fbpx

Вучићу, тај лево од тебе је пун предузетничког духа, питај га само како је одрадио „Сартид“ са Американцима!

0
(0)

КОПАОНИК – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да је у односу на претходну годину, када је реч о јавним финансијама, постигнут напредак, али да је највећа бољка с којом Србија мора да се суочи – недостатак предузетничког духа и иницијативе, као и недостатак домаћих инвестиција.

Подсетивши да је у мандату актуелне владе донето неколико модерних закона у складу са европском праксом, попут закона о раду, пензијама, стечају, планирању и изградњи, Вучић је истакао и да је „упркос противљењу доброг дела друштва” Влада успела да објасни да је то пут напред, за развијенију и модернију Србију.

Нагласивши да су план и мере фискалне консолидације донети без утицаја са стране, Вучић је констатовао да у Србији веома дуго влада принцип размишљања „о наредна три или месец дана”, али не о томе шта ће се радити за три или више година.

„Неретко смо се подсмевали онима који су у другим земљама имали петогодишње и десетогодишње планове, јер је нама било важно како ћемо да преживимо тај дан, како да политички опстанемо, како до следећих избора…”, рекао је Вучић.

Истичући да економија ситуација „јесте лоша, али не онолико тешка колико су сви предвиђали”, Вучић је указао на чињеницу да је остварена уштеда када је реч о капиталним издацима, нагласивши да је то лоше.

„На капиталне издатке смо у овој години потрошили свега 540 милиона, и то не мења драматично стање нашег дефицита, већ показује да смо неспремни, да немамо идеје и пројекте и да, када имамо новца, не знамо шта с њим да радимо”, рекао је Вучић.

Према његовим речима „стегли смо каиш и притегли државну касу”, међутим додао је да не треба штедети на капиталним издацима.

„То јесу минималне уштеде, али то показује да нити имамо грађевинске фирме које могу да спроведу пројекте, нити да спроводимо пројекте, нити да држава има идеју”, рекао је Вучић.

Капитална улагања и улагања у инфраструктуру су једини начин и зато полажемо наду у пругу Београд – Будимпешта, Београд на води…, све што би могло да допринесе нашем позитивном расту БДП-а у овој години, истакао је премијер.

Како је објаснио управо из тих разлога је инсистирано на прављењу „јединице за испоруку”.

„За нас је важно да помажемо и пружамо подршку министарствима, да не бисмо сви живели од 15. до 25., од плате до пензије, колико ће нам изаћи из буџета, а да не знамо шта да радимо са новцем”, рекао је он.

Премијер Србије објаснио је да и када би сада успела приватизација ПКБ-а, Телекома, Аеродрома Никола Тесла и све остале, не бисмо знали на шта да потрошимо добијени новац „јер немамо пројекте”. „Зато оволико журимо са великим пројектима како бисмо могли да генеришемо развоја. Да није та два-три пројекта на којима радимо, ми других пројеката немамо и то је огроман проблем Србије о којем причамо деценијама и никако га не решавамо”, рекао је Вучић.

Осим што ће држава морати да улаже у капиталне инвестиције, највећа бољка Србије је „не само недовољно новца и учешће банкарског сектора у финансирању”, већ и недостатак идеја и предузетничког духа у Србији.

„У међувремену смо изгубили предузетнички дух, имамо интелигентну нацију и људе, али нам се сав бизнис ослања на државу, а приватна иницијатива је малтене нестала”, констатовао је Вучић и позвао привреднике да помогну држави да се то промени.

Како је рекао, прошле године је Србија, поред свих тешкоћа са елементарним непогодама, имала милијарду и 300 милиона спољних инвестиција, али и назначио да је лоше то што нема домаћих инвестиција. Према његовим речима то је изазов с којим се Србија суочава.

Он је најавио долазак потпредседника швајцарске владе који ће покушати да пренесе искуство о дуалном систему образовања, односно о томе да ученици и студенти из клупа изађу спремни за тржиште рада.

„Ако из школа будемо на време слали да науче посао, имаћемо образовану и мотивисану радну снагу”, рекао је премијер додавши да ће у том смислу такође бити потребна помоћ домаћих привредника.

Вучић је поручио да ће Влада наставити и бирати тежи пут, али и тиме направити од Србије нормалну и пристојну земљу, здраву економију, и до 2016. променити трајекторију јавног дуга.

„Можемо ово да успемо пре краја мандата владе, да нека нова влада сачека потпуно другачију и уређенију Србију, али ће нам уместо кукања и плакања бити потребно да се гласно поставимо пред све и недвосмислено саопштимо ово мора да се уради”, рекао је Вучић.

Да, то ће да боли, али лек против рака није ни андол ни аспирин, закључио је премијер.

Он је, иначе, на почетку излагања најавио говор на 25 страна, али приметивши да то вероватно нико неће моћи да слуша, поручио да ће бити краћи.

———————————-

Не долази у обзир да повећамо ПДВ

Премијер Александар Вучић изјавио је да повећање ПДВ-а у Србији не долази у обзир, а о могућности увођења акциза на електричну енергију, додао је тек ће се размишљати.

„Повећање пореза на додату вредност (ПДВ) предвиђено је у договору са ММФ-ом као крајња мера, али та могућност у оваквим околностима не постоји”, рекао је премијер новинарима на Копаоник бизнис форуму.

Да су нам цифре такве да у прва два месеца бележимо минус од 35 или 40 милијарди динара, онда би обавеза Владе Србије била да о томе мисли, рекао је Вучић.

Он је подсетио да је Србија у прва два месеца ове године забележила суфицит од 1,895 милијарди динара, а претходно је предвиђено да се у том периоду оствари дефицит од 27 милијарди. У договору са Међународним монетарним фондом, до краја првог квартала предвиђен је дефицит од 55 милијарди динара, рекао је Вучић и додао да не очекује минус већи од 25-27 милијарди у прва три месеца.

„Са овим цифрама, повећање ПДВ-а не долази у обзир”, закључио је Вучић.

О акцизама на струју разговараће се, додао је премијер, тек кад се реши проблем Железаром нагласивши да Србија има убедљиво најјефтинију струју у Европи, те да су цене до 30 одсто ниже.

———————————-

Вујовић: Раст привреде од другог квартала

КОПАОНИК – Негативна стопа раста српске привреде наставиће се и у првом кварталу ове година, а почетак позитивног раста очекује се у другом кварталу и наставиће се до краја године, изјавио је данас министар финансија Душан Вујовић.

Он је оценио да ће се половином ове године дефицит буџета преполовити на око 26 милијарди динара.

„Очекујемо да ће дефицит половином године бити око 26 милијарди динара, у односу на 55,7 милијарди динара колико је било очекивано”, рекао је Вујовић у уводном излагању на Копаоник бизнис форуму 2015.

Вујовић је нагласио да је реформски курс владе већ почео да даје резултате и навео да је фискални дефицит у јулу 2014. износио 8,8 одсто БДП-а, са тенденцијом даљег раста, а данас после осам месеци је смањен на 6,6 одсто БДП-а.

Према његовим речима, раст привреде је превасходни економски задатак ове владе, а на путању раста реалног сектора можемо се вратити тек пошто спроведено реформе.

Вујовић је оценио да раст привреде мора бити заснован на здравим и реалним, одрживим основама, јер је у периоду 2005. до 2014. раст БДП-а био заснован на донацијама и приходима од приватизације, што није било одрживо.

Такође, Вујовић је подсетио да су од 2005. до 2015. константно расли расходи, а падали приходи буџета и због тога је влада морала да преузме одређене мере, и да заустави раст фискалног дефицита, и указао да је велики део расхода буџета одлазио на плате и пензије, а таква ситуација је и данас.

Што се тиче јавног дуга, Вујовић је рекао да су предвиђања владе да ће се јавни дуг повећавати до краја 2016. и онда ће почети да пада.

Држава планира да се повећа учешће динарског дела дуга на око 40 одсто, при чему има довољно доларске ликвидности за сервисирање дуга и да се заштити од девизног ризика, рекао је министар финансија и најавио да ће влада ове године почети са хеџовањем, односно са трансакцијама којима се умањује или отклања ризик настанка губитка од девизног ризика.

Ова привреда мора да се модернизује, јер не може да одговори на неке уговоре које жели да испуни, а то држава не може да уради уместо привреде, рекао је Вујовић и додао да држава неће више бити извор финансијске помоћи привреди, али ће обезбедити нормалне услове за пословање.

Министар финансија је оценио да би Србија могла да има трајни раст у пољопривреди, прерађивачкој, ИТ и аутомобилској индустрији.

———————————-

Табаковић: Ово ће бити година за решавање лоших кредита

БЕОГРАД – Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас да ће ова година за НБС, Министарство финансија и банке бити та у којој ће се решавати проблем високог удела ненаплативих кредита у Србији.

„Удео ненаплативих кредита је висок, али потенцијални губици су у потпуности покривени”, поручила је гувернерка на Копаоник бизнис форуму и додала да је банкарски сектор ликвидан.

Оснаживање финансијског сектора је, како је казала, и један од битних стубова у програму ММФ-а.

(Фото Танјуг)

„Биланси банака ће се процењивати на начин како се то ради у ЕУ, а уз помоћ најбољих ревизорских кућа, а у интересу стабилности система у Србији”, рекла је она.

Говорећи о реформама, Табаковић је навела да Србија има пред собом само два избора – да успе или да успе.

„Знамо које мере би требало да предузмемо и немамо простора да им налазимо мане”, рекла је Табаковић на Копаоник бизнис форуму.

Гувернер је рекла да је руководство НБС у садашњем саставу, успело да одржи ценовну и финансијску стабилност и да одржи инфлацију на ниском и стабилном нивоу.

„Србија је раније била рекордер по висини инфлације од око 12 одсто, а данас се инфлација креће око доње границе циља”, рекла је Табаковић подсетивши да се Србија налази међу оним европским земљама које имају ниску инфлацију.

Она је истакла да централна банка држи просечне дневне осцилације курса у току године на око 0,12 одсто, док су раније, како је рекла, дневне осцилације курса биле далеко веће, и „питање је коме су ишле на корист, а коме на штету”.

Данас, казала је, једини интерес је финансијска стабилност државе.

———————————-

Ђуричин: Покренути индустрију у којој Србија има предности

КОПАОНИК – Српска привреда је веома рањива и излаз из тешке ситуације треба да буде покретање индустрије у секторима у којима Србија има предности, као што су енергетика, инфраструктура и пољопривреда, изјавио је данас Селектор Копаоник бизнис форума 2015. Драган Ђуричин.

„У 2015. се без обзира на агилност владе налазимо у ситуацији да имамо пуно негативних ефеката претходних заблуда, на пример и даље имамо проблем са рецесијом”, истакао је Ђуричин.

Како је рекао, Србија се још бори са ниском економском базом, тзв. аут-пут-гепом, како танзиционим тако и техничким.

„Ова влада има толико фактора рањивости у привреди да је просто алхемија изаћи из ове ситуације и одржати социјалну кохезију. Криза 2008. је показала да је дошло време индустријских политика у гранама које имају предности”, истакао је Ђуричин.

Према његовим речима, индустријским политикама треба да се прилагођавају монетарна и фискална политика.

Он је навео да су сектори који се кандидују за индустријске политике са компаративним предностима: енергија , храна и млечни производи, металургија, инфраструктура, транспорт и логистика.

У делу конкурентских предности то су грађевинарство, обрада метала, аутомобилска индустрија, индустрија пољопривредних машина и фармација, навео је он.

Када је реч о програмима који имају трајну конкурентну предност, то су: информационе и телекоминикационе технологије, дигитална инфраструктура, здравствени туризам и војни сектор, додао је селектор Копаоник бизнис форума.

„Мислим да ова влада има ту енергију да крене са победничком аспирацијом, да обезбеди одрживу запосленост”, нагласио је Ђуричин.

Како је рекао, просечна стопа раста у средњем року треба да буде више од три одсто, учешће инвестиција у бруто домаћем производу више од 40 процената и да извоз буде већи од 50 одсто у бруто домаћем производу.

Он је напоменуо да тзв. невидљива рука тржишта не може да буде оправдање за нечињење и пасивност државе у уређивању тржишта.

Ђуричин је нагласио да Србија, такође, мора да уважи правила буџетирања која важе у ЕУ.

——————————-

На „српском Давосу” рекордан број учесника

КОПАОНИК – На Копаонику данас почиње 22. Бизнис форум на коме ће се у три дана окупити више од 600 учесника -политичара, бизнисмена, банкара, дипломата, као и најеминентнијих домаћих економских експерта.

Поздрављајући госте и учеснике Форума на коктелу добродошлице који је синоћ приредила МК Група, председник Савеза економиста Србије (СЕС) Александар Влаховић је истакао је да је у историји Бизнис форума на Копаоника овогодишњи скуп рекордан по броју учесника.

„Према томе, и по томе смо постали прави „српски Давос”, истакао је Влаховић, алудирајући на Светски економски форум који се одржава сваке године у познатом зимском центру у Швајцарској.

Директор Новинске агенције Танјуг Бранка Ђукић, истакла је да је национална новинска агенција већ трећу годину за редом медијски партнер Копаоник бизнис форума.

„Мислим да нам је овде место, јер смо као медиј отворени за сва мишљења, за све секторе друштва, а посебно за економију и верујемо да мора победити добра економска мисао”, поручила је Ђукићева

 
Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Фирми супруге директора БИА скоро 40.000 евра из буџета за медијске пројекте

4.9 (8) Фирми „АДД продуцтион“ у власништву Ирене Гашић, супруге директора БИА и функционера СНС-а …

Вучићево обећање за неке раднике Kрушика улудо радовање, 30-ак добило отказе

4.5 (4) Kако Н1 сазнаје тридесетак радника Kрушика није добило продужење уговора. Међу њима је …

Један коментар

  1. Аца Тодоровић

    Сачувај нас Боже од учесниика овог Бизнис форума Сви су се до сада доказали у пљачки Србије и уништавању њене привреде.
    Каква нам је влада,довољно говори изјава Вучића,да немају никакав пројекат. А како ћеш имати када у животу ниси ништа друго радио осим што си лагао народ и свађао у скупштини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *