ВУЧИЋУ, ШТА РАДИШ ТО? ЕУ протерује мигранте док у Србији помаже њихову заштиту и приступ образовању!
фото: Танјуг, Раде Прелић

ВУЧИЋУ, ШТА РАДИШ ТО? ЕУ протерује мигранте док у Србији помаже њихову заштиту и приступ образовању!

Данас је потписан Уговор о подршци ЕУ у управљању миграцијама – Друга фаза унапређења прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању, чему је присуствовао председник Србије Александар Вучић, заједно са комесарком ЕУ за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон.

Јохансон је на почетку обраћања рекла да заиста цени то што је данас потписан уговор са Србијом, као и да смо ми покaзали да смо поуздан партнер када је реч о миграцији и да се са поштовањем опходимо према њима.

– Ја вам честитам на напорима да вакцинишете мигранте.

– Ту сам да вам пренесем поруку да ЕУ жели да Србија буде њен део и овде смо разговарали о темама из мог портфеља.

– Ми смо данас присуствовали потписивању уговора којим ЕУ нам даје значајан новац за подршку капацитетима за мигранте. То је важна ствар за нас јер ми улажемо наш новац у све то. Ја сам захвалан што је тај наовац додељен Србији.

Председник је у обраћању казао колико је нелегалних улазака спречено и додао да је највећи притисак са територије Северне Македоније.

– Разговарали смо о нашој сарадњи са Фронтексом, али и како да поакжемо додатни степен солидарности.

Вучић је нагласио да је Србија све мигранте у прихватним центрима вакцинисалиа.

– Ми смо данас разговарали и о другим важним питањима, о владавини права, о борби против организованог криминала и корупције.

Председник је обавестио госпођу Јохансон о акцијама које смо направили и са чињеницом да од фебруара немамо чак ни покушај мафијашког убиства и додао да много тога треба да се уради у борби против корупције и организованог криминала.

– Указао сам на нашу пуну посвећеност, али и доставио и извештај, шта је то што је Србија урадила у последњих пет или шест месеци, како би могла да отвара нове кластере и нова поглавља. Мислим да људи у ЕУ то примећују, а када ћемо бити награђени није на нама – рекао је председник.

Председник је додао да ми имамо обавезу да бринемо о мигрантима у Србији, да их третирамо као људе, као што третирамо све наше људе.

– На данашњи дан у Србији је у прихватним центрима 3977 лица – рекао је Вучић и додао да је то троструко мање него у појединим тренуцима.

Састанак је почео у 14 и 15 у згради Генералног секретаријата председника Републике, након чега ће Вучић присуствовати потписивању Уговора о подршци Европске уније у управљању миграцијама – Друга фаза унапређења прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању.

Уговор су потписали Јадранка Јоксимовић, Сем Фабрици и Лидија Марковић

Уговор ће потписати министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Сем Фабрици и представница Међународне организације за миграције (ИОМ) у Србији Лидија Марковић.

Новости онлајн

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

АKАДЕМИЦИ МИНИСТАРKИ: "Нема доказа да је ова технологија БЕЗБЕДНА, патент Рио Тинта још није одобрен"

АKАДЕМИЦИ МИНИСТАРKИ: “Нема доказа да је ова технологија БЕЗБЕДНА, патент Рио Тинта још није одобрен”

Иако “Рио Тинто” наводи да има оверен патент да технологија прераде руде литијума и производња …

Гогић: НВО пројекти које финансирају стране владе имају за циљ разбијање српске државе (видео)

Гогић: НВО пројекти које финансирају стране владе имају за циљ разбијање српске државе (видео)

Политиколог Огњен Гогић, као менаџер на пројекту “Јачање локалних гласова за правичан развој”, чији је …

Један коментар

  1. Predsednik ΛV potpisao je danas Ugovor o podršci EU u upravljanju migracijama – unapređenja prihvatnih kapaciteta, usluga zaštite i pristupa obrazovanju, vredan više od 11 miliona evra za podršku i obrazovanje migrantima. Da je zbrinjavanja migranata dobra stvar, to bi Zapad sve sam uradio, već traži žrtve i izgleda da je našao. Svojevremeno Đinđić je izjavio da, u nedostatku domaće radne snage, kada industrija u zemlji procveta, angažovaće japansku radnu snagu. Sadašnja vlast ide dalj, mlade ljude pusta da idu van zemlje, a njih će zameniti migranti. Svaka čast, čelnicima, posao za “Nobelovu nagradu”?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *