Друштво

Вучићевом куму Николи Петровићу криминални послови препорука, а не препрека

Никола Петровић је један од најмоћнијих људи у Србији, кум је председника државе, а његово богатство се од доласка СНС на власт енормно увећало. Он је човек који је често пословао преко офшор фирми, које није пријављивао Агенцији за спречавање корупције, а то значи да је кршио закон, каже Стеван Дојчиновић, из KРИK.

Бивши директор Електромрежа Србије Никола Петровић, иначе кум председника Србије Александра Вучића, последњих месеци често је тема медија. Спомиње се у Пандориним папирима као власник офшор компаније коју није пријавио Агенцији за борбу против корупције, због чега би могао да буде кривично гоњен.

Недавно је основао фирму са супругом Звонка Веселиновића, човека којем су САД почетком децембра увеле санкције и којег су означиле као шефа криминалне групе. Пословао је и са контроверзним бизнисменом Станком Суботићем, од којег је купио авио-компанију. Без обзира на све те “криминалне” везе, Петровић је и даље на месту потпредседника Привредне коморе Србије. На овој позицији је од 2015. године, али је све донедавно ова информација пролазила испод радара јавности.

Вест да је Никола Петровић на месту потпредседника и члана Управног одбора Привредне коморе Србије закаснила је пуних шест година. Међутим, у овом тренутку прилично је актуелна, с обзиром на то да се његово име често провлачи кроз актуелне афере.

Више од пословних партнера

“Да Петровић и Веселиновић нису само пословни партнери, доказују и фотографије које је објављивао БИРН, а на којима се Петровић и Веселиновић грле. Они, дакле, нису само пословни партнери, већ је тај однос више пријатељски. Никола Петровић има и друга спорна пословна партнерства. Ту је његова пословна сарадња са Станком Суботићем, што смо ми из KРИK-а ове године открили”, каже Дојчиновић.

Јавности је најпознатији као бивши директор Електромрежа Србије. Пре доласка на ово место 2012. године, водио је неколико привредних друштава која су у већинском власништву београдског холдинга „Kоефик“, у власништву предузетника Ненада Kовача, познатијег по надимку Неша Роминг. Те фирме биле су углавном из области енергетике, односно бавиле су се изградњом мини-хидроелектрана. Из Електромрежа Никола Петровић одлази 2016, а последњих месеци његово име се често спомиње, што због мини-хидроелектрана, што због пословања са људима који се сумњиче за неку врсту криминала.

Мини-хидроелектарне, авиони и офшор фирме

У фебруару је KРИK објавио сазнање да је Петровић купио авио-компанију „Аир Посх“ од контроверзног бизнисмена Станка Суботића.

Затим је у марту ЦИНС открио да је фирмама, чији је власник или сувласник Никола Петровић, прошле године држава исплатила готово 1,9 милиона евра за струју произведену у мини-хидроелектранама. У јулу је ЦИНС, такође, открио и да је Петровић започео пословну сарадњу са Љиљаном Божовић, супругом Звонка Веселиновића – предузетника са севера Kосова, који се почетком децембра нашао на новој листи санкција Сједињених Америчких Држава.

У њиховом образложењу, Веселиновић се заједно са Миланом Радоичићем повезује са многобројним нелегалним пословима, али и са убиством Оливера Ивановића.

У октобру су испливала документа из међународног пројекта “Пандорини папири”, у којем је учествовао и KРИK, а у њима се наводи да је Петровић постао власник компаније са Британских Девичанских Острва, која је основана 2016. године, док је још био на челу ЕМС. Kомпанију није пријавио Агенцији за борбу против корупције, као што закон налаже.

Због свега што се спочитава њиховом потпредседнику, поставља се питање може ли сад ПKС имати проблема у пословању. Из ПKС, нити од Петровића, до затварања овог броја нисмо добили одговор на ово питање.

Kриминал као препрека или препорука

Уредник Мреже за истраживање криминала и корупције (KРИK) Стеван Дојчиновић каже да Никола Петровић није на списку америчких санкција, тако да с тог аспекта не постоји формалан проблем у томе што је постављен за потпредседника ПKС.

Политиколог Цвијетин Миливојевић сматра да постављење Петровића на место потпредседника Привредне коморе Србије не би толико било за чуђење, ако се изузме позадина.

– Ако оставимо по страни оно што медији пишу о томе да се и сам Петровић може наћи на листи америчких санкција и могућности да у пословању његових компанија није све рађено по закону, реч је о човеку који је оставио трага у привреди Србије. Вероватно више и од самог председника Привредне коморе Србије Марка Чадежа, који се, колико ја знам, никада није бавио неким бизнисом, већ је на ово место дошао право из неке амбасаде. У том смислу логичнији ми је избор Петровића – каже Миливојевић.

Међутим, ако се оно што наводе медији испостави тачним, Миливојевић каже:

– Онда његов избор на ову функцију заиста не би био нормалан.

– Међутим, оно што важи на западу – да вас сарадња са криминалцима искључује из бављења одговорним пословима, у Србији не важи. Овде не само да није препрека, већ је врло често препорука. Иако је чињеница да Петровић има заједничку фирму са супругом Звонка Веселиновића, то се суштински рачуна да је то власништво Звонка Веселиновића, човека који је означен као шеф криминалне групе и санкционисан од стране америцких власти – каже Дојчиновић за лист „Нова“ и додаје:

– Уместо нулте толеранције, код нас постоји 100 одсто толеранције на криминал, па везе са криминалцима могу да вас доведу и до високих функција. Што се Привредне коморе Србије и Никола Петровића тиче, његов утицај ту је врло значајан неколико последњих година, тако да ме ово именовање не чуди много. У сваком случају, он је један од најмоћнијих људи у Србији, кум је председника државе, а његово богатство се од доласка СНС на власт енормно увећало. Он је човек који је често пословао преко офшор фирми, које није пријављивао Агенцији за спречавање корупције, а то значи да је кршио закон – каже Дојчиновић за лист „Нова“.

Одговор Привредне коморе: Већ биран 2014. и 2017.

На питања о постављењу председниковог кума одговорила је и Привредна комора Србије:

Господин Никола Петровић изабран је за потредседника Привредне коморе Србије на Скупштини ПKС која је одржана 23. децембра 2014. године, са почетком мандата од 1. јануара 2015. Скупштина ПKС је 22. јуна 2017. године поново изабрала Николу Петровића за потпредседника Привредне коморе Србије. Потпредседник се бира на период мандата председника ПKС и по функцији је и члан Управног одбора ПKС. Kао и остали потрепредседници ПKС Зоран Матијевић (ИМ Матијевић), Зоран Вујовић (ТМФ 2005), Раде Љубојевић (Сирогојно Цомп.), Милован Kоцић (Yумис), Мирољуб Алексић (Алцо Група), Небојша Шарановић (Kаппа Стар лтд) и Никола Петровић (Ецо Енерго Груп) је на ову функцију изабран на предлог председника ПKС Марка Чадежа. Статут Привредне коморе Србије, члан 55 налаже да „потпредседнике ПKС бира Скупштина на предлог председника Kоморе”. Kао и сви остали потредседници и Никола Петровић функцију потредседника ПKС обавља волонтерски. Пословање чланова Привредне коморе Србије једино може имати утицаја на пословање ПKС уколико није у складу са важећим законима Републике Србије о чему одлуку доносе надлежни државни органи.

Аутор:Јелена Јеловац, Нова.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!