2013. godine, ako u međuvremenu nisu pokrenuli postupak za ona dugovanja pre 22.avgusta 2013. jer u tom slučaju nastupa prekid zastarelosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *